Derfor sto himmelen «i brann»: – Ikke uvanlig

BLODRØD: Slik så himmelen ut i Svelvik torsdag kveld. Foto: Anine Beck

Enda en forklaring fra en meterolog som ikke holder “vann”. Enda et bevis på at de IKKE forteller sannhet! Og DET kan jeg dokumentere!

Åpne deleknapper for artikkelen 20.05.22 18:00 Christina Juelsen

Mai-himmelen i Svelvik viste seg fra sin vakreste side torsdag kveld. Meteorologen forklarer hvorfor man ser den sterke, røde fargen. For abonnenter

Du stoppet kanskje opp og la merke til den glødende himmelen i Svelvik torsdag kveld? Om ikke, har du kanskje fått den med deg gjennom flere bilder på sosiale medier, som blant annet Facebook.

Det er i hvert fall ingen tvil om at slike farger på himmelen tiltrekker oss, og det er kanskje ikke så rart.

Det finnes nemlig mange teorier på hvorfor himmelen får denne fargen. Noen mener det er på grunn av forurensing, mens andre sier at det er et tegn på at det blir pent vær dagen etter.LES OGSÅEtter flere år gir Cecilie seg: – Det sitter langt inne

– Lysbrytning fra solstrålene

En som har litt mer peiling på hvorfor himmelen blir blodrød og ser ut som om den «står i brann», er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen. Hun forklarer at fargen kommer av partikler som er i atmosfæren.

– Det handler om lysbrytning fra solstrålene som treffer disse partiklene. Det kan være regndråper, iskrystaller og lignende partikler som forurensing, opplyser Bentsen til Svelviksposten.

Ifølge meteorologen må det ha vært nedbør den dagen, for at himmelen skal få en slik farge.

– Årsaken til at den dukket opp torsdag kveld var nok på grunn av vanndamp fra skyene, som kom av litt nedbør i området denne dagen, sier Bentsen.LES OGSÅJens og Hanna driver bedriften hjemmefra: – Man kan gjøre masse feil

Kan komme av forurensning

Fargen kan også oppstå av forurensning, som befinner seg i lufta på det tidspunktet fargen dannes.

– Forurensing består av mange slags partikler, og fargen kan komme av all mulig type forurensning. Både naturlig og unaturlig, påpeker Bentsen.

Hun forteller også at det gjerne er tidlig på morgenen eller sent på kvelden man kan se en slik rødfarge på himmelen.

– Det er ikke uvanlig at slike farger dukker opp på himmelen, men det skjer ofte sammen med tynne skyer også må sola stå lavt, forklarer Bentsen.

Årsaken til det er fordi mye avhenger av at sola kommer seg gjennom skydekket.

– Hvis det er et veldig tett skydekke, vil en slik farge ikke oppstå, understreker hun.LES OGSÅHoang er klar i talen etter et år i Svelvik: – Skal ha bryllupet til datteren min her

Pent vær neste dag

Om en slik himmel er et tegn på at det blir fint vær dagen etter, tørr ikke meteorolog Bentsen å slå fast. Det hun imidlertid kan si er at det normalt er høye skyer som forårsaker fargen.

– Det kan av og til gjøre at det blir pent vær neste dag, men det er nok ikke noe konkret svar her, påpeker hun.

Selv om himmelen torsdag kveld ble observert flere steder i Svelvik og drammensområdet, forteller Bentsen at dette er noe som til enhver tid kan skje over hele landet.

– Så lenge det er sol og noen høye skyer er sjansen for det til stede, sier hun.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.