Statsministeren deltok på Bidens globale korona-toppmøte

Nyhet | Dato: 22.09.2021

Statsminister Erna Solberg holdt i dag innlegg på president Joe Bidens globale toppmøte for å bekjempe koronapandemien.

NOEN SOM HAR SETT DETTE SEPTAGRAMMET TIDLIGERE I GRUPPA?

Målet med møtet er at verdens statsledere sammen med private aktører forplikter seg til å få slutt på pandemien så raskt som mulig og styrke fremtidig global helsesikkerhet. Norge har tatt på seg en lederrolle i arbeidet for å sikre rettferdig og likeverdig global tilgang til vaksiner, medisiner og tester.

– Høye smittetall i hele verden viser at pandemien ikke er over. Vi får ikke kontroll over pandemien før vi sikrer vaksinering i alle land. Derfor haster det at land med høy vaksinedekning må dele vaksiner så raskt som mulig, sier statsminister Erna Solberg.

Det virtuelle toppmøtet «White House Global COVID-19 Summit: Ending the Pandemic and Building Back Better» er USAs hovedsatsing i forbindelse med FNs generalforsamling. Det samler statsledere, private aktører, internasjonale og regionale organisasjoner og frivillige organisasjoner. Norges innsats for finansiering av global helseberedskap og norsk lederskap i den globale pandemikoalisjonen ACT Akseleratoren (ACT-A) og arbeidet med å sikre vaksiner til alle, er bakgrunnen for at statsminister Erna Solberg ble invitert til møtet av den amerikanske presidenten.

– Verden var ikke var godt nok forberedt på pandemien. Bedre respons krever forutsigbar finansiering. Vi må få på plass bærekraftig finansiering før neste pandemi, sier Solberg.

Erfaringen fra den pågående pandemibekjempelsen er viktig for hva verden gjør fremover.

– Det viktigste med dette møtet er at USA med dette viser at de er klare til å lede arbeidet med å bekjempe pandemien. Vi er glade for at USA er tilbake i en lederrolle på global helse, sier Solberg.

– Ved et nytt utbrudd må land og det internasjonale samfunn reagere raskere, og finansiering må være på plass fra dag én. Dette er avgjørende for å oppdage og reagere raskt før det blir en pandemi, sier Solberg.

Norge leder arbeidet i den globale pandemikoalisjonen ACT Akseleratoren (ACT-A), sammen med Sør-Afrika. -Dette er det fremste redskapet vi har for å sikre likeverdig tilgang til vaksiner, medisiner, tester og beskyttelsesutstyr mot covid-19. Erfaringene fra ACT-A gir nyttig lærdom som tas med i arbeidet med fremtidig global helsesikkerhet, sier Solberg.

Statsministerens kontor

TEMA

RELATERT

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.