HAARP

vitenskapelig anlegg, Alaska, USA

Erik GregersenErik Gregersen er seniorredaktør i Encyclopaedia Britannica, med spesialisering innen fysikk og teknologi. Før han begynte i Britannica i 2007, jobbet han ved University of Chicago Press på …Se artikkelhistorikkAlternativ tittel: Høyfrekvent Active Auroral Research Program

HAARP , i full høyfrekvent Active Auroral Research Program , vitenskapelig anlegg for å studereionosfæren , som ligger i nærheten av Gakona, Alaska. Hovedinstrumentet erIonosfæforskning Instrument (IRI), en oppstilling av 180 radioantenner spredt over et område på 0,13 kvadratkilometer (33 dekar).

Ionosfæren er det ytterste laget av jordens atmosfære . Den begynner på ca 50 kilometer (30 miles) over jordoverflaten og inneholder atomer og molekyler som er ionisert (det vil si, de mister en elektron og bli positivt ladet) av Sun ‘s ultrafiolett lys . Ionosfæren er av spesiell betydning for radio fordi lave radiofrekvenser reflekteres fra ionosfæren, noe som muliggjør langdistansekommunikasjon. Ved høyere frekvenser passerer radiokommunikasjon med satellitter gjennom ionosfæren. Ionosfæren er også dernordlys oppstår når solvindpartikler kolliderer med oksygen og nitrogenatomer .

IRI overfører med frekvenser mellom 2,7 og 10 MHz med en effekt på 3,6 megawatt. Den overfører radiobølger oppover i ionosfæren, der de får elektroner til å bevege seg i bølger. HAARP er et ionosfærisk varmeapparat, såkalt fordi magnetisering av elektroner øker temperaturen, og det er den kraftigste ionosfæriske varmeapparatet i verden. Ved å endre tettheten til elektroner i en bestemt region, kan forskere som bruker HAARP studere hvordan ionosfæren reagerer på skiftende forhold.

På grunn av ionosfærens betydning for radiokommunikasjon foreslo det amerikanske flyvåpenet og den amerikanske marinen tidlig på 1990-tallet HAARP-prosjektet, og luftforsvaret startet byggingen i 1993. Stedet i nærheten av Gakona ble valgt fordi det var et område med flat mark som var i Nord-Polar-regionen der nordlys forekommer. HAARP-området var nær en hovedvei, men isolert nok til at det ikke var noen nærliggende kilder til elektrisk eller radioforstyrrelse. Ansvaret for HAARP ble overført til University of Alaska Fairbanks i 2015.Få et Britannica Premium-abonnement og få tilgang til eksklusivt innhold.Abonner nå

HAARP ble et populært tema for konspirasjonsteorier . Venezuelansk pres.Hugo Chávez beskyldte det for jordskjelvet i Haiti i 2010 , men de fleste slike teorier om HAARP gjelder dets bruk for værmodifisering eller tankekontroll. Som svar bemerket HAARP-forskere at ionosfæren er langt over troposfæren og stratosfæren der Jordens vær faktisk skjer, og som for alle andre effekter uttalte HAARP-forskere at mengden energi IRI legger inn i ionosfæren er langt under den som tilføres naturlig av solen og at eventuelle effekter fra IRI raskt forsvinner.

Legg igjen en kommentar