Den bisarre gassskyen er en av de lengste strukturene i Melkeveien

Av Harry Baker publisert about 9 hours ago

Både størrelsen og sammensetningen er veldig uvanlig.

Dette bildet viser et utsnitt av Melkeveien fra siden målt av ESAs Gaia-satellitt. Det mørke båndet består av gass og støv, som demper lyset fra de innebygde stjernene. Melkeveiens galaktiske senter er indikert til høyre på bildet, og skinner sterkt under den mørke sonen. Boksen til venstre for midten markerer plasseringen av “Maggie”-gassskyen.(Bildekreditt: ESA/Gaia/DPAC, CC BY-SA 3.0 IGO & T. Müller/J. Syed/MPIA)

Astronomer har oppdaget det som kan være den lengste strukturen i Melkeveien : en uvanlig sky av hydrogen.

Den gigantiske strukturen, som er mer enn 3900 lysår lang og rundt 150 lysår bred, ligger omtrent 55.000 lysår unna solsystemet , ifølge en uttalelse fra forskere . (Tidligere ble de største kjente gassskyene i Melkeveien antatt å være rundt 800 lysår i diameter.) Teamet kalte den lange skyen «Maggie», som er forkortelse for Magdalena-elven, den lengste elven i Colombia.

Astronomer oppdaget skyen som en del av The HI/OH/Recombination line survey of the Milky Way (THOR). Undersøkelsen, som er avhengig av data samlet inn av radioobservatoriet kalt Jansky Very Large Array i New Mexico, ser etter objekter utenfor hovedplanet til Melkeveien, som er den flate disken hvor det meste av materie i galaksen finnes. Fordi Maggie befinner seg utenfor det flyet, var strukturen mye lettere å få øye på enn den normalt ville ha vært.sponsede linkerDet mest realistiske PC-spillet i 2021Raid Shadow Legends

Relatert: Kosmiske rekordholdere: De 12 største objektene i universet ANBEFALT VIDEOER FOR DEG…CLOSELions In Ugandahttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.494.0_no.html#goog_18733491170 seconds of 2 minutes, 31 secondsVolume 0% PLAY SOUNDDette falske fargebildet viser fordelingen av atomært hydrogen målt ved en bølgelengde på 21 cm. Den røde stiplede linjen sporer “Maggie”-tråden.(Bildekreditt: J. Syed/MPIA)

“Vi vet ennå ikke nøyaktig hvordan det kom dit,” sa Jonas Syed, doktorgradsstudent ved Max Planck Institute for Astronomy (MPIA) i Tyskland, i en uttalelse. “Men glødetråden [gasskyen] strekker seg omtrent 1600 lysår under Melkeveien.” Derfor er strålingen fra hydrogenet godt synlig uten noen reell forstyrrelse, la han til.

Fordi gasskyen er så isolert, kunne forskerne beregne hastigheten på gassen i Maggie. De fant at all gassen beveget seg i samme hastighet og i samme retning, noe som bekreftet at det faktisk var en enkelt struktur og ikke flere skyer som satt side ved side.

“Maggie var allerede gjenkjennelig i tidligere evalueringer av dataene,” sa medforfatter Juan Soler, en astronom ved MPIA som først oppdaget Maggie, i uttalelsen. “Men bare den nåværende studien beviser utvilsomt at det er en sammenhengende struktur.”

Maggie er ikke bare større enn andre gasskyer; den består også av en unik form for hydrogen. Hydrogen kan komme i to former: atomært hydrogen, som bare er enkeltatomer av ubundet hydrogen; og molekylært hydrogen, H2, som består av to hydrogenatomer bundet sammen. De fleste hydrogenskyer i verdensrommet består av molekylært hydrogen. Maggie består imidlertid av 92 % atomært hydrogen, noe som gjør det spesielt interessant for forskere. 

De fleste stjerner dannes fra skyer av molekylært hydrogen som blir tette nok til å kollapse under tyngdekraften . Forskere mistenker at mange av disse skyene av molekylært hydrogen kan ha vært bygd opp av atomært hydrogen tidligere, men forskerne har ingen måte å forklare hvordan atomskyer går over til molekylære skyer, som er et av de store gjenværende mysteriene rundt stjernedannelse. 

Rundt 8 % av Maggies hydrogen er molekylært og ser ut til å være konsentrert til visse punkter langs skyen. Forskere mistenker derfor at Maggie kan være i ferd med å bli til en eller flere molekylære gasskyer. RELATERT INNHOLD

— 11 fascinerende fakta om Melkeveien vår

— 8 galakser med uvanlige navn

– 5 sci-fi konsepter som er mulige (i teorien) 

Teamet håper ytterligere data fra fremtidige studier vil avsløre mer om hva som skjer.

Studien ble publisert online 20. desember 2021 i tidsskriftet Astronomy & Astrophysics .

Opprinnelig publisert på Live Science.

Harry Baker

Harry Baker

Personalforfatter

Harry er en britisk-basert stabsskribent ved Live Science. Han studerte marinbiologi ved University of Exeter (Penryn campus) og startet etter endt utdanning sin egen bloggside “Marine Madness”, som han fortsetter å drive med andre haventusiaster. Han er også interessert i evolusjon, klimaendringer, roboter, romutforskning, miljøvern og alt som har blitt fossilisert. Når han ikke er på jobb kan han ses på sci-fi-filmer, spille gamle Pokémon-spill eller løpe (sannsynligvis saktere enn han ønsker). 

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.