Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder.

Av innsendt / red. PSt ,  05/03/21

Norsk Hydro selger enheten for Valsede produkter (Hydro Rolling) til spesialfondet KPS Capital Partners for 1.380 millioner euro (14,2 milliarder kroner).

Det skriver selskapet i en melding.

E24 skriver om dette:

I et valseverk blir blokker av aluminium bearbeidet til blant annet plater eller folie.

Denne enheten inkluderer totalt syv produksjonsanlegg, inkludert flere anlegg i Tyskland, og to valseverk i Holmestrand og Karmøy med rundt 650 ansatte. Valsevirksomheten stod for 17 prosent av Hydros inntekter i 2020, eller 24 milliarder kroner.

Norske verk inngår i salget

Den siste tiden har både fagforeninger, ordførere i flere kommuner og opposisjonen vært bekymret for et salg av de norske valseverkene.

– Fagforeningene opplever det som unødig og uforståelig. De norske valseverkene går med solid overskudd. Et salg vil være et skritt i feil retning, også for Hydros rolle som teknologisk og miljømessig fyrtårn. Vi er redd at den rollen kan forvitre, sa Nito-sjef Trond Markussen til E24 tidligere denne uken.

De norske verkene vil inngå i salget til KPS, et amerikansk private equity-fond som tradisjonelt har eid metall- og bilvirksomheter.

Les i nettleser »

share on Twitter
Like Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder on Facebook

En drept i demonstrasjon i Senegal etter at opposisjonsleder ble arrestert

Av innsendt / red. PSt ,  05/03/21

Senegalesisk politi støtte sammen med tilhengere av arrestert opposisjonsleder Ousmane Sonko torsdag, og en person ble drept, skriver Africa News.

Det var det første dødsfallet som ble bekreftet i sammenstøt siden Sonko ble arrestert 3. mars 2021 for å forstyrre offentlig orden da protester brøt ut da han skulle i retten for en voldtektssiktelse.

Sonko, leder av opposisjonspartiet Pastef og tidligere presidentkandidat, regnes som en viktig potensiell utfordrer for president Macky Sall ved valg om tre år.

Det var i Binogna by , i den sørlige Casamance-regionen at en person ble drept, opplyste politikilder.

«Vi vet fortsatt ikke årsaken, den er under etterforskning,» sa tjenestemannen som ba om ikke å bli identifisert.

Fire politifol ble også skadet i sammenstøtene.

Sonko-arrestasjonen har utløst de verste sammenstøtene som man har sett i Dakar på mange år. Det vestafrikansk land er kjent for sin stabilitet.

Flere titalls studenter var fremdeles sperret i Cheikh Anta Diop-universitetet i Dakar torsdag, hvor de kastet betongbiter mot politiet, som svarte med tåregass og sjokkgranater, sa en AFP-reporter på stedet.

Sonko ble overført torsdag kveld til et tinghus i Dakar hvor saka hans vil bli behandlet av en dommer. Sonkos tilhengere mener at saka mot ham er konstruert.

Skatteinspektør, varsler og politiker

I 2016 var Sonko skatteinspektør og varsler. Han avslørte korrupt praksis som oversjøiske skatteparadis som utnyttes av den senegalesiske eliten, for eksempel et prosessanlegg for mineralsand på 50 millioner dollar. SNC Lavalin-Mauritius Ltd, et kanadisk selskap, brukte et skalkesjul for å unngå å betale anslagsvis $ 8,9 millioner i skatt. Han ble avsatt som et resultat av aktivismen. Sonko er forfatter av Pétrole et gaz au Sénégal, utgitt i 2017. Boka forteller om Petro-Tim-skandalen og argumenterer for å gjenerobre av landets nasjonale ressurser og for bærekraftig forvaltning av av naturressursene. I 2018 forfattet han ei annen bok med tittelen «Solutions». Sonko stilte til president ved valget i Senegal i 2019 som kandidat for skatterettferdighet. Sonko vil at Senegal, som fremdeles bruker CFA-franc (sammen med sju andre fransktalende land i Vest-Afrika), skal erstatte franc med en innenlandsk valuta.

Les: Vest-Afrika kvitter seg med CFA-franc, men følger nissen med på lasset?

Les i nettleser »

share on Twitter
Like En drept i demonstrasjon i Senegal etter at opposisjonsleder ble arrestert on Facebook

Store studentprotester i Hellas

Av Proletären ,  05/03/21

Den greske høyreorienterte regjeringa innfører politikontroller ved landets universiteter, noe som gjør det vanskeligere å komme seg gjennom utdanning. Den nye utdanningsloven blir møtt med sterke protester fra studenter.

Av Jonatan Fahlén, Proletären.

I Hellas’ to største byer – Aten og Thessaloniki – demonstrerte tusenvis av mennesker i forrige uke mot den nye utdanningsloven. Politiet svarte med tåregass og voldelige arrestasjoner.

Den nye loven, som trådte i kraft allerede i begynnelsen av februar, gjør det vanskeligere for arbeidstakere å komme inn i landets universiteter. Det introduserer strengere opptaksterskler til utdanningene og begrenser hvor lenge du kan være på en utdanning.

Det mest kontroversielle med den nye loven er imidlertid utnevnelsen av en spesiell politistyrke for å patruljere universitetene. Den nye styrken vil bestå av over tusen ubevæpnede politibetjenter, med oppgaven å overvåke universitetene og arrestere studenter mistenkt for kriminell aktivitet.

Tidligere har greske universiteter blitt beskyttet mot politiets inngrep. En lov om akademisk fristed ble innført etter militærjuntas fall for å garantere studentenes frihet.

Bakgrunnen var studentopprøret i 1973, da militæret åpnet ild mot studenter ved Polytechnic. 24 studenter ble drept av militæret.

Store protester mot Hellas antidemonstrasjonslov

For å forhindre lignende hendelser ble det innført en lov som stengte politiet ute fra landets universiteter. Denne loven ble avskaffet av den nåværende høyreorienterte regjeringa for to år siden.

Regjeringa gir universitetene skylden for å være et fristed for kriminell aktivitet. De tegner et bilde av statlige universiteter som lovløse soner, der det er tyveri, narkotikahandel og hærverk.

De nyttige idiotene til kapitalen

Men ifølge kritiske stemmer ser regjeringa heller ut til å slå ned på den politiske aktivismen som foregår på universitetene. De siste årene har landets universiteter vært et viktig samlingspunkt for sosiale og politiske bevegelser som har kjempet mot landets innstrammingspolitikk.

Universitetene har fungert som et fristed der de har hatt muligheten til å organisere demonstrasjoner og holde politiske møter uten at politiet har kunnet gripe inn. Alle har vært i stand til å delta på møtene. Regjeringa vil nå endre dette.

Den nye loven er nok et skritt i en autoritær retning fra landets høyreregjering. I løpet av sine to år ved makten har regjeringa begrenset demonstrasjonsfriheten og streikeretten.

Så sent som forrige tirsdag streiket imidlertid greske leger, og i løpet av forrige uke var det demonstrasjoner mot regjeringa.
Les i nettleser »

share on Twitter
Like Store studentprotester i Hellas on Facebook

16 delstater i USA avslutter lockdown og dropper maskepåbud

Av innsendt / red. PSt ,  05/03/21

Guvernør Greg Abbott i Texas var den første guvernøren i USA til å erklære slutt på lockdown, maskepåbud og andre koronarestriksjoner. 2. mars 2021 erklærte han«Jeg har nettopp annonsert at Texas er 100% åpent. ALT. Jeg har også avsluttet maskepåbudet i staten.»

Gjennom det året som har gått har USA vært gjennom er hel serie av koronatiltak med reiseforbud, lockdown, maskepåbud, stenging av forretninger og en serie unntaksbestemmelser. Det er ikke påvist at det har hatt noen virkning når det gjelder å stanse pandemien. California har for eksempel det strengeste koronaregimet, men også flest koronatilfeller og dødsfall i forhold til folketallet.

Guvernør Tate Reeves i Mississippi fulgte tett etter Abbott og erklærte at stenginger og maskepåbud ble opphevet fra 3. mars og at forretninger og virksomheter igjen kunne begynne for fullt. Men Iowas guvernør Kim Reynolds var før dem. Han opphevet maskepåbud og koronarestriksjoner 8. februar. Montanas guvernør Greg Gianforte opphevet maskepåbudet 12. februar.

Representantenes hus i North Dakota har vedtatt at maskepåbud er illegalt. Per 2. mars 2021 er det 16 stater som ikke lenger har maskepåbud i USA. Dette har naturligvis ført til en kraftig polemikk, og Californias guvernør Gavin Newsom kaller vedtaket i Texas «totalt uansvarlig». Den demokratiske politikeren Beto O’Rourke kalte det «en dødsdom over Texas». Hans republikanske motpol Dan Crenshaw derimot, jublet «Happy Independence Day Texas.»

I Texas har guvernør Abbott også annonsert en lov som vil forby selskaper som driver sosiale medier å sensurere meninger.
Les i nettleser »

share on Twitter
Like 16 delstater i USA avslutter lockdown og dropper maskepåbud on Facebook

Det er ingen krise for det militære Italia i NATO

Av Manlio Dinucci ,  05/03/21

Italia satser på militære investeringer for å starte økonomien på nytt. Det er den strategien som Dr. Richard Hatchett, direktør for Coalition for Epidemic Prevention Innovations (CEPI), da han jobbet sammen med USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. Hatchett var den første til å tenke seg å isolere sunne befolkninger, ikke på grunn av helse, men for politiske formål.

Manlio Dinucci

Av Manlio Dinucci.

Mens Italia er lammet av den «økonomiske krisa som pandemien har utløst» (som statsminister Mario Draghi definerer det i sin programmatiske tale), er det en sektor som ikke er berørt av den, men som er i full utvikling: den militære i NATO.

Den 17.-18. Februar, da senatet og kammeret stemte for å støtte Draghi-regjeringen, deltok allerede den nye forsvarsministeren Lorenzo Guerini (Pd) i Nord-Atlanterhavsrådet, den første med deltakelse fra den nye Biden-administrasjonen.

Ytterligere økninger i militærutgifter er på dagsorden.

2021, understreket NATOs generalsekretær Stoltenberg, vil være det sjuende året på rad med økte militære utgifter fra de europeiske allierte, som økte det med 190 milliarder dollar sammenlignet med 2014.

Imidlertid krever USA og NATO mye mer. Minister Guerini bekreftet Italias forpliktelse til å øke militærutgiftene (i reelle termer) fra 26 til 36 milliarder euro per år, og la til forsvarsbevilgningene det som er øremerket til militære formål av departementet for økonomisk utvikling: 30 milliarder pluss 25 som kreves av Recovery Fund. Alt selvfølgelig med offentlige penger.

Italia har i NATO forpliktet seg til å avsette minst 20% av militærutgiftene til kjøp av nye våpen.

Så snart han tiltrådte undertegnet statsråd Guerini 19. februar en ny avtale med 13 NATO-land pluss Finland, kalt Air Battle Decisive Munition, for felles kjøp av «missiler, raketter og bomber som har en avgjørende effekt i luftkamper ».

Videokonferanse om Air Battle Decisive Munition

Med denne formelen, i likhet med den for solidaritetskjøp (ikke av grønnsaker, men av missiler), hevder NATO at det spares 15-20%, men uten å si hvor mye kostnaden er. Den nye generasjonen missiler og bomber, som Italia kjøper, vil også bli brukt til å bevæpne Lockheed Martin F-35B-kampflyene, som utplasseres på hangarskipet Cavour, som ankom 13. februar til den amerikanske basen i Norfolk (Virginia): for å bli der til april og skaffe seg sertifisering for å operere med disse flyene.

Italia, kunngjorde minister Guerini stolt, vil være et av få land i verden – sammen med USA, Storbritannia og Japan – som har et hangarskip med femte generasjons kampfly.

På denne måten vil Italia, som statsminister Mario Draghi understreker, styrke sin rolle som «sentral aktør i Atlanterhavsalliansen, sammen med de store vestlige demokratiene, til forsvar for deres umistelige prinsipper og verdier», og særlig øke «vår projeksjon mot områder av naturlig prioritert interesse, som det utvidede Middelhavet, med særlig oppmerksomhet mot Libya og det østlige Middelhavet, og til Afrika».

I det «utvidede Middelhavet» – som i NATO-geografi strekker seg fra Atlanterhavet til Svartehavet og sør til Persiabukta og Det indiske hav – er flybasen Sigonella på Sicilia et nøkkelledd, med USA-leverte AGS RQ-4D-droner, som en del av NATOs overvåkingsstyrke.

Det ble operativt 15. februar kunngjorde USAs general Told Walters, øverste allierte sjef i Europa (en posisjon som alltid tilhører en amerikansk general). NATO-droner, som fra Sigonella «overvåker» (dvs. spionerer på) dette området for å forberede militære aksjoner, er under ordre av en annen amerikansk general, Houston Cantwell.

Statsminister Draghi, som anser den nye amerikanske administrasjonen «mer samarbeidsvillig overfor sine allierte», erklærer seg «trygg på at vårt forhold og vårt samarbeid bare vil intensiveres».

Det kan man være sikker på at det vil.

17. februar fant det første møtet sted, sponset av Pentagon, via videokonferanse, der 40 italienske militære selskaper og universitetsforskningssentre tilbyr sine produkter og tjenester til de amerikanske væpnede styrkene. Tittel på møtet «Innovate to Win». Innovasjon, forklarer Forsvarsdepartementet, er «hjørnesteinen ikke bare for å oppnå et konkurransefortrinn over potensielle motstandere – nåværende og fremtidige – på militært nivå, men for gjenoppretting av den nasjonale industrien stoffet på slutten av krisen som ble skapt av Covid -19 pandemien».

“Il manifesto” 23 februar 2021

Manlio Dinucci er en italiensk geograf og forfatter. Han har skrevet blant annet: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio, Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016; Guerra nucleare. Il giorno prima. Da Hiroshima a oggi: chi e come ci porta alla catastrofe, Zambon 2017; Diario di guerra. Escalation verso la catastrofe (2016 – 2018), Asterios Editores 2018. Dinucci er fast kommentator i avisa Il Manifesto.
Les i nettleser »

share on Twitter
Like Det er ingen krise for det militære Italia i NATO on Facebook

Når gjerningsmannen blir offer

Av Eva Thomassen ,  05/03/21

Straffesaken mot en norsk IS deltaker har startet i Oslo Tinghus. Hun er tiltalt etter §136a i straffeloven:

Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Eva Thomassen

Av Eva Thomassen.

Terrortiltalen mot kvinnen baserer seg på to hovedpunkter:

I perioden juni 2013 til mars 2019 i Syria, deltok hun i terrororganisasjonen ISIL. Etter at hun hadde reist fra Norge til Syria vinteren 2013 flyttet hun inn hos sin ektemann Bastian Vasquez som hun senere fikk et barn med. Vasquez var tilsluttet og hadde sverget troskap til ISIL, og han deltok i væpnede oppdrag for organisasjonen. Ved å passe på barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet la hun forholdene til rette for at Vasquez kunne ta aktivt del i kamphandlinger for ISIL. 

Under ekteskapet med Vasquez uttalte hun seg også positivt om ISIL og livet i Syria til kvinner i Norge med henblikk på å få disse til å gifte seg med fremmedkrigere i organisasjonen. Etter at Vasquez omkom i forbindelse med fremstilling av bomber for ISIL i april 2015 mottok hun økonomisk støtte fra organisasjonen en periode før hun senhøsten 2015 giftet seg og fikk barn med NN som også var tilknyttet ISIL, NN deltok aktivt i væpnede oppdrag for organisasjonen og han var i tillegg shariadommer i ISIL. Ved å passe på barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet la hun forholdene til rette for at NN kunne delta aktivt i kamp handlinger for ISIL. 

Etter at NN omkom i kamp for ISIL i mars 2017 giftet hun seg med en tredje kriger som også var tilknyttet ISIL og som var en venn av NN. I hele perioden frem til hun ble hentet ut av kurdiske styrker og brakt til Al Hol leiren oppholdt hun seg i ISIL-kontrollert område sammen med personer tilknyttet organisasjonen.

Hva handler denne saken egentlig om?

Hun var en aktiv deltaker i IS, men ser på seg selv som offer for IS. Det er også strategien til forsvareren.  Vi vet ikke hva hun heter eller hvordan hun ser ut. Hun skal åpenbart beskyttes. Mot hvem eller hva vet vi ikke.

Solberg ville ikke «ha det på seg at et norsk barn døde på hennes vakt»…

Vi er  blitt godt kjent med tiltalte. Hun fikk mulighet til å bli hentet til Norge av norske myndigheter i 2020, fordi det ene barnet var antatt syk. Solberg ville ikke «ha det på seg at et norsk barn døde på hennes vakt»… Resultat ble at Frp gikk ut av regjering.

Mediene med og uten burka

Denne saken handler ikke om terror. Det handler om tarmskylling for regjeringen som har fødd på henne og en rekke andre siden 2013, og mediene som uten moral konkurrerer om å gjøre det beste skupet. Mediene som går over lik for å få tilfredsstille leserne. Vi liker Se og Hør reportasjer. I glansede utgaver. Eller, er det noen som bestemmer hva vi skal like å lese ? Hvem er i så fall det? Vi har ikke hørt om henne før hun dukket opp i 2019. Hvorfor fikk hun gå i fred for mediene  fra 2013 til IS kollapset i 2019? Hvorfor har alle disse 85 000 damene og barna i interneringsleiren Al-Hol  fått leve i fred? Og, det er titusenvis av dem i Idlib. I 10 år har de levd i fred . «Despoten Assad» har stått i vegen. Og, gjør det  fortsatt. Han er igjen og igjen gjennom 10 år blitt demonisert av mediene. Derfor ser vi heller ikke ofrene for IS. Det nærmeste «offeret» er hun som står i tiltaleboksen i Oslo Tinghus.  

Merkevare

Vi har sett den tiltalte i burka mens hun oppholdt seg i interneringsleiren Al-Hol. Vi har hørt henne si at «hun støtter ikke IS og har aldri gjort det»

Og vi har nå sett en annen utgave av henne.  Vi ser bilde av henne med neglelakk og trange bukser. Hun skal fremstilles som en vanlig norsk jente. Som en av oss. Det kunne vært deg eller meg som stod der som et offer. Som må betale prisen for noe andre hadde gjort mot oss. At det er offeret som tiltales og ikke gjerningsmennene.

Det dette egentlig handler om er at hun har tatt av seg kostymet som var varemerket hun fikk betalt for å bære da hun var i Syria. Nå er det tid for rebranding eller renselse om du vil. Hun har ikke med ett eneste ord tatt avstand fra ideologien til IS eller beklaget overfor det syriske folket. Eller vist avsky over den terroren mennene hun var gift med begikk mot uskyldige syrere som bodde i områdene IS opererte.

Pressen som flokkdyr

Journalister i alle vestlige redaksjoner har valfartet til Al-Hol-leiren i Syria. Da satt pengene løst. Journalister kastet seg rundt og stilte seg i lange køer for å bli fraktet ulovlig inn i Syria fra Irak. For å få være først ute med å ta  spektakulære bilder av flokker med mannlige og kvinnelige terrorister fra IS. Svartkledde damer og barn i titusenvis dukket opp fra deres siste oppholdssted. Mennene ble satt i egne fengsler. Kvinner i egne interneringsleire, blant annet Al-Hol. De kvinnelige medlemmene av IS med hjemland i vesten er så farlige at de holdes unna de andre i noe som bli kalt annekset. Der satt den tiltalte og barna. Der sitter også resten av den norske kontingenten.

Husmor i Kalifatet

Vårt første bekjentskap med tiltalte fikk vi da norske aviser og NRK fant henne i Al-Hol leiren i 2019. Hun har fra dag én fått mulighet til å fremstille seg selv som et offer. Et offer for IS, et offer for mennene hun hadde sex med. Det fremstilles som om hun et offer for seksuelle overgrep. Som kvinne i IS er kontrakten at en skal avle barn. Det er ikke vanlig å lage barn med hvem det måtte være. Det er ikke vanlig å føde et barn hver 9.måned.  Men, det var ikke vanlige barn de skulle lage og oppdra. Barna ble født inn i dette kalifatet. Det var kalifatet som eide barna. Mødrenes jobb var å oppdra dem til neste generasjon jihadister. De titusenvis av barn født i Syria har ingen annen referanse enn det de er blitt oppdratt til innen dette terrorregimet. De har ikke opplevd en barndom de kan repatrieres tilbake i. Du er født av en mor hvis eneste oppgave er å oppdra deg til å hate mennesker som ikke forfekter den «rette islam». Lære deg opp til å drepe mennesker uten problemer. Hjernevaske deg. Målet for kalifatet er å overta hele Syria. Gjøre Syria om til et islamistisk helvete. Barn kun omringet av terrorister blir  ideologiske monster. Det spiller ingen rolle om moren ser på seg selv som et offer. At hun har vært hjemmeværende. Hun er bærer av ideologien under kjøkkenforkleet.

Far nummer 1

Tenk bare når far nummer 1 stikker innom etter å ha vært ute og sprengt i filler en grensepost, etter først å ha filmet bakbundne livredde mennesker som vet hva som venter dem, smiler og legger videoen på nettet? Sier at bare vent. Kalifatet har ingen grenser. Vi begynner med grensen mellom irak og Syria. . Hva snakker de om rundt kjøkkenbordet? Hva lærer de barna? De lærer blant annet at far er en martyr når han blir drept. Ingen grunn til å sørge over han. Du skal bli martyr du også sønnen min. Det er det største du kan oppleve her på jorda. Jo flere du tar med i døden jo lykkeligere vil du bli.

Far nummer 2

Far nummer 2 får vi høre, i tillegg til å være terrorist i IS, også var shariadommer. Vi vet ikke så mye om han bortsett fra at han var akkurat maken til far nummer 1. Like slem mot henne. De fikk et barn.

Skynews laget reportasje fra Al-Hol leiren i 2019 da de møtte på denne lille gutten- Født inn i Kalifatet. Hva er det han forteller journalisten?

«We are going to kill you by slaughtering you. We are going to slaugther you”

Han forteller at han skal drepe oss. Han skal slakte oss. Journalisten forteller at han aldri har truffet barn som dette. Han skjønner ikke hva man skal gjøre med disse barna.

Watch the Video

Ofrene for IS

Pappaen til barna på bildet ble fremstilt for en shariadomstol og dømt av en shariadommer. Var det far nummer 2 som var dommeren? Det kan det ha vært. Denne lille familien ble funnet da vi reiste rundt i frigjorte områder i Deir Ezoor i 2018. I Al Majadin fant vi han. Hans historie er historien til ofrene for IS. De tause ofrene  som ikke blir hørt eller sett i Oslo Tinghus.

Familien bodde i et IS kontrollert område. Han fortalte oss at barna hans holdt på å sulte ihjel. Han «stjal» noen såkorn. Han ble oppdaget og tatt til fange av IS. Han ble fremstilt for en shariadomstol. Dømt til å sitte med en søppelsekk over hodet i syv måneder. Han måtte drikke saltvann. Han ble i tillegg dømt til å få kappet av høyre hånd og venstre fot. Kona ble drept og barna ble jaget rundt av sultne villhunder.

 Det er ikke langt fra Al-hol- leiren til der denne lille familien bor. Det hadde vært en kort tur for journalister. Da kunne mediene ha intervjuet familien og bragt denne informasjonen inn i Oslo Tinghus. At medier ikke har tatt denne turen må de svare for selv. Det er bare å konstatere at de ikke har gjort det. Det er nok fordi «Assad står i vegen». Historien om denne familien selger ikke.  

2019 Første dom mot en norsk kvinnelig terrorist

Den første og eneste norske kvinnelige terroristen som er dømt i Norge, ble i 2019 dømt for deltagelse i IS selv om hun ikke har vært i IS-kontrollerte områder. Dommen sier at det å reise ned til ISIL-kontrollert område og gifte seg med en fremmedkriger er en aktiv og kvalifisert deltagelse i en terrororganisasjon og dermed straffbart etter norsk rett.

Oslo tingrett dømte henne til fengsel i to år og ni måneder.  Dom: IS-husmødre straffes på samme måte som fremmedkrigere

«Retten er etter dette ikke i tvil om at det å reise til ISIL-kontrollert område og der gifte seg med en ISIL-fremmedkriger, utgjør et aktivt og kvalifisert bidrag til opprettholdelsen av terrororganisasjonen som omfattes av deltakerbegrepet i straffeloven § 136a».

Regjering, bistandsorganisasjoner og §136a

I straffelovens § 136a står det: 

Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler. 

Norge har som offisiell politikk i Syria å styrte Assad-regimet. 

Norge har bidratt med 15 milliarder kroner i økonomisk og materiell støtte til terrororganisasjoner kanalisert gjennom såkalte bistandsorganisasjoner. Disse har igjen vært del av infrastrukturen terrorgruppene er helt avhengig av for å kunne realisere formålet. (styrte Assad-regimet).

Kanskje det  burde være flere som satt på tiltalebenken i denne rettsaken.
Les i nettleser »

share on Twitter
Like Når gjerningsmannen blir offer on Facebook

Kapitalismens dystre perspektiver

Av revolusjon ,  04/03/21

Perspektivmeldingen tegner opp ei dyster framtid for de unge.

Av E. Holemast, Revolusjon.

Hvert fjerde år legger regjeringa fram sine framtidsprognoser og strategien for å møte den norske kapitalismens utfordringer i et 40-årsperspektiv. Kort fortalt får vi varsel om trangere tider og tyngre byrder for folk flest. Regjeringa avvikler velferd og samfunnsansvar. Den skylder på eget folk, fordi folket er en utgiftspost.

Den norske oljealderen er på hell og Norge begynner å få handelsunderskudd med utlandet også når olje og gass regnes med. Avkastninga på oljefondet holder ikke tritt med den nedadgående tendensen, sjøl om oljeprisen har steget markant de siste månedene.

Skylder på pensjonistene

I verdensbildet til regjeringa er pensjonister og uføre medskyldige i synkende statsfinanser, fordi det blir flere av dem. Påstanden er at det i 2060 bare er to yrkesaktive igjen til å fø på hver pensjonist, mot fire i dag. Denne dramaturgien er falskneri og hinsides realitetene. Pensjonistene har gjennom et langt liv holdt av deler av lønna si gjennom å betale folketrygdavgift og premie til et utall tjenestepensjoner og pensjonsforsikringer. Det er ingen som før på pensjonistene. Pensjon er utsatt lønn som allerede er opptjent.

Ikke desto mindre får vi vite at det nå blir trangere offentlige budsjetter. I ettertid får folket vite at i perioden 2011-2019 var veksten i statens inntekter langt sterkere enn veksten i utgiftene, og at det var et handlingsrom på i gjennomsnitt 21 milliarder per år. Var det noen som fikk med seg at det var flust med penger til velferd den gangen?

Nå varsler regjeringa at det fram mot 2060 anslås et innstrammingsbehov på offentlige budsjetter på om lag 5 milliarder kroner årlig. «Nye satsinger må finansieres ved omprioriteringer, kutt eller skatteøkninger», som det står i perspektivmeldinga.

«Tilpasset velferd»

Skal inndekningsbehovet møtes med økt skatt, tilsvarer det en økning i den gjennomsnittlige skattesatsen på husholdningenes inntekter fra 24,6 prosent i 2021 til 25,7 prosent i 2030 og videre til 32,5 prosent i 2060. Det underliggende budskapet er at hvis du ikke vil tynes av mer skatt og flere avgifter, må du finne deg i kutt, kutt og atter kutt i velferden.

På byråkratspråket blir dette til at tjenester og behandlinger som prioriteres, må være de «som i størst grad bidrar til bedre helse og velferd». Regelverk og velferdsordninger som ikke treffer dagens behov, skal derfor tilpasses. En sånn «tilpasning» som ligger i løypa er å undergrave sjukelønnsordninga, uten at regjeringa tør si det direkte.

Men budskapet er ikke til å ta feil av. «Dersom forskjellen i sykefravær mellom Norge og Sverige reduseres med to tredjedeler, vil det bedre budsjettbalansen om ti år med om lag 20 milliarder kroner.» Når sjukefraværet i Sverige er lavere enn i Norge, har det sin forklaring i at svenskene ikke lenger får full lønn under sjukdom og derfor ikke har råd til å være sjuke.

De unge får svi

Kapitalens regjering vil altså løse sine problemer med skatteøkninger og velferdskutt for folket. Men heller ikke det er nok: «Det vil være nødvendig med en økning i arbeidsinnsatsen på 10-15 prosent frem mot 2060 for å lukke gapet i offentlige finanser.»

For de unge betyr dette i klartekst at de må jobbe mer intensivt og tøye arbeidsdagens lengde tilsvarende, kanskje med flere jobber. De gamle får beskjed om å stå i jobb til de stuper. Noe som i liten grad skjer i praksis, ettersom de eldste ryker først ved nedbemanninger eller fordi helsa svikter før de blir 67.

Floskler som «flere i arbeid er regjeringens viktigste svar på de langsiktige utfordringene med å finansiere velferdssamfunnet», lurer ingen. Allerede før den nåværende krisa måtte hver tiende ungdom se langt etter jobb. En av fire unge under 25 år som jobber står i midlertidig stilling. (Teksten fortsetter under grafen fra SSB.)

Arbeidsløsheten blant ungdom mellom 25 og 29 år har ligget rundt ti prosent de siste ti åra.Arbeidsløsheten blant ungdom mellom 25 og 29 år har ligget rundt ti prosent de siste ti åra. Arbeidskraftundersøkelsen, SSB.

Økonomisk lønnsomhet – for hvem?

Regjeringa har rett når den sier at «samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer kan styrke vekstevnen i økonomien». Men for makthaverne betyr dette vanvittige sløseriprosjekter i grønn forkledning, som elektrifisering av sokkelen. Eller gigantiske investeringer i kampfly og ubrukelige fregatter. Eller utenlandske oppkjøp av norske bedrifter og infrastruktur, noe PST komisk nok advarer mot til tross for at EØS-avtalen legger til rette for nettopp dét. Norsk strøm- og energiforsyning er snart overstyrt av EU og tyske interesser.

«Dersom deler av drift og utvikling i norsk infrastruktur og nøkkelvirksomheter blir prisgitt andre lands politiske disposisjoner, vil Norge være sårbare for påvirkning og press.» PST sin Trusselvurdering 2021

«Samfunnsøkonomisk lønnsom» er kodeord for det som gir utsikter til kortsiktig profitt for norsk monopolkapital eller som passer inn i strategien til amerikansk og europeisk storkapital. Borgerskapet vil ha oss til å tro at herskerklassens interesser er sammenfallende med samfunnets interesser. Som regel forholder det seg motsatt.

Kapitalisme betyr forspilte muligheter

Legg igjen en kommentar