Litt mere om “chemstriper”

Selv i dette bildet er forholdet mellom luft som strømmer gjennom viften og luft som strømmer gjennom turbinen ute av proporsjoner. I virkeligheten strømmer det mye mer luft gjennom viften enn det er vist her.

Kun en brøkdel av luften som kommer inn i motoren tas inn av turbinmotoren. Denne luften blandes med jetdrivstoff (hovedsakelig parafin), forbrennes og går deretter ut av motoren under svært høyt trykk og høy temperatur. Kondensdannelse krever en reduksjon i omgivelseslufttrykket for å dannes, men utgangen fra turbinen er under svært høyt trykk som forhindrer dannelsen av kondensspor.

Fysikken forteller oss også at det under de rette forholdene kan dannes kondens når luft avkjøles. Siden eksosen fra turbinmotoren som driver høybypass-turbofanen er veldig varm – og forblir varm i lang avstand bak en jetfly, er det – nok en gang – forbudt å danne kondens. (Varm luft holder på mye mer vann uten å produsere kondens.) Dessuten produserer forbrenning av fossilt brensel svart karbonsot, ikke vann som hevdet av enkelte nettsteder. Du kan se denne svarte soten bli drevet ut av motorene mens du ser jetfly ta av fra en flyplass.

Videre er forholdet mellom luft og drivstoff brukt i turbofanmotorer med høy bypass så høy som mulig (mye luft men relativt lite drivstoff) for å holde motorene effektive og kostnadseffektive, slik at den reduserte mengden drivstoff i denne forholdet resulterer i mangel på vann i eksosen, og dette er nok en grunn til at høybypass jet turbofaner ikke kan produsere kondensspor.

Kort sagt, jo mer effektiv motoren er, jo mindre drivstoff bruker den per enhet luft som flyttes, og dette gjør turbofaner med høy bypass praktisk talt ute av stand til å produsere kondensspor, med mindre de bruker vanninnsprøytning, noe som er ekstremt sjeldent i dag (se avsnittet nedenfor) .

Enkelt sagt, alle betingelser som er nødvendige for dannelse av kontrarail er fraværende i en turbofanmotor med høy bypass.

Hvis du drar til en flyplass og ser jetfly ta av, vil du se at de avgir et svakt spor av svart karbonsot, som er typisk for brent jetdrivstoff (parafin), men du vil ikke se vanndamp.

Hvis det var noen sjanse for at turbovifter med høy bypass ville skape enorme plumer av vanndamp, ville det oppstå under forhold med høy luftfuktighet under høy skyvekraft. Høy skyvekraft oppstår kun under start og den høyeste luftfuktigheten oppstår på bakkenivå da luften i høyere høyder har svært lave fuktighetsnivåer. Vi ser ikke disse enorme plommene av hvit vanndamp under start fordi disse motorene rett og slett ikke produserer dem.

Den gjennomsnittlige adiabatiske forfallshastigheten (hastigheten for reduksjon i temperatur med høyden) er omtrent 3 Fahrenheit per 1000 fot. Siden gjennomsnittstemperaturen på bakken er 15 C, kan du beregne at ved 30 000 fot er gjennomsnittstemperaturen : 59 – (3 x 30) = -31 F (-35 C). Denne kalde, tørre luften gir utilstrekkelige forhold for dannelse av kondensspor.

Mao kondens forefinnes IKKE med turbofan bypass jet engine!

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.