Krisen i India kan skape global pandemi-katastrofe…OG med dette fikk Høie& Co på ny en grunn for forlengelse av galskapen i Norge.

Pressemelding | Dato: 28.04.2021

– Den nasjonale katastrofen som nå rammer India kan raskt bli en global vaksinekrise. India er en av verdens største vaksineprodusenter, og mange lav- og mellominntektsland er avhengig av leveranser fra India. Dette viser med tragisk tydelighet hvordan pandemien må bekjempes globalt, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

India er et av verdens største vaksineprodusenter og er en viktig leverandør av vaksiner til den globale fordelingsmekanismen Covax. Dersom krisen i India fortsetter kan vaksineleveranser til andre land bli halvert eller forsinket. Det kan føre til enorme konsekvenser for utbredelsen av pandemien globalt med nye store utbrudd i land med begrenset sykehuskapasitet.

– Vaksiner  er den beste metoden for å stanse pandemien. I India har kun ni prosent av de 1,3 milliarder innbyggerne mottatt sin første covid-19-vaksine, og det i et land som har egen vaksineproduksjon. Samtidig har andre land bestilt vaksiner til å vaksinere egen befolkning flere ganger. Det gir oss nok en påminning om nødvendigheten av å styrke produksjonskapasiteten av vaksiner og sikre en mer rettferdig fordeling, sier Ulstein.

India har nå rundt 300.000 koronatilfeller daglig blant landets 1,3 milliarder innbyggere. India har kronisk underinvestert i helsetjenester over lang tid. I møte med covid-19, mangler det indiske helsevesenet blant annet nok oksygen. Den globale pandemikoalisjonen ACT Accelerator, som Norge leder sammen med Sør-Afrika, har nå etablert en egen innsatsgruppe (Covid-19 Oxygen Emergency Taskforce) som jobber med å sikre tilgang til medisinsk oksygen til fattige land.

– Bildene fra India er hjerteskjærende. Når folk går gatelangs for å skaffe oksygen til syke familiemedlemmer, viser dette hvordan krisen rammer dobbelt når den utvikler seg i land der helsetjenesten kneler. Oksygen kan være forskjellen mellom liv og død for en covid-pasient. Likevel er nettopp dette en mangelvare i alt for mange lav- og mellominntektsland. Dermed dør mennesker som kunne vært reddet, sier Ulstein.

Innsatsgruppen som arbeider for tilgang til oksygen består av en rekke aktører, blant annet Unitaid og Det globale fondet. Norge har investert 350 millioner kroner i Unitaids covid-19-program –  hvorav 200 millioner er øremerket diagnostikk, og 150 millioner er øremerket behandling. Norge har også investert 285,5 millioner kroner i Det globale fondets covid-19-program. Fondet har til nå finansiert oksygen-produkter for opp mot elleve millioner dollar.

Innsatsgruppen for å sikre mer oksygen er også respons på G7-medlemmenes ønske om større fokus på for medisinsk oksygen. Årsaken er at behandling av covid-19 med Dexamethasone og Tocilizumab reduserer dødelighet når de er brukt sammen med medisinsk oksygen. 

– Pandemien er som en ild som må slukkes fra alle retninger. Vi må sikre flere vaksiner, tester og beskyttelsesutstyr. Samtidig må vi sikre medisiner og oksygen for å redde de som er syke. Det er ikke tid for å slappe av nå, men fortsette å sikre at pandemien bekjempes globalt, sier Ulstein.

Pressekontakt: Tuva Bogsnes, tuva.bogsnes@mfa.no mob.:93 23 18 83

Legg igjen en kommentar