Større enn 2014: USA kaller russisk militæroppbygging langs Ukrainas grense

Av Jeff Seldin 19. april 2021

USA fornyet bekymringene for russiske militære manøvrer langs grensen til , og anklaget at Moskva nå har samlet flere tropper i området enn da det invaderte og beslagla Krim for syv år siden.

“Det er absolutt større enn det,” sa Pentagon pressesekretær John Kirby til reportere mandag og kalte den pågående oppbyggingen av russiske styrker “veldig alvorlig.”

“Generelt har vi fortsatt å se denne oppbyggingen øke,” sa han. “Vi har absolutt hørt russerne forkynne at dette handler om trening. Det er ikke helt klart for oss at det er akkurat formålet.”

Påstanden fra Pentagon er en liten endring fra tidligere uttalelser, da den kategoriserte den russiske troppoppbyggingen som bare den største siden 2014-invasjonen av Krim. Og det følger lignende etterretningsvurderinger fra EU-tjenestemenn, som hevdet at det nå er mer enn 150 000 russiske tropper i området.

“Det er den høyeste militære utplasseringen av den russiske hæren på ukrainske grenser noensinne,” sa EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell tidligere mandag.

“Risikoen for ytterligere opptrapping er tydelig,” la Borrell til og beskyldte for å “distribuere kampanjesykehus og all slags krigføring” til regionen.

I forrige uke fortalte luftvåpengeneral Tod Wolters, den øverste amerikanske militære sjefen for , amerikanske lovgivere at det så ut til at aktiviteten langs de russiske forsyningslinjene “har utbredt seg,” og kaller risikoen for en russisk angrep i løpet av den neste halvannen uke som “lav til middels. “

USA og dets vestlige allierte fortsetter imidlertid å oppfordre Russland til å “opphøre provokasjonene” og de eskalere.

De har også vært kritiske til russiske planer om å begrense tilgangen senere til denne måneden til Svartehavet og Kerch-stredet, med Kreml som siterer pågående militære øvelser.

Som svar, kalte USA Moskvas skritt for “bare det siste eksemplet” på Kremls aggresjon og sa at de ville fortsette å drive krigsskip i Svartehavet slik de så det hensiktsmessig.

Sunday Times, med henvisning til britiske marine kilder, rapporterte at Storbritannia planlegger å sende to fartøy til Svartehavet en gang i neste måned.

Informasjon fra Reuters ble brukt i denne rapporten.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.