Nakstad med tordentale

Espen Rostrup Nakstad peker på en rekke mulige konsekvenser dersom trenden i Norge ikke snus.

– Vi må skjerpe oss0 seconds of 1 minute, 41 secondsVolume 10%TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket for å holde smitten nede.Frode AndresenChristian FjermerosPublisert onsdag 03. november 2021 – 13:16
Sist oppdatert onsdag 03. november 2021 – 15:39https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/dagbladet/&tabs&small_header=true&width=360&height=70&adapt_container_width=true&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=116676921744431Fullvaksinerte:69.77%Første dose:78.37%VaksinekalenderHit kan du reise

Onsdag stiller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad opp på Dagbladet TV for å orientere om coronasituasjonen i Norge.

Der sier han at det kan bli aktuelt å utsette planlagte operasjoner, at det kan bli en krevende situasjon for hele den norske helsetjenesten og at det kan bli aktuelt med nasjonale råd og anbefalinger.

– Vi har ikke en bestemt smertegrense, men utfordringen er at om mange pasienter etter hvert legges inn med covid-19, RS-virus eller influensa, så vil det kreve en del ressurser, og da må andre aktiviteter nedprioriteres. Kanskje må man utsette noen planlagte operasjoner, og da vil dette få større og større konsekvenser for de pasientene som ikke har covid-19, sier Nakstad i innledningen av sin tordentale.

– Slik ser bildet ut nå. Vi har ikke en helt klar smertegrense, men om denne trenden med stadig flere innleggelser fortsetter, og vi i tillegg får en krevende influensasesong, så vil det bli en krevende situasjon for hele den norske helsetjenesten.

– I så tilfelle må vi selvsagt snu trenden, noe som vi ikke tror at vil koste oss like mye denne gangen ettersom vi får drahjelp fra vaksinene, men det krever at vi skjerper oss litt alle sammen.

– Det kan selvsagt være aktuelt med nasjonale råd og anbefalinger seinere, dersom situasjonen skulle tilsi det. Men akkurat nå er det de lokale tiltakene og etterlevelse av tiltakene som gjelder, og som vi tror at vil ha aller størst effekt.

Dødstallene stiger

Antall ukentlig coronarelaterte dødsfall har økt de to siste ukene, ifølge Folkehelseinstituttets ferske ukesrapport.

– Det er foreløpig meldt om 16 dødsfall i uke 43 -assosierte med covid-19 etter 11 i uke 42, skriver instituttet.

Det har også vært en økning i antall nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak den siste uka.

– Det er foreløpig rapportert om 105 nye pasienter i uke 43, etter 79 i uke 42, heter det i rapporten. Det er foreløpig rapportert om 17 nye pasienter innlagt i intensivavdeling i uke 43, etter 12 i uke 42.

Ifølge den ferske ukesrapporten er har det også vært en oppgang i antall meldte coronatilfeller de siste to uker.

– Det er foreløpig meldt 6943 tilfeller av covid-19 i uke 43, 58 prosent økning siden uke 42 (4395). Det har vært store endringer i teststrategi gjennom høsten. Data om meldte tilfeller er derfor ikke direkte sammenlignbare over tid, skriver FHI.- Pandemien er ikke over0 seconds of 1 minute, 0 secondsVolume 10%BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: – Pandemien er ikke over. Foto: NTB

Kollektivtrafikk

Onsdag oppfordret byrådsleder Raymond Johansen i Oslo befolkningen om å ta i bruk kollektivtrafikken i større grad. Dette i et intervju med VG. Dagbladet spurte Nakstad om hva han tenker om risikoen knyttet til dette, gitt dagens smittesituasjon.

– Nå som veldig mange er vaksinert, så kan man bruke kollektivtrafikken med lav risiko. Samtidig er det slik at noen byer har begynt å gi råd om munnbind der hvor det er trengsel, og det er jo en type tiltak som kommunene fortløpende vurderer.

– Når 90 prosent snart er fullvaksinert, og om man i tillegg bruker munnbind, så er det veldig liten risiko for å bli smittet på en fullstappet buss eller T-bane, men dette er det opp til Oslo kommune å vurdere. De har som sagt en verktøykasse med virkemidler, og så blir det viktig å bestemme når man skal bruke dem.

Nakstad sier at til tross for smittespredning blant vaksinerte, og at en del vaksinerte legges inn på sykehus, virker vaksinene veldig godt for de aller, aller fleste.

– Men det som er sikkert, er at dersom smittespredningen og innleggelsestallene fortsetter å øke, så blir det nødvendig å gjøre mer enn å bare vaksinere. Da er i så fall vaksineeffekten ikke lenger nok til å bekjempe viruset.Kommer med oppfordring til etternølerne0 seconds of 40 secondsVolume 10%OPPFORDRING: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener det kan bli aktuelt å innføre både lokale og nasjonale koronatiltak om helsetjenestene får en høy belastning. Video: NTB.

Julefeiring

Den assisterende helsedirektøren fikk også spørsmål om hva han tenker om jula.

– Jeg tror at vi kan feire jul som normalt, på samme måte som at vi kan leve ganske normalt nå. Vanligvis er jula en periode hvor man har mindre kontakt med andre mennesker enn i hverdagen for øvrig. Dette fordi man ikke er på jobb eller skole. Dermed medfører ikke jula nødvendigvis større risiko.

– Men i jula er det enda viktigere å holde seg hjemme fra selskap dersom man er syk, ettersom man ofte er tettere på andre mennesker over tid, som for eksempel familie og slekt.

Epidemien øker i omfang, særlig blant uvaksinerte barn og unge, skriver FHI.

– Vi ser at viruset når fram til middelaldrende og eldre. Blant disse ser vi et økende antall innleggelser. Risikoen er betydelig høyere for de uvaksinerte og de eldste enn for yngre og vaksinerte. Det er nødvendig å minne alle uvaksinerte over 45 år om at vaksinasjon kan beskytte dem mot alvorlig sykdom. Oppfriskningsdosen til de eldste vaksinerte vil forhåpentligvis beskytte dem ytterligere, skriver FHI.Bekymret for redusert vaksineeffektSTATUS VAKSINASJONFULL OVERSIKT4 206 738 (78.4%)i Norge har fått dose nr 13 744 886 (69.8%)i Norge er fullvaksinertKilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tal

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.