Filter Nyheter!! VAKSINERER 12-ÅRINGER, AVLYSER GJENÅPNING. Javisst var det forventet av terroristene!

 God formiddag!: Som ventet kunngjorde statsminister Erna Solberg i formiddag at også Norge nå skal gi koronavaksine til 12-15-åringer, i tråd med råd fra FHI. – Gjennom vaksinen er barna godt beskyttet mot sykdommen. De får redusert risiko samtidig som det bidrar til å beskytte sårbare og holde smitten nede, sier FHI-sjef Camilla Stoltenberg. FHIs analyse er at vaksinasjonen av 12-15-åringen – som skal på Pfizer – vil «kunne redusere smitten i hele befolkningen betydelig og gi en betydelig redukasjon i antallet innleggelser og dødsfall ved en høstbølge».
    Gruppen 12-15 år utgjør rundt 260 000 personer, eller 4,8 prosent av befolkningen. Tre årskull tilhører ungdomsskolen (2008, 2007 og 2006), og ett årskull tilhører barneskolen (2009). Barn under 15 år er ikke helserettslig myndige, og vaksinasjon krever samtykke fra foreldre.  Norge er ikke tidlig ute med vaksinasjon av tenåringene –  blant andre Danmark, Finland, Island, USA og Canada tilbyr det allerede.
     Regjeringen vedgikk samtidig at TISK-systemet ute i kommunene (testing, isolasjon, smittesporing, karantene), er overbelastet, og karanteneplikten blir nå endret så hustandsmedlemmer omfattes. (I tillegg til andre justeringer som ikke er ferdig drøftet).
    Solberg bekreftet også at smittebølgen at trinn 4 i gjenåpningsplanen er «avlyst».  – Norge er ikke gjenåpnet, formanet statsministeren, og understreket at også fullvaksinerte må holde avstands-og hygiene-tiltak.PÅ TILTALEBENKEN: I morges startet den spektakulære riksrettssaken mot Danmarks tidligere innvandringsminister Inger Støjberg. Bakgrunnen er Støjbergs instruks i 2016 om at par som søkte asyl i Danmark, skulle skilles hvis den ene parten var mindreårig. Granskningen som fulgte konkluderte med at vedtaket brøt med både dansk lov,  den europeiske menneskerettskonvensjonen og FNs barnekonvensjon – og at Støjberg hadde gitt uriktige opplysninger til Folketinget. Jusprofessor Jens Elo Rytter påpeker overfor Politiken at det ikke finnes en «rykende pistol» i form av en direkte ordre fra Støjberg til byråkratene: – Dette handler mer om at det er embedsmenn som har fått et klart inntrykk av at det det var dette Støjberg ville, og at det var like godt som en ordre.
    Blant bevisene er intern kommunikasjon fra departementet som skal underbygger at Støjberg og hennes rådgivere gjennom lang tid la sterkt press på embedsverket for å justere seg etter ministerens konklusjoner. «Kjempenei! De skal rette seg 100 prosent inn etter det som Inger akkurat har meldt ut», het det i en av meldingene som dansk presse fokuserer på i dag. Politiken har direkteblogg fra riksrettssaken.

NY VÆRKATASTROFE I USA: Minst ni mennesker er så langt døde i flom og ødeleggelser i uværet på østkysten i USA, der gatene midt i New York sto under vann i natt.SKVISER AP MED RUSREFORM-PENGER: Etter vårens nederlag i forsøket på en rusreform der rusavhengige skal møtes med behandling – ikke straff – bekrefter Venstres leder Guri Melby overfor Avisa Oslo at regjeringen vil sette av 100 millioner kroner for å finansiere deler av reformen i statsbudsjettet 2022. 18 av disse millionene vil i tilfelle gå direkte til Oslo kommune. For selv om det ikke ble flertall for rusreformen i sin helhet på Stortinget (Sp, Ap og Frp stemte nei), så ble det flertall for å innføre noen av elementene i forslaget – som at det skal opprettes såkalte «rådgivende enheter» for russaker i kommunene.  Kunnskapsministeren kaller dette budsjettforslaget «første steg på veien» til en gjennomføring av hele reformen. 
       Internt var Arbeiderpartiet sterkt splittet om regjeringens forslag til rusreform før landsmøtet deres i april.  Eirik Mosveen, politisk redaktør i Avisa Oslomener Ap i Oslo har mistet mange, særlig unge velgere på grunn av denne saken – blant annet til Venstre: «En av de kraftigste advarslene som ble spilt inn til Aps nasjonale ledelse fra Oslos fremste politikere før landsmøtet, var at Oslo Ap ville blø på valgdagen hvis Ap fikk skylden (eller æren) for å ha stoppet rusreformen», skriver Mosveen her.  


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

Legg igjen en kommentar