Dagbladet 26.01 2021

Corona:

– Du aner ikke hva du får.

Tollvesenet har gjort flere funn av corona-tester for hjemmebruk. – Kan være falske, advarer seksjonssjef Lars Teigen.

Advarer mot denne corona-testenVolume 90%ANBEFALER: Espen Nakstad mener det beste er å teste seg gjennom kommunen du bor i om du mistenker at du kan ha corona. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV.Audun HageskalPublisert tirsdag 26. januar 2021 – 12:12
Sist oppdatert tirsdag 26. januar 2021 – 13:58CORONA INorgeVerdenpåvist smittet61 300+233innlagt122-13døde550+6SE MER

3,2 millioner corona-tester er så langt utført i Norge, og over 60.000 har fått påvist smitte. Mens de aller fleste velger å oppsøke teststasjoner for å få sjekket seg for smitte, tyr enkelte til mer utradisjonelle metoder.

Tollvesenet har i løpet av pandemien gjort funn av såkalte hurtigtester bestilt fra utlandet og beregnet for hjemmebruk. Testene lover å gi deg svar på om du er smittet eller ikke i løpet av minutter.

RASK: Testen lover deg svar i løpet av et kvarter. Foto: Tollvesenet
RASK: Testen lover deg svar i løpet av et kvarter. Foto: Tollvesenet

Et av funnene ved postterminalen på Østlandet kom fra Storbritannia, ifølge seksjonssjef Lars Teigen. Et raskt søk på nettet avslører at prisen ligger på omkring 300 norske kroner.

Teigen er kritisk til at enkelte velger å bestille tester som ikke er godkjent her til lands.https://omny.fm/shows/rett-paa/psykologen-derfor-holder-vi-ut-putins-navalnyj-dil/embed

– Du aner ikke hva du får. Dette kan være tester som er falske eller som ikke fungerer, men det vet man ikke når man bestiller, sier seksjonssjefen til Dagbladet.Slik stopper du smitteVolume 90%KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter.

Falsk trygghet

Teigen forteller videre at funnene av denne type tester for Covid-19, er en ny situasjon for Tollvesenets del. Likevel hadde de forventet at det ville komme liknende produkter etter hvert som pandemien vedvarte.

Lovverket er uklart med tanke på om Tollvesenet kan destruere slike tester, men gir dem lov til å holde igjen forsendelsen for kontroll. Teigen sier at de derfor har forsøkt å ta noen forholdsregler og undersøkelser.

– Vi har sendt én av testene til Legemiddelverket for kontroll. I den smittesituasjonen vi står i, så kan disse produktene skape falsk trygghet hos personer som tester seg. Dersom prøven ikke fungerer slik den lover, risikerer du å få negativt svar, selv om du er syk, sier seksjonssjefen.Tollvesenet: – Et nytt fenomen

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, deler Teigens bekymring når det gjelder testene. Han skriver i en e-post til Dagbladet at det finnes ulike hurtigtester på markedet, men mange av disse er langt mindre følsomme enn de antigen-hurtigtestene som benyttes av norske kommuner.

– Noen har en følsomhet på bare 50 prosent eller mindre. Derfor er det ikke sikkert at man kan stole på et resultat fra en hurtigtest man bestiller på internett. Vi anbefaler derfor alle med symptomer å benytte seg av testtilbudet i kommunen framfor å bruke tester man har kjøpt andre steder, skriver Nakstad.Tollvesenets nye sjokkfunn

Strenge krav

Også overlege hos Statens legemiddelverk, Tore A. G. Tørisen, ber folk være kritiske til hvilke tester de benytter. Han sier til Dagbladet at Tollvesenet gjør en viktig jobb med å kontrollere innførsel av varer til Norge. Når forsendelser med medisinsk utstyr stanses, kan Statens Legemiddelverk bli involvert i vurderingen av om utstyret er tillatt innført til Norge.

– Privatpersoner som kjøper medisinsk utstyr til personlig bruk via fjernsalg bør passe på at utstyret er CE-merket og at det følger med norsk merking og norsk bruksanvisning. Det er et krav, påpeker Tørisen.

Han legger til at selv om norske forbrukere bestiller varer fra utlandet som tilsynelatende har dette merket, som skal være en garanti for at alle direktiver innen sikkerhet er oppfylt, risikerer man at det er forfalsket.

– Velg seriøse forhandlere og vær oppmerksom på hva du kjøper, oppfordrer Tørisen, og legger til:

– Hvis utstyret ikke oppfyller regelverket er det ikke sikkert at utstyret er trygt og sikkert å bruke.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.