Smitteutbrudd i Østfold: Dette er de nye tiltakene

Regjeringen innfører nye tiltak i flere etter flere tilfeller av den britiske virusvarianten.

https://www.vgtv.no/212277?jwsource=cl

Publisert:Oppdatert for mindre enn 2 timer siden

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Søndag kveld sier helseminister Bent Høie at flere kommuner får strengere tiltak fra og med mandag 1. februar. De vil i første omgang gjelde frem til 10. februar.

Regjeringen har innført et ringsystem som hver har sitt eget tiltaksnivå.

Søndag ble Halden og Sarpsborg lagt inn i den såkalte «ring 1», som er det strengeste tiltaksnivået. Fra før av er , Ås, Nordre Follo, Moss og Våler i denne ringen.

Disse tiltakene gjelder i «Ring 1»:

VIS MER

«Ring 2» er det nest strengeste tiltaksnivået.

Kommunene i denne ringen er Asker, Bærum, Enebakk, Fredrikstad, Frogn, Hvaler, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Nesodden, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet og Vestby.

Fra 3. februar skal Aurskog-Høland, Drammen, Horten og Lier fjernes fra kategorien.

Disse tiltakene gjelder for «Ring 2»

VIS MER

Alle kommunenes tiltaksnivå vil bli vurdert på ny innen tirsdag.

Tiltakene er basert på råd fra FHI og Helsedirektoratet.

Høie sier til VG at kommunene selv kan velge å innføre flere tiltak, så lenge de har forholdsmessige vurderinger.

Halden kommune varslet søndag kveld at alle barnehager og skoler skal holde stengt mandag og tirsdag i uke fem.

Foto: Fredrik Hagen

Direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg var også til stede på pressekonferansen. Hun tror at de kommer til å oppdage flere utbrudd i løpet av de neste dagene.

Søndag ble det kjent at 15 personer er smittet av det muterte viruset i Ås.
Stoltenberg kan foreløpig ikke si noe mer om situasjonen der.

– Vi kommer til å komme med funnene vi har i løpet av dagen i morgen, sa Stoltenberg.

Flere utbrudd

Så langt har analyser fra Folkehelseinstituttet påvist den britiske virusvarianten i Halden, Moss og Sarpsborg. Flere smittetilfeller er knyttet til en ishall i Halden og ishockeyklubben Comet.

Hittil har 37 personer fått påvist coronasmitte i Halden tilknyttet utbruddet. Søndag kveld har én person fått påvist den britiske mutasjonen, men Folkehelseinstituttet forventer at alle som er blitt smittet i ishallen er smittet av den engelske mutasjonsvarianten, ifølge TV2.

Den smittede i Halden deltok på en ishockeytrening i Comet hockeyklubb 23. januar. Nå skal flere prøver fra utbruddet i ishallen i Halden undersøkes – og det ventes at flere vil ha smitte av den nye varianten.

Ishallen har vært stengt siden 26. januar, og alle som deltok på treningen er satt i karantene.

  • I Fredrikstad kommune er det søndag oppdaget 11 nye smittetilfeller som knyttes til utbruddet i Halden. Søndag er disse tilfellene ikke analysert for det britiske mutasjonsviruset, men tilfellene knyttes direkte til smitteutbruddet i Halden.
  • I Sarpsborg er så langt én person påvist smittet med varianten, men kommunen frykter at opptil elleve kan være smittet i utbruddet.
  • Moss kommune bekreftet at tre som fikk påvist coronasmittede i kommunen i januar, har blitt smittet av den muterte britiske varianten av viruset. Det melder kommunen søndag ettermiddag.

– Denne virusvarianten er mer smittsom, men gir etter all sannsynlighet ikke mer alvorlig sykdom enn variantene som har dominert i så langt, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland i en pressemelding.

Ønsket strengere tiltak

Ifølge FHI er det så langt ingen kjent forbindelse til reisende fra Storbritannia. Smittesporingsarbeid pågår.

VG skrev søndag at Halden kommune, der utbruddet startet, ønsket seg strengere tiltak for en uke siden.

Kommunen ønsket å være en del av ring 1 da regjeringen i forrige uke vedtok nye tiltak for Nordre-Follo og ni nærliggende kommuner. Det fikk kommunen nei til.

– Begrunnelsen for at vi ønsket strengere tiltak, var den totale situasjonen vi var i. Vi var sårbare for et større utbrudd, sa kommunedirektør Roar Vevelstad til VG.

På spørsmål om hvorfor Halden ikke fikk være en del av ring 1 for en uke siden, sier Høie:

– Kommunene kan selv velge å innføre tiltak, så lenge gjør forholdsmessige vurderinger. Da Halden ba om dette, var det på bakgrunn av at de opplevde en belastet situasjon ved teststasjonen på Svinesund. Det gir ikke selvstendig grunnlag for å komme inn under en slikt nasjonalt regime. Men hvis tiltakene i «ring 1» var noe de hadde behov for på det tidspunktet, kunne kommunen vedtatt det selv.

– Burde kommunene være mer frempå og innføre tiltak selv?

– Nei, jeg synes tvert imot at kommunene er veldig frempå og flinke.

Ifølge en vurdering som ble gjort av Helsedirektoratet for en uke siden, ble ikke Halden inkludert i ring 1 fordi kommunen ikke har utstrakt sosial kontakt med Nordre Follo eller nabo-til-nabokommuner.

Søndag har flere av kommunene i Østfold sittet i møter med Statsforvalteren, FHI og Helsedirektoratet. Tidlig søndag kveld ble det klart at kommunene Halden, Sarpsborg og Fredrikstad ønsket at tiltakene for regionen ble innført på nasjonalt nivå.Publisert:Publisert: 31.01.21 kl. 22:25Oppdatert: 31.01.21 kl. 23:37

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.