Morgellons sykdom.

Hva er Morgellons sykdom?

Morgellons sykdom (MD) er en sjelden lidelse preget av tilstedeværelsen av fibre under, innebygd i og bryter ut fra ubrutt hud eller sakte helbredende sår. Noen mennesker med tilstanden opplever også en følelse av å krype, bite og stikke på og i huden.

Disse symptomene kan være veldig smertefulle. De kan forstyrre dine daglige aktiviteter og livskvaliteten. Tilstanden er sjelden, dårlig forstått og noe kontroversiell.

Usikkerheten rundt lidelsen får noen til å føle seg forvirret og usikre på seg selv og legen sin. Denne forvirringen og mangel på selvtillit kan føre til stress og angst.

Hvem får Morgellons sykdom?

I følge Morgellons Research Foundation er mer enn 14 000 familier rammet av lege. I en studie fra 2012 av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som inkluderte 3,2 millioner deltakere, var forekomsten av MD 3,65 saker per 100 000 deltakerePålitelig kilde .

Den samme CDC studerePålitelig kilde viste MD er oftest sett hos hvite, middelaldrende kvinner. En annen studerePålitelig kilde viste at folk har høyere risiko for MD hvis de:

  • har borreliose
  • ble utsatt for et flått
  • ta blodprøver som indikerer at du ble bitt av et kryss
  • har hypotyreose

De fleste undersøkelser siden 2013 antyder at MD er spredt av et kryss, så det er lite sannsynlig at det smitter. Folk som ikke har MD og bor sammen med familiemedlemmer som sjelden får symptomer selv.

Fibrene og huden som kastes kan forårsake hudirritasjon for andre, men kan ikke smitte dem.

Hva er symptomene på Morgellons sykdom?

De vanligste symptomene på MD er tilstedeværelsen av små hvite, røde, blå eller svarte fibre under, på eller bryter ut fra sår eller ubrutt hud og følelsen av at noe kryper på eller under huden din. Du kan også føle at du blir stukket eller bitt.

Andre symptomer på MD ligner på Lyme sykdom, og kan omfatte:

Hvorfor er Morgellons en kontroversiell tilstand?

MD er kontroversiell fordi den er dårlig forstått, årsaken er usikker, og forskning på tilstanden har vært begrenset. I tillegg er det ikke klassifisert som en sann sykdom. Av disse grunner blir MD ofte ansett som en psykiatrisk sykdom. Selv om nyere studier ser ut til å vise at MD er en sann sykdom, synes mange leger fremdeles at det er et psykisk helseproblem som bør behandles med antipsykotisk medisinering.

Selv fibrene er kontroversielle. De som anser MD som en psykiatrisk sykdom, tror at fibrene kommer fra klær. De som anser MD som en infeksjon, tror at fibrene produseres i humane celler.

Tilstandens historie har også bidratt til kontroversen. Smertefulle utbrudd av grove hår på ryggen til barn ble først beskrevet på 1600-tallet, og kalt “morgellons.” I 1938 ble den hudkrypende følelsen kalt vrangforestillingsparasitose, noe som betyr den falske troen på at huden din er infisert med insekter.

Den utbruddende hudfibertilstanden dukket opp igjen i 2002. Denne gangen var den forbundet med følelsen av krypende hud. På grunn av likhetene med den tidligere fremveksten ble den kalt Morgellons sykdom. Men fordi det skjedde med hudens krypende følelse og årsaken var ukjent, kalte mange leger og forskere det vrangforestillingsparasitose.

Sannsynligvis på grunn av selvdiagnose etter søk på internett økte antall tilfeller betydelig i 2006, spesielt i California. Dette initierte en stor CDCPålitelig kilde studere. Resultatene av studien ble utgitt i 2012 og viste at det ikke ble funnet noen underliggende årsak, inkludert infeksjon eller insektsangrep. Dette forsterket troen på noen leger at MD faktisk var vrangforestillingsparasitose.

Siden 2013 antyder forskning fra mikrobiolog Marianne J. Middelveen og kolleger en sammenheng mellom MD og flåttbårne bakterier, Borrelia burgdorferi . Hvis en slik forening eksisterer, vil dette støtte teorien om at MD er en smittsom sykdom.

Hvordan behandles Morgellons sykdom?

Den passende medisinske behandlingen for MD er ennå ikke klar, men det er to hovedbehandlingsmetoder basert på hva legen din tror forårsaker problemet.

Leger som tror at MD er forårsaket av en infeksjon, kan behandle deg med flere antibiotika i lang tid. Dette kan drepe bakteriene og helbrede hudsår. Hvis du har angst, stress eller andre psykiske helseproblemer, eller hvis du utvikler dem fra å takle MD, kan du også bli behandlet med psykiatriske medisiner eller psykoterapi.

Hvis legen din mener at tilstanden din er forårsaket av et psykisk helseproblem, kan du bli behandlet med psykiatriske medisiner eller psykoterapi alene.

Det kan være ødeleggende å få en psykiatrisk diagnose når du tror du har en hudsykdom. Du kan føle at du ikke blir hørt eller trodd, eller at det du opplever ikke er viktig. Dette kan forverre dine nåværende symptomer eller til og med føre til nye.

For å få de beste behandlingsresultatene, etabler et langsiktig forhold til en lege som tar seg tid til å lytte og er medfølende, fordomsfri og pålitelig. Prøv å være mottakelig for å prøve forskjellige behandlinger, inkludert å besøke en psykiater eller psykoterapeut hvis det anbefales å hjelpe deg med symptomene på depresjon, angst eller stress som noen ganger er forbundet med å håndtere denne forvirrende sykdommen.

Hjem rettsmidler

Anbefalinger om livsstil og hjemmemedisiner for personer med MD er lett å finne på internett, men effektiviteten og sikkerheten kan ikke garanteres. Enhver ny anbefaling du vurderer, bør undersøkes grundig før bruk.

I tillegg er det mange nettsteder som selger kremer, kremer, piller, sårforbindelser og andre behandlinger som ofte er dyre, men med tvilsom fordel. Disse produktene bør unngås med mindre du vet at de er trygge og verdt prisen.

Kan morgelloner forårsake komplikasjoner?

Det er naturlig å se på og berøre huden din når den er irritert, ubehagelig eller smertefull. Noen mennesker begynner å bruke så mye tid på å se og plukke på huden deres at det påvirker deres livskvalitet og fører til angst, isolasjon, depresjon og lav selvtillit.

Gjentatt riper eller plukking i sår og skorper, krypende hud eller utbrudd av fibre kan føre til større sår som blir smittet og ikke vil gro.

Hvis infeksjonen beveger seg inn i blodet, kan du utvikle sepsis . Dette er en livstruende infeksjon som må behandles på sykehuset med sterke antibiotika.

Prøv å unngå å berøre huden din, spesielt åpne sår og skorper. Påfør passende bandasje på åpne sår for å forhindre infeksjon.

Legg igjen en kommentar