Norge går til rolig vaksineangst etter eldre dødsfall.

Av Lars Erik Taraldsen og Naomi Kresge18. januar 2021, 12:43 CET Oppdatert den 

  •  Ingen bevis for direkte link til Pfizer-BioNTech-skudd: tjenestemenn
  •  Norge har prioritert vaksinering av eldre på sykehjem
Fram til fredag ​​hadde Norge bare brukt Pfizer-BioNTech-vaksinen.
Fram til fredag ​​hadde Norge bare brukt Pfizer-BioNTech-vaksinen. Fotograf: Jean-Francois Monier / AFP / Getty Images

Lytt til artikkel

 4:15

DEL DENNE ARTIKELEN

DelekvitringPostE-post

I denne artikkelen

EN ENEREN – KLASSE A11.15USD+0,00+ 0,00%PFEPFIZER INC37.41USD+0,13+ 0,34%BNTXBIONTECH SE-ADR112.44USD+1.83+ 1,65%

Helsemyndighetene i Norge forsøkte å dempe sikkerhetsproblemer som ble reist ved at noen eldre pasienter døde etter at de ble vaksinert mot Covid-19, og sa at det ikke er bevis for en direkte forbindelse.

De første rapportene fra Norge vekket alarm når verden ser etter tidlige tegn på potensielle bivirkninger fra vaksinene. Selv om leger sier det er mulig at vaksinebivirkninger kan forverre underliggende sykdommer, forventet de at sykehjemsbeboere skulle dø kort tid etter å ha blitt vaksinert fordi dødsfall er vanligere blant de skrøpeligste og sykeste eldre pasientene.

“Det er klart at Covid-19 er langt farligere for de fleste pasienter enn vaksinering,” sa Steinar Madsen, medisinsk direktør i Statens legemiddelverk, på telefon mandag og la til at det er vanskelig å bevise en sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet. “Vi er ikke urolige.”

Hva du bør vite om vaksinerelaterte dødsfall, allergier: QuickTakehttps://www.bloomberg.com/graphics/2020-coronavirus-dash/

I Norge døde 33 personer over 75 år etter vaksinering, ifølge byråets siste tall. Alle var allerede alvorlig syke, sto det. Det skandinaviske landet har allerede inokulert nesten hele sykehjemsbefolkningen, med over 48 000 mennesker vaksinert mandag ettermiddag.

De rapporterte omkomne er godt under 1 av 1000 sykehjemspasienter som skal vaksineres, sa han. Bivirkningene av vaksinering kan i noen tilfeller ”tipse pasientene inn i et mer alvorlig forløp av den underliggende sykdommen,” sa Madsen. “Vi kan ikke utelukke det.”

Forespørsel fra Hong Kong

Andre land, inkludert Tyskland og Israel, har også rapportert om dødsfall hos mennesker som nylig ble vaksinert, uten å identifisere årsakssammenhenger. Hongkongs regjeringsoppnevnte panel for vaksine sa mandag at de søker mer data fra de norske og tyske regjeringene om hendelser som involverer Pfizer-BioNTech-skuddet, som er godkjent på territoriet.

Eksperter på vaksiner og aldring hadde spådd tidlig at dødsfall etter vaksinasjoner hos høyrisikopasienter kan forårsake forvirring.

“Svake, eldre voksne dør og dør ofte, og jeg tror ikke folk skjønner det,” sa Keipp Talbot, førsteamanuensis i medisin ved Vanderbilt University, som gir råd til de amerikanske sentrene for sykdomskontroll og forebygging om vaksinebruk. “Min bekymring var at vi ville innføre vaksine, og folk ville tro at det drepte mennesker.”De siste Covid-oppdateringeneGjør mening med overskriftene og utbruddets globale respons med Coronavirus Daily.E-postBloomberg kan sende meg tilbud og kampanjer.Melde deg påVed å sende inn informasjonen min godtar jeg personvernreglene og  vilkårene for bruk .

Talbot var den eneste personen i CDCs rådgivende panel som anbefalte mot å tilby Covid-19-vaksiner først til gamle og syke mennesker på sykehjem – ikke fordi hun var bekymret for at de skulle bli skadet, sa hun, men fordi hun var bekymret for at uunngåelig. dødsfall kort tid etter skudd ville redusere tilliten til vaksinene. Talbot sa at hun også trodde det kunne være en bedre bruk av knappe forsyninger for å vaksinere menneskene rundt gamle og syke.

En viktig beregning ville være å sammenligne antall mennesker som vanligvis ville dø på et sykehjem med antallet som døde like etter å ha fått en Covid-vaksine, sa Talbot.

Daglige dødsfall

“Det er viktig å huske at rundt 45 mennesker dør hver dag på sykehjem i Norge, så det er ikke gitt at dette representerer overdreven dødelighet eller at det er en årsakssammenheng,” Camilla Stoltenberg, leder av Norsk institutt for offentlig Helse, sa på en pressekonferanse mandag.

Fram til fredag ​​hadde Norge bare brukt vaksinen levert av Pfizer Inc. og BioNTech SE . Bedriftene jobber nå med det nordiske landet for å se på dødsfallene. Den første sikkerhetsrapporten over hele Europa om Pfizer-BioNTech-vaksinen skal publiseres i slutten av januar.

Hva Bloomberg Intelligence sier …

“Konseptet med å begrense Covid-19-vaksinasjoner til de under 75 år støttes ikke av amerikanske data som dekker over 14 millioner mennesker som er inokulert, viser analysen vår, til tross for at Norge rapporterte en mye høyere dødsrate etter bruk av Pfizer-BioNTech-vaksinen. . Norges overdrevne dødsfall tyder på at de er hos personer med alvorlige, ukontrollerte sykdommer. ”

– Sam Fazeli, senior industrianalytiker i Bloomberg Intelligence

–Klikk her for hele rapporten

Madsen sa at han ikke forventer et annet utfall med en annen vaksine, fra Moderna Inc. , som ble introdusert i Norge på fredag. Som Pfizer-BioNTech-skuddet bruker den messenger RNA-teknologi som lærer kroppens celler å bekjempe infeksjon.

Statens legemiddelverk sier at det ble gjort klart før vaksinasjonsprogrammet startet at “det forventes at dødsfall vil inntreffe i en tidsrelatert sammenheng med vaksinering” for de “eldste og sykeste” menneskene som får vaksinering.

– Med assistanse fra Stephen TreloarNESTE

EU Vaksine Spat Worsens; Pfizer akselererer forsyning: Virusoppdatering

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.