NATO-sjefen om presidentskiftet

Det er mai 2015. Jens Stoltenberg står og nynner inne i Roosevelt-rommet, et av møterommene i Det Hvite Hus. Døren åpnes brått. Et stor glis kommer til syne.

«Jens. You look fit!»

President Barack Obama slår Stoltenberg vennskapelig på skulderen og viser vei inn i Det ovale kontor.  

I sofaen sitter allerede en eldre mann. 

Visepresident Joe Biden hilser på NATOs general sekretær.

En time senere er de to tilbake i Roosevelt room, dypt engasjert i en samtale.

– Jeg husker at vi snakket om mange ting da vi møttes der i Det hvite hus, sier Stoltenberg når TV 2 møter ham i Brussel. 

Det er seks år siden møtet, og -sjefen koser seg med å se igjen bildene.

Men han blir fort alvorlig igjen, når han kommer inn på hva som var den store bekymringen den gang.

– Vi snakket blant annet om hvor alvorlig det var at vi hadde fått en helt ny terrororganisasjon som het IS, sier han.

Han peker på bildet mens han forteller hvordan Joe Biden var svært opptatt av terrororganisasjonens fremvekst. 

– Han hadde detaljkunnskap om antall IS-krigere og hvilke militære styrker vi hadde i Irak, sier han. 

Siden har mye skjedd. Terrororganisasjonen som skapte bekymring er nedkjempet i sitt kjerneområde. 

Nå er det et som er en av verdens største utfordringer – og som gjør at Brussels gater er nærmest folketomme når TV 2 rusler gjennom dem sammen med Stoltenberg. 

I USA har visepresidenten som Stoltenberg møtte i Roosevelt-rommet blitt president, og i mellomtiden har USA gått gjennom fire spesielle år.

For året etter at Stoltenberg og Biden møttes i Det hvite hus, skjedde det som knapt noen hadde forutsett.

Donald Trump slo Hillary Clinton i kampen om å bli USAs president, og ble dermed leder for det største medlemslandet i forsvarsalliansen som Stoltenberg leder. 

– President Trump har vært en omstridt president. Det har vært mye strid og mye diskusjon. Dels har det vært snakk om stil og ordbruk, men også alvorlige og viktige saker der det har vært alvorlig og viktig uenighet, sier Stoltenberg.

Men ulikheter er en del av hverdagen i NATO. Stoltenbergs rolle er å sørge for at 30 land med like mange ulike ledere, jobber sammen.  

Og selv om det har vært mye kontroverser rundt den avgåtte presidenten, har USA bidratt godt de fire siste årene.

– På tross av spørsmålene og kritikken president Trump reiste rundt NATO, ble nærvær i økt, og det er få ting som er et sterkere uttrykk for at USA stiller opp, enn at de har flere soldater i Europa, sier han, og fortsetter:

– USA og Europa samarbeider tettere på det militære området, øver mer sammen og det er mer amerikanske soldater i Europa enn vi har hatt på flere år.

Som president har Trump heller ikke bidratt til å starte nye kriger eller store væpnede konflikter i utlandet. 

– Når du ser på det som faktisk skjer, har det altså vært en periode der vi har lykkes med å få til mye, sier Stoltenberg.

Et tema det har vært mye diskusjon rundt, er spørsmålet om byrdefordeling. USA betaler 70 prosent av NATOs totale forsvarsutgifter, noe som faller amerikanerne tungt for brystet. 

– Der har jo Trump vært veldig direkte og til dels provoserende i sine budskap og måten han har håndtert det på, sier Stoltenberg. 

Men det grunnleggende budskapet, at Europa må bidra mer, er det samme som president Barack Obama mente, og som president Joe Biden kommer til å kjempe videre for. 

Onsdag avla han eden i D.C., og tok med det over som president i USA. 

– Jeg ville gjøre min jobb veldig mye vanskeligere hvis jeg begynte å dele ut noen slags karakteristikker og gå for langt i å sammenlikne dem, sier Stoltenberg, før han fortsetter:

– Men det er jo bare å se på deres offentlige opptredener, så ser man at det er forskjeller. Det er klart at det også speiles i møter med dem på tomannshånd, men jeg hadde ikke gjort jobben min hvis jeg lot det overskygge grunnoppgaven min i å sørge for å holde alliansen sammen, legger han til.

 Nå mener han det er viktig å se fremover. Han forteller at Biden tror på idéen om at forskjellige land kan være uenige, men at vi er tryggere når vi står sammen.

– Det er trygt og godt å vite, for jeg vet at verden blir et tryggere sted dersom vi har en leder i USA som tror på nettopp den forpliktelsen til det internasjonale samarbeidet, sier han. 

Samtidig understreker han at det ikke kommer til å bli en dans på roser. 

– Det kommer ikke til å bli enkelt, det kommer til å være vanskelig og krevende ting i månedene og årene som kommer. Det vet han, det vet vi óg. Men det er en god start at vi starter med den samme virkelighetsforståelsen, den samme idéen om hvor vi vil, sier han. 

Seks år har gått siden Biden og Stoltenberg diskuterte IS i Roosevelt-rommet. 

Siden har de møttes flere ganger, og Stoltenberg tar frem de gode ordene når han blir bedt om å beskrive mannen som nå er USAs 46. president.

– President Joe Biden er et menneske som har levd et langt liv. Han har jo opplevd vanskelige ting i livet sitt, mistet nære familiemedlemmer og er åpen om det, sier han. 

Da Joe Biden ble formelt innsatt som senator 5. januar 1973, var det på et sykehus i Delaware. Årsaken var at hans to sønner Hunter og Beau lå der etter å ha blitt alvorlig skadd i en bilulykke.

Bidens kone Neilia og datteren Naomi i ulykken. 

Senere har Hunter Biden vært åpen om rusmisbruk, og blitt knyttet til flere kontroverser, mens broren Beau døde i 2015, bare 46 år gammel, av hjernekreft.

– Han er et helt menneske, en dyktig politiker, en erfaren politisk leder, men også et menneske som har levd et liv, tatt med seg erfaringene og gjort det til en del av den politikeren han er, sier Stoltenberg om Biden.

Det er ingen tvil om at NATO-sjefen er positiv til 78-åringen som nå har flyttet inn i Det hvite hus.

– Han er en person det er lett å like, som har humor og som viser oppmerksomhet til mennesker rundt seg. Han er en person jeg tror veldig mange lett setter pris på og er glad for å kunne være sammen med, sier han.

– Gleder du deg til å samarbeide med ham?

– Jeg gleder meg til å samarbeide med Joe Biden. Dels fordi han har et politisk budskap som handler om å styrke samarbeidet i NATO mellom Nord-Amerika og Europa, dels fordi han er en person som kjenner NATO og kjenner meg, sier han.

Stoltenberg smiler, før han førtsetter:

– Og det er alltid en god ting å starte med, at vi kjenner hverandre – og dels at han er et grunnleggende hyggelig og sympatisk menneske, det gjør jo også arbeidet lettere.

Reporter: Silje L. Krosby/Daniel S. LautenFoto: Daniel S. Lauten/TV 2/AP/AFPDel denne artikkelen:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.