Fransk domstol: mobilmast må slås av – 40 kyr har dødd

  • Publisert 2022-05-31
  • – 16:26

Siden en 4G-mast ble satt i drift 200 meter fra gården i juli 2021, har 40 kyr dødd og melkeproduksjonen falt kraftig. Clermont-Ferrand-domstolen avgjorde 20. mai at masten må stenges i to måneder. I mellomtiden skal eksperter undersøke om helsen til flokken blir bedre.

Melkebonde Frédéric Salgues bemerket konsekvensene for sine melkekyr i løpet av få dager etter at teleoperatøren Oranges 4G-mast ble satt i drift i juli i fjor, 200 meter fra gården. Melkeproduksjonen falt fra 25 liter per ku før masten ble etablert til 14 liter per ku i dag. 40 av totalt 200 kyr er til dags dato. Noen kyr har blitt blinde og de fleste øyne er rennende. Hele flokken med kyr spiser og drikker dårlig og viser endret oppførsel. Kyrne samles i en klynge så langt unna masten som mulig ( video ). Analyser av vann og mat har ikke vist noe som kan forklare flokkens dårligere helse:

– I dag er melkebesetningen vår i en dramatisk mager tilstand. Normalt veier en kalv som er 6 måneder 200 kg, men den vi veide sist veide bare 104 kg. Bare den siste uken døde to kyr, sier Fréderic Salgues

Salgues fortsetter med å si at i alle årene som har gått siden 2008 da han startet virksomheten, har han aldri observert en lignende oppførsel blant dyrene:

– De drikker ikke lenger. Du kjenner dem ikke igjen. De er som zombier. De beveger seg som roboter. Halene beveger seg ikke lenger. Det er fælt. 

Frédéric Salgues mener det ikke er andre faktorer enn mobilmasten som kan forklare den kraftige og raske reduksjonen i melkeproduksjonen.

Retten i Clermont-Ferrand i det sentrale Frankrike ba om en ekspertuttalelse fra en professor og veterinær. I sin uttalelse mente han at masten burde stenges i to til tre måneder slik at eksperter kunne undersøke mobilmastens skadelige innvirkning på dyrehelse og atferd. Dersom stenging av masten fører til økt melkeproduksjon og tilstanden forverres igjen når masten settes i drift etter brudd, må det innrømmes at masten har en skadelig effekt på dyrene. Retten har dermed fulgt den sakkyndiges anbefaling.

Ordfører bekymret for folkehelsen

Frédéric Salgues sier til AFP at han håper at kyrne hans nå skal klare å komme seg så fort som mulig. For ham og familien er rettsavgjørelsen en stor lettelse og seier fordi de har lidd hardt økonomisk av den forverrede dyrehelsen siden masten ble reist i fjor sommer.

Ordføreren i landsbyen der gården ligger, Philippe Molhérat, var mest ansvarlig for beslutningen om å gi tillatelse til masten. Men etter å ha forstått de alvorlige konsekvensene 4G-masten har for flokken, vitnet han i retten til fordel for dyreeieren. Han sa at han fryktet en menneskelig katastrofe og at bekymringen hans økte for konsekvensene for de 1500 innbyggerne i landsbyen.

Telekomoperatørene som er berørt av avgjørelsen, Orange, Free og Bougyes Telecom, hevdet i retten at det ikke er noen vitenskapelige bevis for en sammenheng mellom strålingen som sendes ut av mobilmaster og innvirkningen på dyrehelsen.

Forrige artikkel: over 50 bønder berørt

november 2020 rapporterte Radiation Protection Foundation at mange andre dyreeiere i Frankrike på lignende måte hadde lidd av dramatisk forverret dyrehelse som følge av ikke bare mobilmaster, men også kraftledninger og samt solcelleanlegg. Mer enn 50 bønder hadde lidd av unormal dødelighet og sykelighet, hovedsakelig blant kyr. Årsaken mistenkes å være økt stråling i jord, luft og vann forårsaket av kraftledninger, mobilmaster, vindturbiner, solceller og transformatorer.

En av de berørte bøndene vi fortalte om er Stéphane Le Béchec fra Côtes-d'Armor-regionen. Han hadde mistet 250 kyr og kalver på bare 4,5 år. Det var målt betydelig forhøyet stråling i grunnen og i vannet på tunet. Etter mer enn fire års forskning på årsaken er han i dag overbevist om at strålingen fra to mobilmaster, en kraftledning, vindturbiner i nabolaget og solceller er årsaken til massedøden og den dårligere helsen blant dyrene. Denne videoen viser de to mobilmastene og kraftledningen som er mistenkt for å bidra til lidelsen.

Dyrene drikker unormalt lite vann og melk langt under normalen. Dødsårsaker inkluderer hjerteinfarkt, slag og blødning. Dyrene viste unormal oppførsel, unormalt lav kroppstemperatur (36 grader i stedet for 38), urinveisinfeksjoner og Stéphane Le Béchéc bemerket også at både fugler og insekter hadde forsvunnet. Les hele artikkelen her .

Kilder:

https://www.francebleu.fr/infos/societe/antenne-4g-la-justice-ordonne-une-expertise-apres-la-mort-d-une-trentaine-de-bovins-a-mazeyrat-d- 1645190885

https://www.leprogres.fr/faits-divers-justice/2022/02/17/antenne-4g-et-bovins-morts-a-mazeyrat-d-allier-une-decision-tres-attendue-sera- rendue-vendredi? fbclid = IwAR2N2MMI6mG7fm5MIg_Zt6bNHhuDLf2Z7KfEyQVUplJgbSvtxyxXX2VWBaI

https://www.zoomdici.fr/actualite/antenne-4g-mazeyrat-lexpert-judiciaire-exige-larret-des-emissions

https://www.connexionfrance.com/article/French-news/French-court-orders-4G-antenna-switch-off-over-cow-health-concerns?fbclid=IwAR2iMsXSCMC-DINDxzIpINOuCJprw3r1LGblgKf

https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2020/11/03/hundratals-kor-offer-for-stralning-fran-kraftledningar-mobilmaster-vindkraftverk/embed/#?secret=2jLdWop1o5

Oppdatert: 3. juni 2022

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.