Faktasjekk: ‘Den store tilbakestillingen’ er IKKE en hemmelig plan masterminded av globale eliter for å begrense friheter og presse radikale politikker

Faktasjekk

  •   
  •  av: Dana Ford

Er “The Great Reset” en hemmelig plan som er utviklet av globale eliter for å begrense friheter og presse radikal politikk? Nei, det er ikke sant: Det er navnet på et offentlig politisk initiativ World Economic Forum (WEF) lanserte som svar på COVID-19-krisen. Uttrykket har blitt kapret av konspirasjonsteoretikere som mener at en ond kabal bruker pandemien som påskudd. I noen versjoner av teorien orkestrerte skyggefulle eliter COVID-19 for å ta makten; i andre, gir viruset bare muligheten for dem å gjøre det.

Som de fleste vellykkede konspirasjonsteorier, har denne røtter i noe ekte. De kan spores til et initiativ lansert av WEF i juni 2020. Langt fra å være en hemmelighet, men planen ble kunngjort med ganske mye fanfare og har til og med et nettsted, som kan sees her .

I følge WEF har Great Reset-agendaen tre hovedkomponenter. Den første styrer markedene mot mer rettferdige resultater. Det andre er å sikre at investeringer bidrar til å fremme delte mål, for eksempel bærekraft, og den tredje komponenten er å utnytte teknologi til støtte for det offentlige gode.

WEF forklarer hva Great Reset er i følgende video:https://www.youtube.com/embed/uPYx12xJFUQ

Organisasjonen erkjenner hvordan navnet på initiativet kan skremme noen mennesker, med en stemme i videoen som sier:

En flott tilbakestilling? Det høres mer ut som buzzword bingo, og maskerer en uhyggelig plan for verdensherredømme. Hands up, denne typen slagord har ikke gått bra. Men alt vi virkelig vil si er at vi alle har en mulighet til å bygge en bedre verden.

” COVID-19: The Great Reset ” er også navnet på en bok skrevet av WEFs styreleder Klaus Schwab. Lead Stories har frafalt et påstand om den boka tidligere, og fant at en påstått side fra Schwabs bok som diskuterte eliminering av 4 milliarder “unyttige spisere” ikke var fra den boka .

Fra utkanten til det vanlige

Selv om WEF-planen ble introdusert i juni 2020, tok Great Reset – som en konspirasjonsteori – flere måneder å samle damp. Ifølge Ciaran O’Connor , en desinformasjonsanalytiker ved London-baserte Institute for Strategic Dialogue, er initiativetvar lavhengende frukt fordi detaljene på den var så vage. I en samtale med Lead Stories 30. juni 2021 sa han følgende om planens manglende spesifisitet:

Det etterlater et slikt vakuum der serielle desinformatorer kan lage innhold mot det fordi de kan fylle ut hullene hva Great Reset skal være.

Konspirasjonsteorien fikk et slags manifest i oktober 2020, i form av et åpent brev skrevet til daværende president Donald Trump fra Carlo Maria Viganò, en katolsk erkebiskop. Han skrev:

Hensikten med den store tilbakestillingen er innføringen av et helsediktatur som tar sikte på å innføre liberticidale tiltak, skjult bak fristende løfter om å sikre en universell inntekt og slette individuell gjeld. Prisen på disse innrømmelsene fra Det internasjonale pengefondet vil være avkall på privat eiendom og overholdelse av et vaksinasjonsprogram mot Covid-19 og Covid-21, promotert av Bill Gates i samarbeid med de viktigste farmasøytiske gruppene.

Og senere:

Herr president, jeg forestiller meg at du allerede er klar over at i noen land vil den store tilbakestillingen bli aktivert mellom slutten av dette året og første trimester i 2021. For dette formålet er det planlagt ytterligere låsing, som offisielt vil være begrunnet antatt andre og tredje bølge av pandemien. Du er godt klar over midlene som er blitt brukt for å så panikk og legitimere drakoniske begrensninger på individuelle friheter, og kunstig fremkalle en verdensomspennende økonomisk krise.

Viganòs brev, som kan leses i sin helhet her , berører mange av de sentrale prinsippene i konspirasjonsteorien om Great Reset: angrep på kapitalisme og privat eiendom, vaksinering som et kontrollmiddel og pandemien som påskudd for planlagte lockdowns og til presse radikal politikk. Han slutter å beskylde den “globale eliten” for å skape pandemien, og skriver bare at den ønsker å ” underkaste hele menneskeheten og innføre tvangsmessige tiltak for å drastisk begrense individuelle friheter og hele befolkningens friheter.”

Kort tid etter at brevet hans ble publisert, eksploderte Great Reset i mainstream da en video av den kanadiske statsministeren Justin Trudeau som uttalte uttrykket “å bygge tilbake bedre” og “reset” ble viral. Kommentarene hans ga drivstoff til de som mener at en ond plan utspiller seg bak kulissene:https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3R3ZWV0X2VtYmVkX2NsaWNrYWJpbGl0eV8xMjEwMiI6eyJidWNrZXQiOiJjb250cm9sIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1328020783596269568&lang=no&origin=https%3A%2F%2Fleadstories.com%2Fhoax-alert%2F2021%2F06%2Ffact-check-the-great-reset-is-not-a-secret-plan-masterminded-by-global-elites-to-limit-freedoms-and-push-radical-policies.html&sessionId=f0ac8309de08892e1c114783fd380e5f92300523&siteScreenName=leadstoriescom&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px

Konservative eksperter, som Laura Ingraham og Tucker Carlson, tok opp teorien og løp med den. Med referanse til både Trudeau og Viganò skrev Carlson om lockdowns og en “lederklasse.” Han spurte :

Hvordan ser Great Reset ut? Slik ser det ut: De ansvarlige gjør hva de vil fordi de har ansvaret. Det blir ikke live musikk i Great Reset. Kor vil være ulovlige med mindre de synger rosene til Kamala Harris. Julen blir forbudt. Beklager, ta på deg masken og tilbring ferien alene. Lykke til.’

Ifølge BBC , har uttrykket “Great Reset” fått mer enn 8 millioner interaksjoner på Facebook og ble delt nesten 2 millioner ganger på Twitter til mai 2021. innlegg spiked med Trudeau video og deretter falt, selv om de er fortsatt langt over der de var i juni 2020 da Great Reset-initiativet ble offisielt lansert.

‘The Great Reset Conspiracy Smoothie’

I mer ekstreme versjoner av teorien orkestrerte den såkalte eliten pandemien som en måte å utslette det meste av menneskeheten. Trusselen om COVID-19 er grovt overdrevet, og vaksinene er “masseødeleggelsesvåpen”, ifølge teoretikere som Dr. Vernon Coleman, som Lead Stories har avslørt tidligere .

en video (arkivert her ) publisert 13. mars 2021, nevnte Coleman Great Reset i samme åndedrag som Agenda 21, en annen debunked konspirasjonsteori om avfolking. Han sa nær starten av videoen:Vi vet alle at den onde eliten – Agenda 21 og Great Reset-arrangørene – hele tiden har ment å drepe mellom 90% og 95% av verdens befolkning. Dessverre frykter jeg at det sannsynligvis er for sent å redde mange av dem som har fått vaksinen. 

Millioner dømt, og jeg frykter at mange vil dø når de neste gang kommer i kontakt med coronavirus.

Andre versjoner av teorien lener seg mot en ntisemitisme. I følge Anti-Defamation League, slår slik retorikk seg ofte inn i konspirasjonsteorier, og den store tilbakestillingen er ikke noe unntak. Organisasjonen skrev at noen troende skylder på jødene, inkludert milliardærfilantropen George Soros, for å kontrollere WEF og for å være opptatt av å planlegge å ta over verden.

O’Connor, desinformasjonsanalytikeren, pekte på konspirasjonsteoriens fleksibilitet eller smidighet som en av årsakene bak suksessen. Den ideen ble ekkoet i en artikkel av den kanadiske forfatteren og aktivisten Naomi Klein , som kalte Great Reset for en konspirasjonssmoothie. Hun skrev:

Mindre en konspirasjonsteori enn en konspirasjonssmoothie, har Great Reset klart å knuse hver freakout som skjer på internett – venstre og høyre, ekte og utenfor veggen – til ett tommers metaskrik om det uutholdelige pandemilivets natur under glupsk kapitalisme.

Faktisk kan teorien ha potensiale til å holde fast, ifølge O’Connor, på grunn av oppdemmede frustrasjoner fra de som ikke er enige i hvordan landene deres taklet COVID-19. Han sa:

Det gir mange grupper av mennesker som har følt seg marginaliserte eller satt ut av det urolige hendelser de siste 15 månedene med noen å klandre, og grunner til å klandre dem.

Vil du informere andre om nøyaktigheten av denne historien?

https://leadstories.com/hoax-alert/2021/06/fact-check-the-great-reset-is-not-a-secret-plan-masterminded-by-global-elites-to-limit-freedoms- and-push-radical-policies.htmlKlikk på denne lenken for å kopiere den til utklippstavlen

Se hvem som deler det (det kan til og med være vennene dine …) og la lenken ligge i kommentarene .:FacebookTwitter

Lead Stories samarbeider med CoronaVirusFacts / DatosCoronaVirus Alliance, en koalisjon med mer enn 100 faktasjekkere som kjemper mot feilinformasjon knyttet til COVID-19-pandemien. Lær mer om alliansen her .

Dana Ford er en Atlanta-basert reporter og redaktør. Hun jobbet tidligere som seniorredaktør i Atlanta Magazine Custom Media og som forfatter / redaktør for CNN Digital. Ford har mer enn et tiår med nyhetserfaring, inkludert flere år med å jobbe i Latin-Amerika.Les mer om eller kontakt Dana Ford

Ulike synspunkter

Merk: hvis du leser denne faktasjekken, vil du kontakte oss for å klage på skjevhet, vennligst sjekk først vår røde feed . Forrige artikkelFaktakontroll: Alabama Power Company sendte IKKE ut en pressemelding som rådet folk til å holde seg utenfor Lewis Smith LakeNeste artikkel Faktasjekk: Muslimsk BTS-fan spilte IKKE ‘Dynamite’ i stedet for Azaan over moskehøyttalere

Om oss

Lead Stories er et faktasjekkende nettsted som alltid leter etter de siste falske, villedende eller unøyaktige historiene (eller media) som gjør rundene på internett.
Oppdaget noe? Gi oss beskjed! .

Lead Stories er en:

Følg oss på sosiale medier

Mest lest

De fleste Siste

Del din mening

 Dele kvitringHjemOmPrinsipper for IFCNHvordan vi jobberSatirpolitikkRetningslinjerTa kontakt med

Lead Stories er et faktasjekkende nettsted som alltid leter etter de siste falske, villedende eller unøyaktige historiene (eller media) som gjør rundene på internett.
Oppdaget noe? Gi oss beskjed! .

Lead Stories er en:

Følg oss på sosiale medier© 2015-2020 Lead Stories LLC – Med enerett.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.