VG-blekka ute igjen med snakk om konspirasjonsteorier!

STILLER TIL VALG: Partiet De Kristne fikk 0,3 prosent av stemmene sist stortingsvalg. Bildet er fra valgboden deres i Karl Johans gate i i september 2017. Foto: Heiko Junge / NTB

Partiet De Kristne-politikere deler konspirasjonsteorier: − Uansvarlig

Flere i Partiet De Kristne har delt konspirasjonsteorier om coronapandemien og på sine private Facebook-profiler. – Uansvarlig, mener religionshistoriker.

Av STINE SLETTÅS MACHLAR

 og INGRI BERGOPublisert:For mindre enn 10 minutter siden

«'Svindelmi' Det handler om å kontrollere deg – ikke om å gi deg trygghet.» Dette skrev Øystein Bjøndal Lund, tidligere styreleder og fjerdekandidat på stortingslisten til Partiet De Kristne (PDK) i Rogaland, på Facebook 10. mai i år.

Samme dag delte han et innlegg om coronapasset som argumenterte for at ingen mennesker skal stigmatiseres ved bruk av symboler. Innlegget henviste til den gule stjernen jøder ble tvunget til å gå med i Nazi-Tyskland.

Facebook-veggen til Lund inneholder flere artikler, videoer og såkalte memes som uttrykker vaksineskepsis og antyder at pandemien var planlagt.

Tar ikke avstand

– Jeg tar ikke avstand for det jeg tidligere har delt, sier Lund til VG på telefon.

– Det er sånn jeg bruker sosiale medier. Jeg deler ting jeg er enig i, uenig i, ting som er morsomt, fakta – sikkert altfor mye. De som kjenner meg, vet hva jeg står for og ikke står for.

– Men du stiller jo til valg. Velgerne som stoler på deg, kan jo ikke vite om du deler noe ironisk?

– Ja, og det er mange som skiller Facebook-profilene sine. Fordi jeg ikke har hatt høytstående verv, har jeg ikke gjort det, sier han.

– Tvangsvaksinering

PDK-politikeren har også delt en artikkel som hevder at coronapasset er «det mest groteske politiske grepet vi har sett i siden jødeforfølgelsene ledet av en annen statsmakt», skriver Vårt Land, som først omtalte saken.

Han mener både VG og Vårt Land misforstår intensjonen hans spesielt her.

– Det er feil å bli stemplet som konspirasjonsteoretiker bare fordi jeg sier jeg ikke ønsker at man i Norge en dag må ha vaksinepass for å gå på restaurant eller kafé. Det må være lov å stille spørsmål.

En artikkel fra konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet delt 2. mars hevder at det er planer om å drepe mennesker ved hjelp av vaksiner, for å få ned befolkningen.

En annen artikkel fra et svensk nettsted hevder at Microsoft-gründeren og milliardæren vil implantere «digital identifikasjon» gjennom vaksiner, og at det snart kan bli innført tvangsvaksinering, skriver Vårt Land.

– Tror du at pandemien er en global konspirasjon?

– Nei, jeg tror ikke det. Men jeg opplever at vi ikke får vite alt. Jeg skulle ønske at det var mer åpenhet i informasjonsflyten.

Hva er konspirasjonsteorier?

VIS MER

– Uansvarlig

Dette er klassisk bruk av konspirasjonsteorier for å spre mistillit til myndighetene, mener Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaustsenteret og medforfatter av boken «Hva er konspirasjonsteorier».

– Det er uansvarlig og selvfølgelig helt forkastelig. Det undergraver folkehelsen, sier Emberland til VG på telefon.

Emberland forteller at mange konspirasjonsteorier har opphav i slike kristenfundamentalistiske miljøer som PDK er del av, hvor de inngår i en religiøst forestillingsverden om endetiden og Jesu gjenkomst, men er deretter blitt spredd videre til helt andre miljøer.

– Nå representerer dette miljøet en ganske liten del av Norge, men i USA er det en vesentlig grunn til at vaksineraten er så lav, sier religionshistorikeren.

Partiet De Kristne (PDK)

VIS MER

– Spesiell subkultur

PDK representerer en veldig spesiell kristen subkultur, sier professor i religiøst mangfold ved OsloMet Torkel Brekke til VG.

– Mange av dem misliker Den norske kirke. Ofte er de antielitistiske, mot det etablerte. Det handler mye om det også, sier han til VG på telefon.

– Ikke nødvendigvis noe de får særlig gjennomslag for?

– Nei. Denne typen retorikk finner vi i flere miljøer i Norge, men det er forholdsvis marginalt relativt til andre land.

PARTILEDER: Erik Selle. Foto: Partiet De Kristne

– Bekymringsfull tankegang

Partileder for Partiet De Kristne, Erik Selle, kaller denne beskrivelsen «forunderlig».

–Krever han en lojalitetserklæring til det etablerte eller et kirkesamfunn for å være politisk relevant? Da er det en bekymringsfull tankegang, sier han til VG på telefon.

– PDK vil ha åpenhet, og hvis (religionshistoriker red.anm.) Emberland finner det forkastelig da har vi virkelig et problem, fortsetter han.

Når det gjelder konspirasjonsteoriene partifellen Lund har delt, må de stå for hans egen regning, ifølge Selle.

– Folk må få diskutere seg imellom, men det har ikke noe å gjøre på en Facebook-side til en som stiller til valg, sier PDK-partilederen, men legger til:

– At det er uenighet og bekymring om vaksinen, er i høyeste grad legitimt. Det som er viktig er at befolkningen har tillit til det som skjer.

– Er du ikke redd for at dere nettopp undergraver tilliten til myndighetene midt oppi en pandemi når politikerne deres uttrykker seg på denne måten?

– Det er et ganske stor bekymring rundt vaksinen som jeg mener er legitim. Hvis du mener at å være skeptisk til coronavaksinen er en konspirasjonsteori, er jeg uenig med deg. Folk tenker jo selv, sier han.

– Varsel om fremtiden

Men også andre PDK-kandidater deler konspirasjonsteorier.

Finn Henrik Larsen, tredjekandidat for partiet i Akershus, la 5. mai ut en video der han spekulerer om coronapasset også skal brukes «i andre sammenhenger» og omtaler det som «et forvarsel for det som kommer». Videoen er delt på den offisielle Facebook-siden til PDK-partileder Selle.

– Jeg er ikke overrasket over at en kvakksalveravis som Vårt Land angriper de konservative kristne, sier Larsen til VG.

– Nører opp under frykt

Vårt Land svarer følgende på kritikken:

– Å kalle oss en kvakksalveravis fordi vi fokuserer på dette, får stå for vedkommendes regning, sier nyhetsredaktør Veslemøy Østrem, som understreker at Vårt Land bruker begrepet konspirasjonsteori i samsvar med det sentrale forskere og faktasjekkere gjør.

– Politikerne i Partiet De Kristne har med de eksemplene vi viser, brukt sin plattform til å nøre opp under og spre usannheter. Det ligger i vårt samfunnsmandat å vise dette for våre lesere i en valgkamp der polarisering og frykt brukes av flere politikere. PDKs kandidater har fått rikelig anledning i vårt artikkel til å forklare og utdype sine synspunkter.Publisert:Publisert: 07.08.21 kl. 23:47

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.