Modeller antyder at injeksjon av sulfat-aerosoler i stratosfæren kan ha utilsiktede konsekvenser

av Bob Yirka, Phys.org

contrail
Kreditt: CC0 Public Domain

Et team av forskere fra National Center for Atmospheric Research, Pacific Northwest National Laboratory og Cornell University har via modellering funnet at injeksjon av sulfat-aerosoler i stratosfæren kan ha utilsiktede negative konsekvenser. I artikkelen som ble publisert i tidsskriftet Nature Geoscience , beskriver gruppen modellene og hva de viste.

Når planeten fortsetter å varme opp på grunn av det kollektive nektet å slutte å pumpe klimagasser i atmosfæren, fortsetter forskere å lete etter andre måter vi kan redde oss selv på. I stedet for å dempe gassutslippene, kan det være mulig å avkjøle planeten på andre måter, for eksempel ved å injisere sulfat aerosoler i stratosfæren. Ideen er å etterligne den avkjølende effekten av vulkanutbrudd .

Når det gjelder en slik tilnærming, har forskere foreslått at aerosolene skal spres fra ballonger eller fly på omtrent 15 og 30 breddegrad på begge sider av ekvator. De ønskede resultatene vil være redusert overflateoppvarming og en positiv endring i temperaturgradienten.

For å lære mer om hva som kan skje med planeten hvis et slikt eksperiment faktisk ble utført, kjørte forskerne 20 datasimuleringer for å demonstrere virkningen av å tilsette sulfat-aerosoler til stratosfæren på den foreslåtte måten.

Forskerne rapporterer at samlet sett viste modellene ønsket kjøleeffekt. Men de viste også noe mindre nyttig – redusert global nedbør. Modellene viste at endringene i nedbør heller ikke ville være ensartede; noen områder ville bli mindre enn andre. Og ettersom noen av disse områdene, som Nord-Atlanteren, fikk mindre nedbør, ville havet oppleve en økning i saltholdighet, noe som ville gjøre vannet tettere. Det tettere vannet vil da ha innvirkning på Atlantic Meridional Overturning Circulation, og begrave mer varme i det dype havet. Nettoresultatet ville være et varmere hav, mer polar smelting og raskere stigende havnivå.

Forskerne avslutter sin rapport med å påpeke at den virkelige innvirkningen på planeten av en slik innsats ikke kunne vises ved datamodellering – i det minste ikke med full tillit.


Utforsk videreModeller viser injeksjon av aerosoler i atmosfæren for å forhindre at orkaner er mulig


Mer informasjon: John T. Fasullo et al. Vedvarende polaroppvarming i et strategisk geoteknisk klima, Nature Geoscience (2018). DOI: 10.1038 / s41561-018-0249-7Tidsskriftinformasjon: Nature Geoscience

Legg igjen en kommentar