JA NÅ KOMMER UDYRET PÅ BANEN. DET HAR LIGGET I KORTENE FRA DAG 1. FHI med vaksinebeskjed til unge: − Si ja

«SI JA»: FHI-direktør Camilla Stoltenberg oppfordrer alle i aldersgruppen 18 til 44 å si «ja» til vaksinetimen i sommer. Foto: Terje Bringedal

NÅ MÅ SNART FORELDRENE KOMME PÅ BANEN!!

Dersom du ikke møter til vaksinetimen i sommer, må du i verste fall vente i flere måneder på første dose.

Av YASMIN SFRINTZERIS

Enkelte kommuner har de siste dagene meldt om utfordringer med å få tak i nok folk til vaksinetime. Selv om det ikke er mange som takker nei til vaksinetime, er det flere som ikke møter opp.

– Nå vaksinerer vi folk i alderen 18 til 44 år. Min sterke oppfordring er at alle må gripe sjansen i sommer og si «ja» til tilbudet om vaksine, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Hun understreker at det er mange fordeler med å bli vaksinert:

– Man beskytter seg selv mot å bli smittet, man får en del rettigheter og man bidrar til å ikke spre smitte til omgivelser og folk som risikerer å bli alvorlig syke. Men vi kan også bli kvitt de tiltakene vi har i dag raskere, og det vil kanskje ikke bli nødvendig å innføre tiltak på nytt, sier hun.Dette er Nakstads tre reiserådVolume 90% 

Kan bli lang ventetid

Hun har forståelse for at det kan ta tid å møte til vaksinetimen, men understreker at det er den beste måten å sikre den første dosen på.

– Hvor lenge må man vente om man nå takker nei til første dose?

– Det vil være tilbud om vaksine også senere. Men vi vet ikke når det vil være mulig for kommunene å tilby doser om man ikke slår til nå, sier Stoltenberg.

På grunn av usikkerheten i vaksinasjonsprogrammet og når dosene kommer, kan det føre til en lengre forsinkelse.

– Vi har ikke sett på om de vil havne bak alle som skal få andre dose. Det viktigste budskapet er at det er usikkert når man vil få tilbud om første dose igjen hvis man sier nei nå – i verste fall måneder, sier Stoltenberg.Nakstad om mensforstyrrelser etter vaksinenVolume 90% 

Kappløp mot deltavarianten

– Vi er i en situasjon der vi er i et kappløp mellom vaksinering og utbredelsen av delta-varianten, og må sørge for at så mange som mulig får beskyttelse så fort som mulig, sier Stoltenberg.

Selv om unge sjeldent blir alvorlig syke av deltavarianten, kan noen bli det, påpeker hun.

– Den er mer smittsom og sprer seg derfor veldig lett. Uten tiltak og uten vaksiner vil den være en trussel, selv om vi tåler mer enn vi gjorde tidligere fordi mange er vaksinert, sier Stoltenberghttps://www.vg.no/spesial/corona/embeds/norway/vaccinations/timeseries/?dataType=cumulative&initialWidth=690&childId=spesial-2020-corona-norway-vaccinations-timeseries-cumulative&parentTitle=FHI%20med%20vaksinebeskjed%20til%20unge%3A%20%E2%80%93%20Si%20ja%20%E2%80%93%20VG&parentUrl=https%3A%2F%2Fwww.vg.no%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fi%2FzrrJRr%2Ffhi-med-vaksinebeskjed-til-unge-si-ja%3Futm_source%3Dvgfront%26utm_content%3Dhovedlopet_row10_pos1Publisert:Publisert: 10.07.21 kl. 12:46

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post
UTFLATING: FHI-direktør Camilla Stoltenberg varsler at utflatingen i vaksineringen i EU-land kan påvirke Norge. Foto: Terje Bringedal

Vaksineringen flater ut i flere land: Kan påvirke Norge

Flere EU-land sliter med å få vaksinert deler av befolkningen. Selv om det kan bety at Norge vil få flere doser raskere, kan det også by på problemer her.

Av YASMIN SFRINTZERISPublisert:Oppdatert i dag 05:45

EU-land som sliter med å få satt alle vaksinedosene de er tildelt, vil gjøre dosene tilgjengelig for andre land som Norge.

– Det er fint for Norge, men en lav vaksineoppslutning i andre europeiske land vil kunne få stor negativ betydning nå som vi har åpnet grensene i større grad, sier direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg.

– Det er en påminnelse om at det å skape tillit til vaksiner er et internasjonalt arbeid, fortsetter hun.

Mens Norge ligger an til å kunne få en vaksinasjonsdekning på opptil 90 til 95 prosent av befolkningen over 18 år, har flere EU-land stagnert på omkring 60–70 prosent dekning – og lavere.

– Det er en enorm forskjell. Det reflekterer holdningen til vaksiner i de landene dette skjer, men det er velkjent fra før og har vært en utfordring i mange år. Det henger blant annet sammen med tillit til myndighetene, sier Stoltenberg.

Vaksineringen flater ut

Landene i EU, EØS og Schengen får i utgangspunktet samme antall doser i forhold til befolkningens størrelse.

– En stor del av Sør-Europa og Øst-Europa har ifølge statistikken vaksinert en lav andel av sine innbyggere sammenlignet med andre land. Vi vet ikke årsakene til dette og det kan endre seg over tid, men for noen av landene har kurven begynt å flate ut og det kan være et tegn på at folk ikke tar imot tilbud om vaksine, sier Stolteberg.

USA og Storbritannia har hatt en tilsvarende utflating, men på et høyere nivå, opplyser hun.https://www.vg.no/spesial/corona/embeds/world/vaccinations/map/?initialWidth=690&childId=spesial-2020-corona-world-vaccinations-map&parentTitle=Vaksineringen%20flater%20ut%20i%20flere%20land%3A%20Kan%20p%C3%A5virke%20Norge%20%E2%80%93%20VG&parentUrl=https%3A%2F%2Fwww.vg.no%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fi%2F8B6EKG%2Fvaksineringen-flater-ut-i-flere-land-kan-paavirke-norge%3Futm_source%3Dvgfront%26utm_content%3Dhovedlopet_row23_pos2

– Hvordan kan det påvirke Norge – når så mange vil ta vaksinen her?

– Vi kan få nye varianter fra andre land som ikke dekkes like godt av de vaksinene vi har. Det vil påvirke de som ikke kan vaksineres og de som har svakere effekt av vaksiner. Samtidig kan det tenkes at det vil påvirke vurderingen av vaksinasjon av barn her, sier Stoltenberg.

Med mange uvaksinerte vil det være en vedvarende risiko for nye store smitteutbrudd, ifølge Stoltenberg.

– Da må vi se på hvem som ikke er vaksinert. Man kan godt tåle smittespredning blant barn og unge, så lenge de har lav risiko for alvorlig sykdom og det ikke kommer nye varianter som er farligere for barn og unge, sier hun.

– Er det også grupper i samfunnet i Norge som ikke vil la seg vaksinere?

– Vi har noen innvandrergrupper som ser ut til å få lavere vaksinasjonsdekning. Det er litt tidlig å konkludere, men det er klare indikasjoner på det. Da vil det være grupper som er spesielt utsatt, sier Stoltenberg.

Hun understreker at noen innvandrergrupper har like høy vaksinasjonsgrad som den norskfødte befolkningen. Andre ligger på en dekningsgrad mellom 60 og 70 prosent, som er på nivå med mange andre land.

– Dersom vi plutselig får mange ekstradoser, vil det bli aktuelt med vaksinasjonssentre uten forhåndsavtaler i Norge?

– Det vil vi vurdere også uavhengig av om vi får ekstra doser, men foreløpig fortsetter vi å invitere til første og andre dose systematisk til alle innbyggere i Norge har fått et tilbud, sier Stoltenberg.Publisert:Publisert: 10.07.21 kl. 05:29Oppdatert: 10.07.21 kl. 05:45

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.