Dette kan du bruke coronasertifikatet til og sauene bræker med!

Helseminister Bent Høie (H) åpner for fotballkamper, festivaler og kystcruise innenlands ved fremvisning av gyldig coronasertifikat.

Av VILDE ELGAAEN

CAISA LINEA HAGFORS

KRISTIAN HAVNES KLEMETZEN

 og LINE FAUSKOPublisert:Oppdatert 15. juni

https://www.vgtv.no/219998?jwsource=cl

Torsdag forrige uke presenterte myndighetene det nyutviklede coronasertifikatet, som skal vise om du er vaksinert, frisk fra smitte eller om du har testet negativt.

Coronasertifikatet vil være grønt dersom du er fullvaksinert, det har gått mer enn tre uker siden første vaksinedose, du har gjennomgått covid-19 eller det er mindre enn 24 timer siden du fikk et negativt prøvesvar.

LES MER: Dette gir grønt lys i coronasertifikatet

Allerede neste uke, i forbindelse med trinn 3 i gjenåpningsplanen, åpner regjeringen for bruk av sertifikatet innenlands i Norge.

– Coronasertifikatet skal gi lettelser, ikke sette begrensinger. Vi kan snart gå på store fotballkamper konserter og festivaler, understreker helseminister Bent Høie.

Dette er retningslinjene for bruken av sertifikatet

  • Sertifikatet vil tas i bruk ved større arrangementer og kystcruise
  • Ved bruk av coronasertifikat eller test vil det bli anledning for opp til 1000 personer innendørs uten faste plasser, og 2000 utendørs uten faste plasser og 5000 med faste plasser. Forutsetningen er at kun 50 prosent av lokalet brukes, på den måten skal det være mulig å holde avstand.
  • Ved større arrangement likestilles en negativ coronatest med vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19. Negativ coronatest skal inngå i vaksinesertifikatet i 24 timer.
  • Arrangørene må inngå avtaler med leverandører som tilbyr hurtigtesting, slik at det i praksis blir mulig å få testresultatet inn i coronasertifikat. Regjeringen innfører et krav for større arrangementer om at deltagerne skal vite hvor de kan testes.

For å øke testkapasiteten jobber regjeringen med å få på plass en ordning hvor private testleverandører nå kan få refusjon fra staten for testing til coronasertifikat.

Testing vil derfor bli betalt av staten, og vil ikke belaste arrangør eller deltagere.

På pressekonferansen ble det også klart at Norge får 900.000 færre Pfizer-doser og øker intervallet til 12 uker. Alt om dette her.

Så mange kan man være på arrangementer

VIS MER

Strengt på kystcruise

I tillegg til arrangementer vil coronasertifikatet bli tatt i bruk på kystcruise innenlands. Dersom ubeskyttede kommer om bord på skip med mange gjester vil det øke risikoen for smitteutbrudd.

– Erfaringene fra i fjor sommer tilsier at vi må være forsiktige fordi utbrudd på skip kan være vanskelige å håndtere. Derfor vil det bli anledning for kystcruise å ha et høyere antallsbegrensning når de som er om bord ved hjelp av coronasertifikatet kan dokumentere at de er beskyttet. Regjeringen vil komme tilbake til det konkrete antallet, sier Høie.

GJENÅPNINGSVEIEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sa at det tirsdag var to millioner som har fått første dose med vaksine. Foto: Fredrik Hagen

På spørsmål svarer Høie at en negativ test ikke vil være nok for å kunne dra på innenlands kystcruise.

– På kystcruise vil det være krav om grønt sertifikat. Det er et arrangement som i all hovedsak appellerer til dem som allerede er vaksinert.

– Om du er en ung person som vil være med på kystcruise risikerer du å se pensjonistene seile forbi, sier Høie.

Jobber med papirutgave

Ifølge FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen jobbes det nå med å få til å bestille sertifikatet i papirformat og etterregistrering av vaksiner satt i utlandet.

– Vi jobber med en løsning for de rundt 110.000 som ikke kan bruke PC, nettbrett eller mobil, slik at de kan bestille på papir, opplyser Knudsen.

– Dette vil være klart i løpet av få uker.

Etter at sertifikatet ble rullet ut forrige uke har det vært avdekket en del feil. Knudsen forteller at de har løst flere av dem, men at noen fortsatt gjenstår å løses.

– Men for de aller, aller fleste fungerer sertifikatet som det skal, sier hun.

Ikke unntak for barn

Det gjøres ikke unntak fra krav om coronasertifikat eller testing for barn og unge under 18 år ved større arrangementer

Foreldrene til mindreårige kan vise coronasertifikat hvis de har med seg barna.

– Antallsbegrensningene på trinn 3 på arrangementer er ganske romslige også uten coronasertifikat. For eksempel kan det være 400 deltakere på innendørs arrangementer uten faste plasser og 800 utendørs. Det betyr at barn og unge kan delta på mange typer arrangementer også uten koronasertifikat, sier Høie.

Kan ikke brukes i kommuner med strenge lokale tiltak

Høie opplyser at regjeringen ikke åpner for bruk av coronasertifikat for å gi lettelser i kommuner som har behov for det strengeste tiltaksnivået, såkalt 5A-tiltak.

Dette tiltaksnivået gjelder kommuner med en ukontrollert smittesituasjon, hvor mobiliteten bør derfor holdes så lav som mulig.

I kommuner med noe mindre strenge tiltak, med 5B og C-tiltak, kan kommunen bestemme at coronasertifikat brukes for å holde åpent for utendørs fornøyelsesparker, museer, kinoer, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur og underholdningssteder.

Etter planen skal bruken av sertifikatet skal opphøre når smittenivå og vaksinering tilsier at det ikke lenger er behov for å ha restriksjoner.

Foreløpig nei til bruk av utenlandske coronasertifikat

Norske statsborgere som har fått vaksine eller gjennomgått infeksjon i utlandet, og eksempelvis har et dansk coronasertifikat, vil ikke kunne bruke dette på samme måte som nordmenn i Norge:

– Du kan ikke bruke et utenlandsk coronasertifikat innenlands i Norge, slik ting er nå. Det er fordi vi bruker en QR-kode som må skannes, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG før pressekonferansen.

På spørsmål om det ikke vil være mulig å overføre vaksinedata fra et annet land til systemet vi bruker i Norge, svarte Nakstad:

– Studerer du i utlandet og bor i USA, lager vi nå ordninger som gjør at det skal være mulig å registrere det i den norske vaksinasjonsdatabasene SYSVAK (Nasjonalt vaksinasjonsregister, jour.anm.). Hvis du får registrert dette på forhånd før du reiser til Norge, så vil du faktisk kunne bruke et norsk coronasertifikat når du kommer til Norge.

På mandagens pressekonferanse påpekte Høie at det vil komme en nærmere avklaring på bruk av utenlandske sertifikater om kort tid.

– 1. juli er EU sin dato for når de vil ha på plass det som kalles gateway-systemet i Europa som gjør at vi kan utveksle koder i Europa. Da vil norge måtte ta stilling til på hvilken måte og hvilket tidspunkt Norge godtar andre lands sertifikat, sa Høie.Publisert:Publisert: 14.06.21 kl. 15:11Oppdatert: 15.06.21 kl. 05:07

ENDEN PÅ DENNE VISA BLIR AT ALLE MÅ VAKSINERE SEG FOR I DET HELE TATT Å BEVEGE SEG UTENDØRS. DETTE ER ET EKKO FRA KRIGEN……..SÅ ENKELT/VANSKELIG! OG SAUENE BÆÆÆER VIDERE TIL DE LIGGER I PENALET. DA HAR DEN KRIMINELLE GJENGEN AV POLITIKERE OG EMBETSFOLK—-LES GLOBALISTER SEIRET!

Legg igjen en kommentar