En superlaser på Säntis -fjellet: TRUMPF fyrer opp laser lyn i sveitsiske alper

TRUMPF og Universitetet i Genève gjennomførte vellykkede første eksperimenter i EU Laser Lightning Rod -prosjektet // TRUMPF ‘super laser’ ligger i hjertet av systemet // “Vi skyter tusen laserpulser i sekundet for å tømme lynet trygt”, sier laserutvikler Herkommer

Ditzingen, 20. juli 2021 -Høyteknologisk selskap TRUMPF og Universitetet i Genève har fyrt opp en laserbasert lynstang på toppen av Säntis-fjellet i Sveits. I løpet av de neste ukene vil forskerne bruke dette kraftige systemet til å utføre en rekke værforsøk. Målet deres er å kontrollere lyn fra stormskyer og lede angrepene til steder der de ikke vil forårsake skade. TRUMPF-laseringeniør Clemens Herkommer-som jobber på TRUMPF Scientific Lasers i Unterföhring ved München-har brukt de siste fire årene på å utvikle en enestående superlaser for å gjøre dette målet til virkelighet: “Laser-lynet er for tiden et av de kraftigste laserne i sin klasse. Ved å skyte tusen laserpulser i sekundet i skyene, kan vi trygt tømme lynet og gjøre verden litt tryggere! ” sier Herkommer.

Flyplasser, atomkraftverk, skyskrapere og skoger blir jevnlig rammet av lyn – og skaden det forårsaker løper til milliarder av euro hvert år. Bare i USA koster stormer og lynnedslag økonomien fem milliarder dollar i året, mest gjennom forstyrrelser i flytrafikken og skader på fly og kraftledninger. For å løse dette problemet lanserte EU prosjektet Laser Lightning Rod (LLR). I hjertet av prosjektet er TRUMPF -laseren, som skaper en slags kanal gjennom stormskyene kjent som et laserfilament. Når det oppstår lynutladning, forlater laserfilamentet ikke noe annet valg enn å følge denne kanalen og slå bakken kontrollert. Det kostet rundt to millioner euro å utvikle lasersystemet.

Helikoptertur til toppen

“Vi har gjort en enorm innsats i denne laseren de siste årene for å gjøre den klar for distribusjon på toppen av Säntis -fjellet. Laseren fungerer perfekt i laboratoriet, og vi er veldig optimistiske om at den også kan kontrollere lyn i atmosfæren, sier Herkommer. Prosjektet ledes av værforsker professor Jean-Pierre Wolf ved Universitetet i Genève. Han og hans forskningspartnere forventer å ha noen foreløpige resultater innen utgangen av sommeren 2021.

Laseren er ni meter lang og veier rundt fem tonn – så det var en stor utfordring å få den til toppen av fjellet. Clemens Herkommer og hans prosjektpartnere separerte laseren i sine individuelle komponenter og transporterte dem til værstasjonen på toppen med taubane og helikopter i slutten av mai 2021. Etter å ha brukt de siste ukene på å sette alt sammen igjen og gjøre laseren operativ, ble deres værforsøkene er nå godt i gang.

Ideelt valg av fjell- og prosjektpartnere

Säntis -fjellet i Sveits viste seg å være det perfekte valget for laser -lynstangen. Hundrevis av lyn rammer Säntis i perioden med høyeste tordenværsaktivitet i juni, juli og august.

Ved siden av TRUMPF og professor Jean-Pierre Wolf involverer prosjektet også Universitetet i Genève, det franske nasjonale senteret for vitenskapelig forskning (CNRS), AMC-konsulentfirmaet, Swiss Federal Institute of Technology Lausanne, ArianeGroup aerospace company og University of Anvendt vitenskap og kunst Vest-Sveits (HES-SO).

TRUMPF vitenskapelige lasere

TRUMPF -lokasjonen i Unterföhring nær München spesialiserer seg på utvikling og produksjon av lasere for vitenskapelige applikasjoner. Det sysselsetter et team på rundt 15 eksperter på en rekke prosjekter, inkludert lasere for nye røntgenkilder og partikkelakseleratorer. Datterselskapet ble stiftet i 2012 med målet om å utvikle TRUMPFs evner innen ultrakort pulserende laserteknologi og skaffe nye kunder på den vitenskapelige arenaen. Dette München-baserte nettstedet underbygger TRUMPFs strategiske oppdrag om å drive frem banebrytende utvikling innen laserteknologi og fremtidige industrielle applikasjoner gjennom samarbeid med vitenskapelige partnere.

Digitale fotografier i utskriftsklar oppløsning er tilgjengelige for å illustrere denne pressemeldingen. De kan bare brukes til redaksjonelle formål. Bruk er gratis når kreditt gis som “Foto: TRUMPF”. Grafisk redigering – unntatt beskjæring av hovedmotivet – er forbudt. Flere bilder kan nås i TRUMPF Media Pool .

Du kan laste ned bildene fra Universitetet i Genève fra følgende lenke:  https://scientify.ch/highlight/ (Passord: LLRmedia)

Lynstang i aksjon 

TRUMPF og Universitetet i Genève har satt den laserbaserte lynstangen i drift på den 2500 meter høye Säntis. © TRUMPF / Martin Stollberg

Green laser beam 

The green laser beam of the TRUMPF laser is clearly visible during use. It reaches infinitely far into the sky. © TRUMPF / Martin Stollberg

Divert lightning 

The TRUMPF laser is designed to divert lightning from thunderclouds in a targeted and controlled manner and thus prevent damage from uncontrolled lightning strikes. © TRUMPF / Martin Stollberg

Säntis weather station 

Installation of the laser lightning rod at the weather station on the top of mount Säntis. © UNIGE

Helicopter flight 

Even transporting the laser on the Säntis was a record undertaking. It was brought to the summit by cable car and helicopter at the end of May 2021. © UNIGE

Clemens Herkommer in the laser tent 

„The laser lightning rod is currently one of the most powerful lasers in its class. By shooting a thousand laser pulses a second into the clouds, we can safely discharge the lightning and make the world that little bit safer.“ © UNIGE

A look inside the laser 

I hjertet av prosjektet er TRUMPF -laseren, som skaper en slags kanal gjennom stormskyene kjent som et laserfilament. Det kostet rundt to millioner euro å utvikle lasersystemet. © UNIGE

Clemens Herkommer 

TRUMPF laseringeniør Clemens Herkommer har brukt de siste fire årene på å utvikle en enestående superlaser for å gjøre dette prosjektet til virkelighet. © TRUMPF

Kontaktperson

Athanassios KaliudisTalsmann for laserteknologi, additiv produksjon og elektronikkTelefon 0715630331559E-post

Athanassios Kaliudis Bedriftskommunikasjonsrepresentant TRUMPF

Legg igjen en kommentar