Nye vaksinefunn: – Veldig oppmuntrende.

Israel, som er verdensledende i å vaksinere befolkningen mot covid-19, rapporterer om svært høy beskyttelse etter andre dose av Pfizer BioNTech-vaksinen.

Her tar Kamala Harris coronavaksineVolume 90%VAKSINERES: Påtroppende visepresident Kamala Harris tar coronavaksine. VIDEO: APAsle HansenPublisert onsdag 27. januar 2021 – 08:08

Nye funn fra Israel viser et betydelig fall i coronainfeksjoner og sykehusinnleggelser etter bare én dose av mRNA-vaksinen fra Pfizer-BioNTech og svært få tilfeller etter andre dose, skriver The New York Times.

Eksperter advarer imidlertid om at resultatene er foreløpige.

Israel, som begynte å vaksinere folk 20. desember, har gitt første dose til mer enn 2,6 millioner innbyggere og begge doser til mer enn én million mennesker.Dette er tiltakene

«Veldig oppmuntrende»

Til tross for en viss usikkerhet om resultatene, går likevel doktor Anat Ekka Zohar, visepresident i Maccabi Health Services, ut og omtaler funnene som «veldig oppmuntrende».

Tirsdag, omtrent samtidig som israelske helsemyndigheter nå slipper tall etter andre vaksinedose, skrev Dagbladet om nedslående funn om beskyttelse etter første vaksinedose.

I den første tidlige rapporten fra landet, som nå opplever tredje harde bølge av pandemien, ble det rapportert om at første dose av coronavaksinen, gitt til 200 000 eldre over 60 år, bare ga en beskyttelse på 33 prosent.

GODE NYHETER: Israel, som har vaksinert svært mange i befolkningen, rapporterer om veldig stor vaksinebeskyttelse. Foto: AP/NTB
GODE NYHETER: Israel, som har vaksinert svært mange i befolkningen, rapporterer om veldig stor vaksinebeskyttelse. Foto: AP/NTB

Nå melder de israelske forskerne om at beskyttelsen etter første dose ser betydelig bedre ut, etter at data fra langt flere mennesker er analysert.

Nå rapporterer de om en reduksjon i coronainfeksjoner på rundt 60 prosent, 13 til 21 dager etter første vaksinedose, hos de første 430 000 menneskene som har fått den.

De nye funnene blir imidlertid ikke nærmere forklart.Massesjekker prøverVolume 90%SJEKKER: Avdelingsleder i FHI Line Vold forteller om hvordan de jobber med coronaprøvesvarene fra Nordre Follo. Video: Christian Roth. Reporter: Marthe S. Lien.

0,014 prosent smittet

Mandag gikk det israelske helsedepartementet også ut med nye data om personer som har fått begge dosene av vaksinen.

De kan vise til en ekstremt høy beskyttelsesgrad.

Blant 428 000 israelere som har fått andre vaksinedose, var bare 63 personer, eller 0,014 prosent, smittet ei uke seinere.

Mer enn ei uke etter andre dose, hadde bare 20 av omtrent 128 600 mennesker, rundt 0,01 prosent, fått coronavirusinfeksjon.

kliniske studier har Pfizer-vaksinen vist seg 95 prosent effektiv etter to doser.

De israelske resultatene, hvis de holder stand, antyder altså at effekten er enda høyere.

– Dette er veldig oppmuntrende data. Vi vil overvåke disse pasientene nøye for å undersøke om de bare fortsetter å ha milde symptomer og ikke utvikler komplikasjoner som et resultat av viruset, sier doktor Zohar, ifølge The New York Times.- Opptil 70 prosent mer smittsomtVolume 90%MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev

Usikkerhetsmomenter

Israelske helsemyndigheter understreker imidlertid at deres funn er foreløpige, og sier at de snart vil bli fulgt opp av mer grundig statistisk analyse i fagfellevurderte vitenskapelige publikasjoner.

Selv om data fra den virkelige verden er nyttige, er de gjenstand for variabler som kan forvrenge resultatene. Dette vil kliniske studier forsøke å ta høyde for.

De tidlige israelske funnene er basert på de første som har fått vaksinen. ifølge eksperter vil disse menneskene trolig være mer bekymret for og informert om coronaviruset, og derfor være mer forsiktige, utøve sosial distansering og bruke munnbind.

Eksperter påpeker også at sykdommen endres over tid.

Professor Ran Balicer ved det israelske Clalit-instituttet sier at to uker gamle data kan være som bevis fra en annen tid.

– For omtrent en million vaksiner siden, i israelsk termer, sier Balicer.Kaosscener i KøbenhavnVolume 90%AGGRESSIV STEMNING: Det ble aggressivt mellom demonstranter og politiet i danske København i kveld under en demonstrasjon mot coronahåndteringen i landet. Video: Ritzau / Christian Roth Christensen

Opprørsstemning

Etter at Clalit-instituttet nylig publiserte sine foreløpige tall, festet mange seg ved at første dose bare syntes redusere smitterisikoen med 33 prosent, ikke de forventede 95 prosentene, og hoppet til den feilaktige konklusjonen at Pfizer-vaksinen ikke fungerer.

Det ble opprørsstemning i Storbritannia, der myndighetene har utsatt å gi andre dose av vaksinen i opptil 12 uker, i kontrast til det anbefalte tidsintervallet på 21-dager.

Professor Balicer, derimot, sier han vurderte de første resultatene som gode nyheter, og var forferdet over hvordan de ble tolket.

– Vi så det vi skulle se. Jeg vet ikke hvordan det ble til et budskap om «herregud, det fungerer ikke», sier den ledende epidemiologen.

– Hyggelig

Pfizer har fått med seg de nye resultatene fra Israel.

– Dette er interessante og hyggelige nyheter, men det er viktig å merke seg at resultatene er foreløpige, sier medisinsk direktør Erik Hjelvin for Pfizer i Norge og legger til:

– Pfizer bruker slike registerdata fra hele verden i vår løpende oppfølging av effekt og sikkerhet av vaksinen.Nedslående vaksinefunn vekker oppsikt

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.