15.5: Antropogene årsaker til klimaendringer. Men nevner ikke chemspraying med ETT ord! Mao fortsetter vitenskapen å basere seg på modeller og div statistikker.

  1. Sist oppdatert15. februar 2021

Som vist i forrige avsnitt, har forhistoriske gått veldig sakte. Klimaendringer skjer vanligvis sakte over mange millioner år. Klimaendringene som observeres i dag er raske og i stor grad forårsaket av mennesker. Bevis viser at klimaet endrer seg, men hva er årsaken til den endringen? Forskere har siden slutten av 1800-tallet mistanke om at menneskeskapte (antropogene) endringer i atmosfæriske klimagasser sannsynligvis vil forårsake klimaendringer, ettersom endringer i disse gassene har vært tilfelle hver gang i den geologiske fortiden. På midten av 1900-tallet begynte systematiske målinger som bekreftet at menneskelig produsert karbondioksid akkumulerte seg i atmosfæren og andre jordsystemer, som skog og hav. På slutten av 1900-tallet og inn på begynnelsen av 2000-tallet ble teorien om antropogene klimaendringer størknet som bevis fra tusenvis av bakkebaserte studier og kontinuerlige satellittmålinger av land og hav montert i antall som avslørte den forventede temperaturøkningen. Teorier utvikler seg og transformeres etter hvert som nye data og nye teknikker blir tilgjengelige, men de representerer tankegangen for dette feltet. Theory of Anthropogenic er at mennesker forårsaker de fleste endringene i klimaet ved å brenne fossilt brensel som kull, olje og naturgass. Denne delen oppsummerer den vitenskapelige forståelsen av menneskeskapte klimaendringer. Teorier utvikler seg og transformeres etter hvert som nye data og nye teknikker blir tilgjengelige, men de representerer tankegangen for dette feltet. Theory of Anthropogenic Climate Change er at mennesker forårsaker de fleste endringene i klimaet ved å brenne fossilt brensel som kull, olje og naturgass. Denne delen oppsummerer den vitenskapelige forståelsen av menneskeskapte klimaendringer. Teorier utvikler seg og transformeres etter hvert som nye data og nye teknikker blir tilgjengelige, men de representerer tankegangen for dette feltet. Theory of Anthropogenic Climate Change er at mennesker forårsaker de fleste endringene i klimaet ved å brenne fossilt brensel som kull, olje og naturgass. Denne delen oppsummerer den vitenskapelige forståelsen av menneskeskapte klimaendringer.

Vitenskapelig konsensus

Det overveldende flertallet av klimastudier indikerer at menneskelig aktivitet forårsaker raske endringer i klimaet, noe som vil forårsake alvorlig miljøskade. Det er sterk vitenskapelig enighet om saken. Studier publisert i fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrifter viser at 97 prosent av klimaforskerne er enige om at klimaoppvarmingen er fra menneskelig aktivitet [ 52]. Det er ingen alternativ forklaring på den observerte koblingen mellom menneskeskapte klimagassutslipp og det endrede moderne klimaet. De fleste ledende vitenskapelige organisasjoner støtter denne posisjonen, inkludert US National Academy of Science som ble opprettet i 1863 ved en kongresshandling under president Lincoln. Kongressen påla National Academy of Science “å ha gitt uavhengige, objektive råd til nasjonen om spørsmål knyttet til vitenskap og ” [ 53 ]. Derfor er National Academy of Science den ledende myndigheten når det gjelder politikkråd knyttet til vitenskapelige spørsmål.

En måte vi vet at de økte klimagassutslippene er fra menneskelig virksomhet, er med isotopiske fingeravtrykk. For eksempel har fossilt brensel et forhold mellom stabilt karbon-13 og karbon-12 ( 13 C/ 12 C) som er forskjellig fra dagens stabile karbonforhold i atmosfæren. Studier har brukt isotopiske karbonunderskrifter for å identifisere antropogent karbon i atmosfæren siden 1980 -tallet. Isotopiske poster fra det antarktiske islaget viser stabil isotopisk signatur fra ~ 1000 e.Kr. til ~ 1800 e.Kr. og en jevn isotopisk signatur som gradvis endres siden 1800 etterfulgt av rask endring etter 1950. Disse endringene viser at atmosfæren har en karbonisotopisk signatur som stadig mer ligner den av fossilt brensel [ 42 ; 54 ].

Antropogene kilder til drivhusgasser

Antropogene utslipp av klimagasser har økt siden førindustriell tid på grunn av global økonomisk vekst og befolkningsvekst. Atmosfæriske konsentrasjoner av den ledende klimagassen, karbondioksid, er på nivåer uten sidestykke som ikke har blitt observert i minst de siste 800 000 årene [ . Basert på iskjernens rekord de siste 800 000 årene, varierte karbondioksid fra omtrent 185 ppm i istiden til 300 ppm i varme tider [ 6 ]. Det førindustrielle nivået av karbondioksid var på omtrent 278 deler per million (ppm). Fra 2016 var karbondioksid for første gang over 400 ppm for hele året. Målinger av atmosfærisk karbon ved Mauna Loa Carbon Dioxide Observatory viser en kontinuerlig økning siden 1957 da observatoriet ble opprettet fra 315 ppm til over 410 ppm i 2017. Den daglige avlesningen i dag kan sees på Daily CO 2 52 ]. Se den data-nøyaktige NOAA-animasjonen nedenfor av karbondioksidtrender de siste 800 000 årene.

15.4_Fig-1.7-fra-Pachauri-et-al-2014.jpg
Figur 15.5. 115.5.1: Totale menneskeskapte klimagassutslipp (GHG) fra økonomiske sektorer i 2010. Sirkelen viser andelene av direkte klimagassutslipp (i % av de totale menneskeskapte klimagassutslippene) fra fem økonomiske sektorer i 2010. Uttaket viser hvordan andeler av indirekte CO2 utslipp (i % av de totale menneskeskapte klimagassutslippene) fra elektrisitet og varmeproduksjon tilskrives sektorer for endelig energibruk. AFOLU er landbruk, skogbruk og annen arealbruk (Kilde: Pachauri et al. 2014).

Hva er kilden til disse menneskeskapte klimagassutslippene? Forbrenning av fossilt brensel og industrielle prosesser bidro med 78% av alle utslipp siden 1970. Sektorer i økonomien som er ansvarlig for det meste av dette inkluderer elektrisitet og varmeproduksjon (25%); landbruk, skogbruk og arealbruk (24%); industri (21%); transport inkludert biler (14%); annen energiproduksjon (9,6%); og bygninger (6,4%) [ 6 ]. Mer enn halvparten av klimagassutslippene har skjedd de siste 40 årene (figur 1.5 s. 45 av [ 6] og 40% av disse utslippene har oppholdt seg i atmosfæren. Dessverre, til tross for vitenskapelig enighet, krever innsats for å dempe klimaendringer politisk handling. Til tross for den økende mengden klimaendringer, reduserende tiltak, lovverk og internasjonale avtaler har redusert utslipp noen steder, men den fortsatte økonomiske veksten i den mindre utviklede verden har økt de globale klimagassutslippene. Faktisk var tiden mellom 2000 og 2010 de største økningene siden 1970 [ 6 ].

Graf viser karbonutslipp fra forbrenning av fossilt brensel bemerkelsesverdig rundt 1950 og fortsetter å øke konsekvent til grafen slutter i 2011.
Figur 15.5. 115.5.1: Årlige globale menneskeskapte karbondioksid (CO 2 ) utslipp i gigatonne CO 2 -ekvivalent per år (GtCO 2 /år) fra forbrenning av fossilt brensel, produksjon og sementering av sement, og skogbruk og annen arealbruk, 1850–2011. Kumulative utslipp og deres usikkerhet er vist som barer og kinnhår.

Referanser

6. Pachauri, RK et al. Klimaendringer 2014: Synteserapport. Bidrag fra arbeidsgrupper I, II og III til den femte vurderingsrapporten fra det mellomstatlige panelet om klimaendringer . (IPCC, 2014).

42. Weissert, H. Dekryptering av metans fingeravtrykk. Nature 406 , 356–357 (2000).

52. National Oceanic and Atmospheric Administration. ESRL Global Monitoring Division – Global Greenhouse Gas Reference Network. (2005). Tilgjengelig på: http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/history.html. (Tilgang: 14. september 2016)

53. National Academy of Sciences. Oppdragserklæring. (2016). Tilgjengelig på: http://www.nasonline.org/about-nas/mission/. (Tilgang: 3. august 2016)

54. Francey, RJ, Allison, CE, Etheridge, DM, Trudinger, CM og andre. En rekord på 1000 år med høy presisjon på δ13C i atmosfærisk CO2. Tellus B Chem. Fys. Meteorol. (1999).

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.