Å bøye en atomdrevet ubåt i Lyngen, Storbritannia, skjerper arktisk militær tilstedeværelse.

Royal Navy's Astute-klasse er Storbritannias nyeste atomdrevne angrepsubåt. Her seiler Lyngenfjorden i Nord- sammen med en gruppe spesialtrente soldater som forbereder et raid til land med en dyrekrets. Foto: Det britiske

På bakgrunn av snødekte fjell i Lyngsalpene i Nord-Norge, trente et team av kommandosoldater som dukket opp fra en ubåt landing og raid på de iskalde kysten, da forsvarsminister Ben Wallace presenterte Storbritannias nye militære arktiske strategi tirsdag.Les på russisk | Читать по-русскиAv

Thomas Nilsen

     30. mars 2022

Å velge Norge ved presentasjonen av den militære arktiske strategien var ingen tilfeldighet. De to landene er nære allierte og Nord-Norge vil spille en avgjørende rolle i Storbritannias krigføringstrening og operasjoner i årene som kommer.

Forsvarsminister Ben Wallace møtte sin norske kollega Odd Roger Enoksen 29. mars under den pågående -øvelsen Cold Response.

“Nordområdene og virkningen av påvirker oss alle enten vi liker det eller ikke,” sa den britiske forsvarsministeren da han presenterte den nye arktiske militærstrategien (pdf) . 

“Nord-Atlanteren vil alltid være i Storbritannias hjemmeslag, og derfor er det viktig at vi styrker både vår interoperabilitet og vår styrkeintegrasjon med NATO og ikke-NATO-partnere i regionen,” sa Wallace.

Det er 2000 britisk personell som deltar i den norskledede øvelsen som finner sted dypt inne i polarsirkelen. Inkludert ubåten har Royal Navy seks krigsskip som deltar i det som er NATOs største arktiske øvelse siden den siste kalde krigen.

Øvelsen var planlagt lenge før Russlands invasjon av , men den spente sikkerhetssituasjonen mellom og Vesten har i årevis rammet inn sikkerhetstenkningen i det arktiske . Nye, mer stillegående russiske ubåter av Yasen-klassen er vanskeligere for NATO å oppdage når de seiler inn i Norskehavet. Nordflåten har også øvd dypere inn i gapet mellom Grønland-Island-UK (GIUK) de siste årene. Dette er farvann som er viktige for Russlands bastionforsvarskonsept når de skal beskytte de ballistiske missilubåtene i Barentshavet, men også farvann som er viktige for å forsterke Norge ved militære problemer i nord.

Etter møtet i Troms skulle den norske statsråden Enoksen og forsvarsminister Wallace fortsette til Kirkenes, den norske grensebyen til Russlands sterkt militariserte Kolahalvøy. På grunn av dårlig vær onsdag ble imidlertid møtet med grensevaktsoldatene avlyst. 

Som en del av Storbritannias nye arktiske militærstrategi vil flere britiske soldater trene i Nord-Norge. Storbritannia vil også investere i forskning og utvikling for å bygge bærekraftig og modernisert forsvarsevne for regionen, heter det i strategidokumentet.

Under øvelse Cold Response 22 tar Royal Navys splitter nye hangarskip « HMS Prince of Wales » en aktiv rolle i farvannet utenfor Nord-Norge.

Rundt 900 Royal Marines har vært utplassert til siden januar som forberedelse til øvelsen. I henhold til den nye strategien vil Storbritannia opprettholde en periodisk Royal Navy-tilstedeværelse innenfor polarsirkelen. Foreløpig betyr det ved de norske militærbasene i Troms-regionen, rundt 450 kilometer vest for grensen til Russland.

Atomdrevet ubåt 

I mellomtiden får Commandos-soldatene som trener stealth raid i Lyngenfjorden øst for Tromsø en unik kuldeklimaopplevelse.

Fra tid til annen foretar atomdrevne ubåter fra USA, Frankrike og Storbritannia havneanløp til Norge, men aktive øvelser dypt inne i en norsk fjord er et sjeldent syn. 

Den atomdrevne ubåten dukket opp og satte inn en gruppe spesialtrente kommandosoldater for et raid ved bredden av Lyngenfjorden. Foto: Royal Navy

Den 81 kilometer lange Lyngenfjorden er den lengste i Troms. Langs de vestlige breddene ligger Lyngsalpene, de høyeste fjellene i Nord-Norge. 

Smart-klasse er landets siste generasjon jeger-dreper ubåt. Drevet av én atomreaktor, kan det 7400 tonn og 97 meter lange fartøyet operere i 30 knop nedsenket og dykke dypt til 300 meter.

Ubåten er bevæpnet med torpedorør for opptil 38 våpen, pluss en rekke Tomahawk kryssermissiler.

“Cold Response 22 gir en fantastisk mulighet til å lære å jobbe sammen i et veldig tøft miljø. Når du er i det høye nord og når du er i det maritime eller på land, er det ekte, du må takle miljøet først før du deretter kan tenke på motstanderen, og så det er ikke noe mer realistisk miljø eller tøft miljø så her oppe, noe som er en stor mulighet for oss alle, sier brigadegeneral Rich Cantrill, ansvarlig for Storbritannias kommandostyrker.

Cold Response 22 er NATOs største arktiske øvelse på flere tiår. Den britiske ubåten er en av mange fartøyer og rundt 35 000 soldater fra 28 land deltar. Foto: Royal Navy

Commodore Jim Perks, sjefen for Royal Navy Submarine Service, sa: “Evnen til å operere uoppdaget i betydelige perioder med toppkvalitetssett sikrer at en ubåt forblir en formidabel leveringsmekanisme, i dette tilfellet muliggjør hemmelig utplassering av overvåkingen og rekognoseringsteam som vist i øvelsene utenfor Norge.»

“Vår evne til å jobbe sammen fremhever de bemerkelsesverdige egenskapene til teamet og plattformene vi opererer på,” la han til.

Den arktiske militærstrategien skisserer også hvordan Storbritannia vil beskytte kritisk nasjonal undervannsinfrastruktur og sikre navigasjonsfrihet gjennom internasjonale hav og eksklusive økonomiske soner i den arktiske regionen.

I mars 2020 seilte en britisk fregatt sammen med fire amerikanske overflatekrigsskip inn i Barentshavet for første gang siden oppløsningen av Sovjetunionen. I september samme år, en annen gruppe av USA. og britiske overflateflåteskip seilte utenfor Kolahalvøya , denne gangen inkludert en norsk fregatt. 

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.