Ytringsfrihet koster | Torbjørn Røberg

HVEM ER NESTE? – Hvis SIAN forstummes, hvem er da neste som må tie, spør Torbjørn Røberg. Foto: Privat

 Torbjørn Røberg, forhenværende kommunestyrerepresentant., Hole. 17.05.21 21:04

– Kommunisme har aldri vært human, moralsk eller etisk i sin utøvelse.

MENINGERDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kristin Flack og Nanna Kristoffersen, medlemmer av Rødt i Ringerike, hadde et leserbrev med overskriften «Hatefulle ytringer på torget i Hønefoss» i Ringerikes Blad.

Saken gjelder et varslet SIAN-arrangement i Hønefoss.

Flack og Kristoffersen er av den formening at Stop islamiseringen av Norge (SIAN) kommer med ytringer de mener er ulovlige, hatefulle og kan føre til vold.

I den anledning skriver de: «Derfor ville det etter vår menig vært på sin plass å si nei til arrangementet.»

Rødt sine røtter

Partiet Flack og Kristoffersen tilhører, er en videreføring av Arbeidernes Kommunistparti og Rød Valgallianse.

Et parti som i sitt prinsipprogram, vedtatt av landsmøtet i 2019, er ærlig om å vedkjenne seg sin kommunistiske arv, og at de ønsker revolusjon.

LES OGSÅ

Hatefulle ytringer på torget i Hønefoss

Radikale vs. rettigheter

At kommunister og andre venstre-radikale vil redusere fri meningsutveksling og ytringsfrihet, er ikke noe nytt. Der de har tatt makt, er disse rettighetene de første som forsvinner. At de også bruker andre grupper som argument for å nå sine mål, er deres fremgangsmåte.

Kommunisme har aldri vært human, moralsk eller etisk i sin utøvelse, men de snakker pent og ofte de svakes sak – så lenge de ikke besitter makt.

Ytterste venstre vil ha et rettferdig samfunn uten undertrykking; en verden der alle mennesker er like mye verdt. De har en vakker drøm, men virkeligheten er brutal.

Kommunismens svartebok (originaltittel på fransk: Le Livre noir du communisme kom frem til at 94.360.000 mennesker døde som følge av kommunismen, deriblant 20 millioner i Sovjetunionen, 65 millioner i Folkerepublikken Kina, 1 million i Vietnam, 2 millioner i Nord-Korea, 2 millioner i Kambodsja, 1 million i kommuniststatene i Øst-Europa, osv. Tallene går for å være moderate.

Summen inkluderer ingen av dem som ble satt i slavearbeids- og konsentrasjonsleirer (GULager), torturert, voldtatt, m.m. og som overlevde. De ødelagte livene overgår de myrdete.

Alt i tjenesten for å skape et bedre samfunn. Et gammelt ordtak oppsummerer marerittet: «Veien til helvete er brolagt med gode hensikter».

Radikale og retoriske

Til tross for at Rødt bygger på en forkastelige politiske ideologi, så mener jeg partiet og deres tilhengere har en plass i samfunnet, også til å ytre seg fritt.

LES OGSÅ

Fakta er ikke hat, det er fakta | Lars Thorsen

Det som er problematisk, er når ytterliggående politiske og religiøse grupper og personer gis definisjonsrett og opphøyes til å forvalte moral – og især når de har lik i lasten.

Radikale ideologier må på ingen måte få aksept til å sette dagsorden for hvem som skal få komme til orde eller ikke. Ytringsfrihet er ubehagelig, og den er særdeles ubehagelig for de totalitære og intolerante.

Hvorfor ta debatten?

Hvorfor involverer jeg meg i debatten om SIAN? Av den enkle årsak at vi får et utrivelig (om ikke et farlig) samfunn hvis radikale og intolerante krefter får aksept for sine meninger og dermed får stilnet sine meningsmotstandere.

Hvis SIAN forstummes – hvem er da den neste som må tie?

Avslutningsvis vil jeg sitere George Orwell, som så kommunistene nøye i kortene:

«Dersom frihet betyr noe som helst, betyr det retten til å fortelle folk det de ikke vil høre.»

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.