Forskere: Hemmelige prosjekter som sprayer kjemikalier i atmosfæren, vil bli oppdaget umiddelbart

24. november 2018

Wake Smith - Foto: Yalecollege.yale.edu
Wake Smith – Foto: Yalecollege.yale.edu

Independent skriver at ingeniører ved amerikanske universiteter mener at de kan kjøle ned jorden ved å spraye sulfitter fra spesialfly høyt oppe i stratosfæren. Tanken er å reflektere solens lys i rommet slik at lyset ikke kan omdannes til varme i henhold til modellen  “solenergiingeniør” og et slikt prosjekt vil aldri gå ubemerket forbi.

Hvis teknologien  “stratosfærisk aerosolinjeksjon” (SAI) fungerer, kan jordas gjennomsnittstemperatur senkes med makt,  “antropogen strålingskraft”, for  å motvirke en påstått oppvarming av jordens klima. Det viser en studie publisert i går i tidsskriftet:  Environmental Research Letters .

Dr. Gernot Wagner , fra Harvard University og  School of Engineering and Applied Sciences ( medforfatter av studien) sier:

Gernot Wagner administrerende direktør, Harvards Solar Geoengineering Research Program.  Foto: Rose Lincoln
Gernot Wagner administrerende direktør, Harvards Solar Research Program. Foto: Rose Lincoln

“Selv om vi ikke treffer noen vurdering om ønsket om SAI, viser vi at et hypotetisk distribusjonsprogram som starter 15 år fremover, mens det er svært usikkert og ambisiøst, ville være teknisk mulig strengt sett fra et teknisk perspektiv.”

Et hemmelig sprayprosjekt ble oppdaget av mennesker umiddelbart

Litt kryptisk skriver Independent at det ville være merkbart hvis en stat eller operatør starter et slikt prosjekt i hemmelighet uten internasjonale avtaler. Omfanget av et verdensomspennende sprayprosjekt ville gjøre det umulig å skjule.

Uavhengig:

“Solar geo-engineering” bemerkelsesverdig billig “, men useriøse stater ville bli oppdaget hvis programmet ble lansert”.

“Men til tross for de lave kostnadene, sier forfatterne at dette ikke burde styrke frykten for at et useriøst land eller operatør muligens kan starte et hemmelig SAI-program over en intetanende verden.”

Wake Smith med en fortid fra blant annet Boeing og som er medforfatter av studien, mener at det må utvikles nye typer høytflygende fly for å kunne spraye i stratosfæren. Han sier også at:

“Intet globalt SAI-program av omfanget og naturen som er diskutert her, kunne med rimelighet forvente å opprettholde hemmelighold.”

”Selv vårt antatte distribusjonsprogram ett år innebærer 4000 flyreiser i uvanlig høye høyder av flyflystørrelse i flere flykorridorer i begge halvkule. Dette er altfor mye luftfartsaktivitet til å forbli uoppdaget, og når et slikt program er oppdaget, kan det skremmes. ”

Tanken er å starte et mulig juridisk prosjekt rundt år 2034.

Tekst: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Kilde

Uavhengig:  Anti-global oppvarming atmosfærisk sprøyteprogram ‘mulig', sier ingeniører

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.