Støre går grønt: − Oljealderen er snart over

PÅ GLI: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Ap-nestleder Hadia Tajik gir i dette oljeintervjuet i oljehovedstaden nye signaler om partiets politikk. Foto: Helge Mikalsen / VG

Blir rent ut sagt kvalm av å se og høre denne jesuitten!! Nå frir han til DE GALE!

STAVANGER (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre beveger seg sakte bort fra oljen og i grønn retning. Men han vil ikke stanse leting etter det sorte gullet. Og han angriper MDG og Rødts oljepolitikk.

Av BJØRN HAUGAN

 og HELGE MIKALSEN (FOTO)Publisert:Oppdatert for mindre enn 3 timer siden

– Oljealderen er snart over, men vi skal sørge for at det skjer i en myk overgang til det nye grønne , sier Støre til VG.

– Hva mener du med snart?

– Det er fortsatt en god stund til vi er der, men vi ser at fornybar-aktiviteten tar seg opp.LES OGSÅNy måling: Støre trenger MDG eller Rødt for flertall

Torsdag besøkte han og Ap-nestleder Hadia Tajik Equinors hovedkontor i Stavanger og fikk høre om selskapets klimaplaner.

– Equinor skal øke investeringene i fornybar energi og lavkarbonløsninger kraftig de neste fem årene, opp til femti prosent av investeringene, fra fire i dag, sier Støre:

– Når Equinor kan ha slike planer er det fordi de allerede har menneskene og kompetansen hos seg til å foreta et så sterk klimadreining.

VIL VRI FRA SORT TIL GRØNT: Jonas Gahr Støre nekter å sette noen sluttdato for norsk oljevirksomhet, men sier den skal brukes til å skape et grønt løft. Foto: HELGE MIKALSEN

Han sier at det er noe annet som vil være Norges gull i fremtiden.

– Når jeg hører om Equinors planer, er jeg enda mer sikker på at vår strategi er riktig og at vi vil lykkes med å nå klimamålene. Det er folka – de ansatte – som er fremtidens gull, ikke oljen. Det er de som skal gjøre oss ledende i nye grønne satsinger, som havvind, hydrogen og fangst og lagring av CO2.LES OGSÅHøyre slår tilbake mot forfatterne: – Helt vanvittig

Han sier at samfunnsendringen fra fossil til fornybar må skje på en slik måte at folk er trygge på at det blir en jobb å gå til.

– Det blir ikke lett, men vi skal gå den veien.

– Hvis et oljeselskap nå finner et gigantfelt nord i Barentshavet, som trolig først vil kunne ha oppstart av olje-/gassproduksjonen rundt 2035 og pumpe olje til 2070: Vil du si ja til et slikt prosjekt?

– Alle oljeselskap vet at verden er i overgang til fornybar som energiressurs og målene som er satt i Parisavtalen om målene nullutslipp i 2050. Det vil gi klare føringer for selskapenes prioriteringer og investeringer.LES OGSÅErna Solberg i angrepsposisjon

Han legger til:

– Jeg kan ikke ta stilling til en slik hypotetisk problemstilling. Det viktige er at vi bruker den kompetansen i disse energiselskapene til å haste overgangen til fornybar energi.

– Det er ikke gjort ett eneste gigantfunn i de områdene i Barentshavet man hadde størst tiltro til. Det finnes grenser for hvor lenge staten skal ta letekostnadene på 78 prosent?LES OGSÅRødgrønt storting kan redde blågrønn rusreform

– Dette er en bransje som trenger forutsigbarhet. Så vi har ingen nye signaler om endrede rammevilkår.

– Når dere sier nei til sluttdato og nei til å stanse letingen, forsterker ikke det bare bildet av Ap som petropartiet?

– Ap har den klart beste klimapolitikken fordi den viser den realistiske veien til 2030 og 2050.

– I MDG, Venstre og Rødt mener de at dere sklir i oljen inn i solnedgangen?

– De tar feil i sin analyse. Den klimapolitikken som de partiene, inklusive Rødt legger opp til, vil skade norsk industris muligheter på å bli ledende på de områdene alle verdens rapporter peker på; et kraftig løft for fornybarnæringen.

– Setter tusenvis av arbeidsplasser i fare

Han sier de er på ville veier.

– Når MDG vil avvikle studiene i energifag ved universitetene, når Rødt sier nei til havvind; så er det å sette tusenvis av arbeidsplasser i fare. Du får ikke til klimakutt uten et industriløft.Ny meningsmåling: Støre trenger hjelp fra MDG eller RødtVolume 90% 

Tajik legger til:

– Slik jeg kjenner bransjen er det ingen der som drømmer om slike gigantfunn. Det jeg opplever at de er opptatt av, er å legge grunnlaget for nye industrier innen fornybar energi.

Kritikk fra SV og Venstre

Hun fortalte om Aps klimaplaner til NTB torsdag.

SVs talsperson, Lars Haltbrekken, svarte at «Ap må begynne å lytte til vitenskapen som sier noe om hva som skal til for å nå klimamålene».

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sa at Ap snakker om å skjerpe klimapolitikken, «men foreslår ikke et eneste tiltak som ikke allerede ligger inne i dagens klimapolitikk».

– De er ikke imponert?

– Ap har lagt frem klimabudsjetter som viser veien til 2030 og 55 prosent kutt. Hovedbudskapet i alle klimarapportene, blant annet til FN, er at løftet for fornybar energi må komme raskere og være mer omfattende.

– Gullfolket

Støre har en plan for å ta vare på det han kaller «gullfolket i oljebransjen».

Han lover blant annet at det kommer en kompetansereform og en ny stortingsmelding for sokkelen.

Hans syvpunktsplan kan du lese her:

De syv punktene:

VIS MER

– Rotevatn som vil stenge ned denne næringen; han setter i fare den muligheten Norge har til å lede an innen havvind, hydrogen og fangst og lagring, sier Tajik og legger til:

– Regjeringens politikk i dag vil bare klare 21 prosent av kuttene som må til. Det holder ikke når vi vet det er mer enn en halvering som må til i 2030.

– Vi unngå samme fellen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier de ser på konsekvensene på land, når det gjelder havvind.

– Vi unngå samme fellen som vindkraft på land, som Ap ukritisk har heiet fram. Det har rasert natur og skapt profitt til kraftbransjen, ikke bærekraftige arbeidsplasser. Rødt står opp for føre var-prinsippet, og lytter til norske fiskere, ornitologer og andre som advarer mot å gå fort og feil fram.

STØTTE: Bjørnar Moxnes viser til at de får fra LO-forbundet Fellesforbundet. Foto: Frode Hansen

Han legger til:

– Rødt er ikke en trussel for arbeidsplassene og fagbevegelsen. Vi får støtte fra Fellesforbundet for første gang i en stortingsvalgkamp. De ser at Rødt trengs for å få et skifte.

– Forskjellen

MDG-leder Une Bastholm sier at Ap sier det samme som MDG:

VEIVALG: Une Bastholm sier de velger en annen vei. Foto: Annika Byrde

– At fornybare næringer trenger kunnskapen til dem som i dag jobber i olja. Forskjellen er at vi tar innover oss at oljejobbene i dag er veldig sårbare, og at så lenge Norge fortsetter å subsidiere og lete etter mer olje og gass, vil oljen binde opp folk og kapital som ellers kunne ha jobbet i fornybarnæringen.Nekter ny strategi – står ved ultimatumVolume 90% Publisert:Publisert: 26.08.21 kl. 14:12Oppdatert: 26.08.21 kl. 15:35

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.