Cerns Large Hadron Collider fyrer opp etter tre år…22.04 2022

Verdens største partikkelakselerator starter på nytt etter oppgradering

Large Hadron Collider, som vil være oppe i full fart om rundt to måneder.  PA
Large Hadron Collider, som vil være oppe i full fart om rundt to måneder. PA

Paul Carey22. april 2022Lytt på engelskLytt på arabiskAlpha V.1.0 – Drevet av automatisert oversettelse

Stråler av protoner har snurret rundt den 27 kilometer lange ringen til verdens kraftigste partikkelakselerator for første gang på tre år.

Large Hadron Collider, som ligger under et sveitsisk-fransk grenseområde nær Genève, er kanskje mest kjent for å bidra til å bekrefte det subatomiske Higgs-bosonet i 2012.

Etter planlagt vedlikehold og oppgraderinger for å la forskere og ingeniører fra hele verden gjøre den enda kraftigere, har den blitt slått på igjen og vil snart starte en ny serie med banebrytende fysikkeksperimenter.

Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning, eller Cern, sa at to stråler av protoner sirkulerte i motsatte retninger rundt akseleratoren på fredag, men høyintensive, høyenergikollisjoner er fortsatt et par måneder unna.LES MER

Møt kvinnene som baner vei for vitenskapen i Gulfen

Det er kolliderens tredje løp. En første runde med eksperimenter fant sted fra 2010 til 2012, og en andre fra 2015 til 2018. Denne runden forventes å vare til 2026.

Lederen for Cerns stråleavdeling, Rhodri Jones, sa: “Disse strålene sirkulerte ved injeksjonsenergi og inneholdt et relativt lite antall protoner.

“Høyintensive, høyenergikollisjoner er et par måneder unna.

“Men de første strålene representerer den vellykkede omstarten av gasspedalen etter alt det harde arbeidet med den lange nedstengningen.”

Som en del av den internasjonale innsatsen har britiske team vært involvert i å bidra til å forbedre ytelsen til hvert av LHCs fire hovedinstrumenter.

Storbritannias bidrag til oppgraderingen er verdt mer enn 25 millioner pund, finansiert av Science and Facilities Council.

Professor Mark Thomson, administrerende styreleder for STFC og en partikkelfysiker, sa: “Storbritannia fortsetter å nyte et sterkt og fruktbart forhold til Cern.

“Våre forskere og ingeniører har spilt sentrale roller i å bidra til de store oppgraderingene, og banet vei for spennende UK-ledet forskning på de kraftigere bjelkene ved LHC.

“Det vil aldri slutte å imponere meg hvordan våre forskere og ingeniører, med deres utrolige dyktighet og ekspertise, kan fortsette å forbedre disse banebrytende fasilitetene ved å bruke stadig mer innovative teknologier.

“Det globale vitenskapssamfunnet vil nå i spenning avvente resultatene fra det nye løpet, som vil undersøke noen av de siste hintene om ny fysikk sett på LHC og andre steder.”

Large Hadron Collider Atlas-detektoren under konstruksjon.  PA
Large Hadron Collider Atlas-detektoren under konstruksjon. PA

Mens pilotstrålene sirkulerte i LHC en kort tid i oktober 2021, markerer strålene som sirkulerte på fredag ​​ikke bare slutten på den andre lange nedstengningen for LHC, men også begynnelsen på forberedelsene til fire år med fysikkdataopptak, som forventes å starte i sommer.

Denne tredje kjøringen av LHC vil se maskinens eksperimenter som samler inn data fra kollisjoner, ikke bare med rekordenergi, men også i et uovertruffent antall.

I mellomtiden, takket være en større oppgradering, kan Alice – en spesialisert detektor for å studere tunge-ion-kollisjoner – forvente en 50 ganger økning i det totale antallet registrerte ionekollisjoner.

Det enestående antallet kollisjoner vil tillate internasjonale team av fysikere ved Cern og over hele verden å studere Higgs-bosonet i stor detalj og sette standardmodellen for partikkelfysikk og dens ulike utvidelser til de strengeste testene til nå.Oppdatert: 24. april 2022, 05:18

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.