Pressekonferanse med Erna Solberg om smittesituasjonen blant de unge. Nå må F…hakke meg folk stoppe denne kriminelle gjengen!

Regjeringen gir grønt lys for å vaksinere 12–15 åringer

I tillegg varsler statsminister Erna Solberg at Norge blir på trinn tre i gjenåpningsplanen: – Vi feilberegnet, sier statsministeren om smitteøkningen.

Av CAISA LINEA HAGFORS

MARTHA C. S. HOLMES

 og SELMA HEIBERG HELLSTRANDPublisert:Oppdatert for mindre enn 10 minutter siden

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

– Situasjonen nå er uforutsigbar, og mange barn er igjen for mye borte fra skolen. Det var ikke sånn vi skulle ha det nå, sier statsminister Erna Solberg under torsdagens pressekonferanse.

Hun påpeker at smitteøkningen den siste uken er klart høyest i aldersgruppen 13–19 år. Forrige uke økte smitten med 174 prosent i denne aldersgruppen.Se også: Vil vaksinere 12-15-åringerVolume 90% 

– Ytterligere åpning nå, gir risiko for mer smitte. Vi feilberegnet hvordan vi kunne klare å drive skolene med den mer smittsom deltavarianten, fortsetter Solberg.

Hun kunngjør samtidig at regjeringen har bestemt at barn og unge mellom 12 til 15 år nå skal få tilbud om vaksine.

Aldersgruppen vil i første omgang tilbys én vaksinedose, i tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet.

– Én dose til aldersgruppen 12-15 år vil både redusere risiko for alvorlig covid, og for bivirkningene i hjertemuskelen, som først og fremst skjer etter andre dose, forklarer FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

BAKGRUNN: FHI og Helsedirektoratet anbefaler én vaksinedose til 12–15 åringene.

– De faglige rådene er at 12-15-åringene får flere fordeler enn ulemper ved en vaksinasjon. Vaksine vil bidra til at også denne gruppen får en mer normal hverdag, sier statsministeren.

Hun understreker samtidig at vaksinering av barn vil være frivillig, og det er foreldrene som får det siste ordet.

ORIENTERER: Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om coronasituasjonen med helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum

Videre kunngjorde Solberg følgende:

  • Landet blir stående på trinn tre – planen er å hoppe over trinn fire, og å etter trinn tre i stedet gå rett over til det som kalles «en normal hverdag med økt beredskap».
  • Kommuner anbefales å innføre gult nivå i skolene, dersom det fører til at barn kan være mer på skolen
  • Regjeringen vil ønsker å vurdere om coronasertifikatet først skal bli grønt når man har hatt to doser
  • Regjeringen vil snart endre karanteneplikten slik at bare husstandsmedlemmer og tilsvarende nære må i karantene

– Selv om vi nå blir stående på trinn 3, er vi på vei til en normal hverdag med økt beredskap, sier statsministeren.

Hun påpeker at den viktigste faktoren for videre gjenåpning, er ambisjonen om at 90 prosent av voksne skal bli fullvaksinert.

– Vi kan komme dit mot slutten av måneden, men det er data, og ikke dato, som avgjør dette, tilføyer hun.

Solberg med klar oppfordring til ikke-vaksinerte

Direktør for Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, sier under pressekonferansen at medianalderen på innlagte uke 31-34, var 46 år. I aldersgruppen 0–17 år, er det ni nye innleggelser mellom 0 − 17 år.

– Av de 167 nye pasientene siste fire uker som vi kjenner vaksinasjonsstatusen til, var 66 prosent ikke-vaksinerte. 15 prosent av de innlagte var delvaksinerte, og 20 prosent fullvaksinerte, sier Stoltenberg.

Blant de innlagte som er fullvaksinerte, er de i snitt eldre, opplyser hun videre.

– De har en medianalder på 75 år, altså mye eldre enn de øvrige.

Til alle ikke-vaksinerte, kom statsminister med en klar oppfordring:

– Til dere som har valgt å utsette vaksineringen: Vi har økt smitte i samfunnet, de fleste som liger på sykehusene våre er uvaksinerte voksne. Mange av disse er yngre enn tidligere, sier Solberg.Se også: Solberg med klar beskjed til de uvaksinerteVolume 90% 

Stigende smittetrend

Onsdag ble det registrert 1640 nye smittetilfeller i Norge. Det er 304 tilfeller flere enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som er 1336.

Det er også det nest høyeste smittetallet som har blitt registrert på én dag i løpet av pandemien. Tirsdag ble det satt ny smitterekord med 1785 registrerte tilfeller, som er den fjerde daglige smitterekorden registrert siden forrige onsdag.

Den nasjonale smittetrenden er ifølge VGs beregning stigende, med 99 kommuner med stigende smittetrend.

Legg igjen en kommentar