Geoengineering markerer vitenskapelige gevinster i FN -rapporten om fryktelig klima -fremtid. DET sier vitenskapsfolk og forskere som er styrt av FN.

Jake Spring

Les 6 minutter

En soloppgang ses fra Thyssenkrupps testtårn i Rottweil, Tyskland, 21. januar 2020. REUTERS/Michaela Rehle/File Photo

10. august (Reuters) – -vitenskapen går fremover, men spørsmålet gjenstår – skal vi bruke den?

Den FNs klimarapporten utgitt mandag presenterer et stort sprang fremover i å forutsi hvordan geoengineering å begrense global oppvarming kan påvirke planeten, men forskerne sier de største hinderet restene avgjøre om du skal bruke den kontroversielle metoder. Les mer

Geoengineering innebærer store inngrep som forandrer klimaet, generelt med sikte på å kjøle ned jorden.

FNs panel tok for seg to typer geoingeniører i rapporten – håndtering av solstråling og fjerning av klimagasser.

Men rapporten gir ingen anbefalinger om hvorvidt en av metodene skal brukes. Panelet kan gi veiledning om hvordan beslutninger om geoingeniør bør tas i en annen rapport som skal sendes i 2022.

Solstrålestyringsteknikker kontrollerer generelt hvor mye sollys som reflekteres tilbake ut i verdensrommet, og forhindrer det i å varme opp jorden. Les mer

Klimamodeller fokuserte tidligere på hvordan styring av solstråling ville endre planetens totale gjennomsnittstemperatur. Men modellene som kjøres på superdatamaskiner har raskt blitt mye mer sofistikerte når det gjelder å forutsi variasjoner fra jordens poler til ekvator og mellom halvkuler, sa Govindasamy Bala, hovedforfatter av rapporten fra Indian Institute of Science.

De kan også bedre projisere hvordan geoingeniør kan endre mengden regn og snøfall, sa han.

Dette vil tillate mer forskuddsbruk av flere former for styring av solstråling samtidig for å kontrollere både temperatur og nedbør.

For eksempel kan mennesker sprøyte sulfat -aerosoler – små reflekterende partikler – inn i stratosfæren 20 til 25 kilometer over jordens overflate for å reflektere mer sollys tilbake til verdensrommet, noe som senker globale temperaturer.

Men sulfat -aerosoler har bivirkningen av å også redusere gjennomsnittlig nedbør. En egen metode for å tynne ut cirrusskyer i den øvre atmosfæren kan oppveie effekten og øke nedbøren, sa Bala.

“Vitenskapen er der,” sa Bala.

“Jeg tror det neste store spørsmålet er, vil du gjøre det? … Det innebærer usikkerhet, moralske spørsmål, etiske spørsmål og styring,” sa han.

Det er fordi hver region vil bli påvirket annerledes. Mens noen regioner kan vinne i en kunstig kjøligere verden, kan andre lide av for eksempel ikke lenger å ha forutsetninger for å dyrke avlinger.

Han sa at hans personlige vurdering er at en verden som overskrider Parisavtalens mål om å begrense oppvarmingen til 1,5 til 2 grader Celsius, ville vært bedre å bruke geoengineering. Men han er pessimistisk for at verdens regjeringer kan bli enige om det.

Paulo Artaxo, en annen hovedforfatter og miljøfysiker ved University of Sao Paulo, sa at han tolker rapporten som fremdeles understreker forsiktighet når det gjelder geoingeniørarbeid.

“I utgangspunktet er budskapet mer eller mindre det samme som (den forrige rapporten): Vitenskapen er ikke moden nok,” sa Artaxo.

“Bivirkningene av noen av de kjente teknikkene for geoengineering kan være svært betydelige … Samfunnet må vurdere om disse bivirkningene er for store til å prøve noen strategi.”

KARBONFJERNING

Mens håndtering av solstråling fortsatt er i utkanten av klimadiskusjoner, har fjerning av karbondioksid blitt akseptert som et nødvendig verktøy for å dempe , sa Chris Field, jordforsker ved Stanford University.

“Det har blitt mer tydelig med erkjennelsen av at vi kommer til å trenge negative utslipp … og nesten per definisjon må negative utslipp være gjennom en eller annen karbondioksidfjerning,” sa Field, som ikke var involvert i denne IPCC -rapporten.

Denne FN -rapporten uttrykte mye større tillit til bruk av fjerning av karbondioksid for å begrense stigende nivåer av klimagasser i atmosfæren, sa Leticia Cotrim da Cunha, en hovedforfatter og oseanograf ved Rio de Janeiro State University.

Det finnes en lang rekke metoder for fjerning av klimagasser, inkludert teknologiske løsninger som å bruke massive maskiner for å filtrere karbondioksid ut av luften, eller fange opp karbonutslipp fra fabrikker eller bore fossilt brensel og injisere det i visse underjordiske bergarter for å inneholde det.

Karbondioksid kan også fjernes fra atmosfæren ved å bruke skog eller ved å oppmuntre plantevekst i havet.

Rapporten fokuserer på fjerning av klimagasser som helhet uten å gi anbefalinger om fordelene ved individuelle metoder, sa Cunha.

Fjernelse av klimagasser kan ikke løse klimaendringene av seg selv og må gå sammen med å kutte ned hvor mye karbondioksid som slippes ut i utgangspunktet, sa hun.

“Vi kan ikke fortsette å slippe ut så mye CO2 og bare prøve å fjerne alt overflødig CO2 fra atmosfæren,” sa Cunha.

“Vi trenger en ekstra planet for å sette all CO2.”

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.