En Bill Gates-satsing tar sikte på å spraye støv inn i atmosfæren for å blokkere solen. Hva kan gå galt?

Ariel CohenBidragsyterEnergiJeg dekker energi, sikkerhet, Europa, Russland / Eurasia og Midtøsten

Solen går ned i en skogsbrannrøyk over Alberta fra branner i BC og andre steder
Solen går ned i en skogsbrannrøyk over Alberta fra branner i BC og andre steder, på … [+] UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES

Microsofts MSFT -0,5%milliardærstifter Bill Gates støtter økonomisk utviklingen av solavblåsningsteknologi som potensielt kan reflektere sollys ut av jordens atmosfære, og utløse en global kjøleeffekt. Stratospheric Controlled Perturbation Experiment ( SCoPEx ), lansert av forskere ved Harvard University, tar sikte på å undersøke denne løsningen ved å sprøyte giftfritt kalsiumkarbonat (CaCO 3 ) støv inn i atmosfæren-en solreflekterende aerosol som kan oppveie effekten av global oppvarming. 

Utbredt forskning på effekten av solar geoengineering har blitt stoppet i årevis på grunn av kontrovers. Motstanderne tror at slik vitenskap kommer med uforutsigbare risikoer, inkludert ekstreme endringer i værmønstre som ikke er ulik de oppvarmingstrendene vi allerede er vitne til. Miljøvernere frykter på samme måte at et dramatisk skifte i avbøtingsstrategien vil bli behandlet som et grønt lys for å fortsette å slippe ut klimagasser med få eller ingen endringer i dagens forbruk og produksjonsmønstre.

SCoPEx vil ta et lite skritt i sin tidlige forskning i juni i nærheten av byen Kiruna, Sverige, der den svenske romfartsselskapet har avtalt å hjelpe til med å lansere en ballong som bærer vitenskapelig utstyr som er 12 miles (20 km) høyt. Lanseringen frigjør ikke noen stratosfæriske aerosoler. Den vil heller tjene som en test for å manøvrere ballongen og undersøke kommunikasjons- og driftssystemer. Hvis det lykkes, kan dette være et skritt mot et annet eksperimentelt stadium som vil frigjøre en liten mengde CaCO 3 -støv i atmosfæren.

FORFREMMEThttps://49c8ea22fb7bce3afb1a77ff7aeb5972.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlhttps://49c8ea22fb7bce3afb1a77ff7aeb5972.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlhttps://49c8ea22fb7bce3afb1a77ff7aeb5972.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

David Keith , professor i anvendt fysikk og offentlig politikk ved Harvard University, anerkjenner de “veldig mange virkelige bekymringene” ved geoingeniørarbeid. Det er sant at ingen vet hva som vil skje før CaCO 3 frigjøres og deretter studeres etterpå. Keith og andre SCoPEx-forskere publiserte et papir i 2017 som antydet at støvet faktisk kan fylle opp ozonlaget ved å reagere med ozon-ødeleggende molekyler. “Ytterligere forskning på dette og lignende metoder kan føre til reduksjon i risiko og forbedret effektivitet av solenergiingeniørmetoder,” skriver forfatterne av avisen.https://49c8ea22fb7bce3afb1a77ff7aeb5972.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Siste nytt
Santa Clara, California 27. september 2014 Global March Against Chemtrails and Geoengineering MOMENT EDITORIAL / GETTY IMAGES

MER FOR DEGAmerikas største eier av jordbruksland er nå Bill GatesStort antall helsetjenester og arbeidere i frontlinjen nekter Covid-19-vaksineHøyesterett vil avgjøre om politiet kan komme inn i et hjem for å gripe våpen uten garanti

Den eksakte mengden CaCO 3 som trengs for å avkjøle planeten er ukjent, og SCoPEx -forskere kan på samme måte ikke bekrefte om det er den beste stratosfæriske aerosolen for jobben. Tidlig forskning tyder på at stoffet har “nesten ideelle optiske egenskaper” som vil tillate det å absorbere langt mindre stråling enn sulfat-aerosoler, noe som forårsaker betydelig mindre oppvarming av stratosfæren. Dette er formålet med eksperimentet: Når en sikker, eksperimentell mengde CaCO 3 frigjøres, vil ballongen fly gjennom den, prøve atmosfæriske reaksjoner og registrere den resulterende dynamikken. Frank Keutsch, prosjektets hovedetterforsker, vet ikke hva resultatene kan bringe. Den perfekte aerosolenville ikke umiddelbart tukle med stratosfærisk kjemi: “Det eneste det ville gjøre er å spre maksimalt sollys og dermed kjøle ned planeten.”https://buy.tinypass.com/checkout/template/cacheableShow?aid=Yj2fRrCPpu&templateId=OTXWKFJL53QM&templateVariantId=OTVLE6GMPT50T&offerId=fakeOfferId&experienceId=EXB9R3LZHUYM&iframeId=offer_f7a252e778bd586b827b-0&displayMode=inline&pianoIdUrl=https%3A%2F%2Fauth.forbes.com%2Fid%2F&widget=template

Tilhengere av geo-engineering har sitert de globale kjøleeffektene av vulkanutbrudd som skyldes innføring av svovelaske i atmosfæren. Utbruddet i 1815 av Mount Tambora i Indonesia resulterte i “ året uten sommer ”, mens 1991-utbruddet av Mount Pinatubo på Filippinene senket den globale gjennomsnittstemperaturen med 0,5 ° C. Bevisst innføring av lignende partikler kan potensielt motvirke tiår med klimagassutslipp. . En rapport fra det mellomstatlige panelet om klimaendringer antydet at SCoPEx-prosedyren kan senke globale temperaturer med hele 1,5 ° C for ikke mer enn 1-10 milliarder dollar i året.

Vulkansk aktivitet øker på Merapi-fjellet
YOGYAKARTA, INDONESIA – JANUAR 07: Lava renner ned fra Mount Merapi som vulkansk aktivitet … [+] GETTY IMAGES

Igjen, disse temperaturfallene medfører alvorlige risikoer. Frysende temperaturer i 1815 førte til mislykkede avlinger under nesten hungersnød. Britiske forskere har sitert stratosfæriske aerosoler fra vulkanutbrudd i Alaska og Mexico som den potensielle årsaken til tørke i Afrikas Sahel -region . Stor forstyrrelse av det globale klimaet kan få utilsiktede konsekvenser, negativt påvirke befolkede regioner og skape en annen flyktningkrise.

David Keith har foreslått at det opprettes en “risikopool” for å kompensere mindre nasjoner for sikkerhetsskader forårsaket av slike tester, men en slik utbetaling kan være lite trøst for de som er fordrevet av ulivelige forhold. USA, Brasil og Saudi-Arabia blokkerte en FN-vurdering i 2019 av globale geoingeniørplaner. Internasjonalt samarbeid vil være nødvendig for å vurdere risiko, vinnere og tapere av et slikt eksperiment, og hvordan vi best kan gå frem med tanke på alt.

Med tanke på den ukjente risikoen knyttet til solenergiingeniør, bør OECD-medlemmer fortsette arbeidet med å utvikle økonomisk attraktiv fornybar energiteknologi, selv om det supplerer en slik innsats med begrenset og nøye forskning og eksperimentering.

Med hjelp fra Hayley Arlin og James GrantFølg meg på  Twitter  eller  LinkedIn . Sjekk ut  nettstedet mitt   eller noen av mine andre arbeider  her . Ariel Cohen

Legg igjen en kommentar