Overvåkning/etterretnings-fly USAF-RAF-NATO.

OM SHADOW R1

ROLLE

Gjennom en kombinasjon av sensorer legger Shadow til en omfattende intelligensinnsamlingsevne til ISTAR Force. Produksjonen er spesielt verdifull for bakkekommandører. 

EVNE

Skyggens elektro-optiske og elektroniske evner utfyller funksjonene til Sentinel R.Mk 1, og dataene kombineres med det som er samlet av Sentinel og andre plattformer for å hjelpe analytikere med å utarbeide omfattende etterretningsprodukt. Satellittkommunikasjonskoblinger muliggjør nedlasting av informasjon under et oppdrag, og flyet er også utstyrt med en omfattende defensiv hjelpepakke.

Skyggen i flukt.
Shadow inneholder en omfattende misjonspakke.
Bilde av: Cpl Steve Buckley

TYPEHISTORIE

USA har brukt varianter av det allestedsnærværende King Air twin-turboprop-forretningsflyet i militære roller siden begynnelsen av 1960-tallet, og deretter opprettet og felt en familie med Guardrail-rekognoseringsmaskiner basert på King Air 200.

Opprinnelig et Beechcraft-produkt, senere markedsført som Beech og deretter Hawker Beechcraft under Raytheon-eierskap, og nå betraktet som et Beechcraft-produkt under Textron Aviation, har King Air nylig blitt utviklet til King Air 350. King bedre enn tidligere versjoner, King Air 350 ble tilbudt som en spesiell oppdragsplattform fra begynnelsen og skapte den nye generasjonen MC-12 ISR-plattformen som ble bestilt for US Air Force i juli 2008 mot et presserende behov for å forbedre etterretningsinnsamlingen i Afghanistan.

Et lignende krav førte til at RAF bestilte et første fire Shadow R.Mk 1-fly, basert på King Air 350CER, under et presserende operasjonelt krav. Shadow ble levert til V (AC) Sqn i 2009, og har et elektrooptisk sensortårn under fuselage, en rekke integrerte sensorer og omfattende kommunikasjonsevne, styrt fra førerens konsoller.

Number V (AC) Sqn’s Shadow flight ble 14 Sqn i 2011, etter at den tidligere Tornado-enheten ble oppløst ved RAF Lossiemouth under 2010 Strategic Defense and Security Review. Et femte fly pluss en dedikert trener ble lagt til flåten, og flyets eksepsjonelle ytelse har sett det identifisert som en viktig ressurs for fremtiden.

OM POSEIDON MRA1

ROLLE

Boeings Poseidon MRA1 (P-8A) er et maritimt patruljefly med flere roller, utstyrt med sensorer og våpensystemer for anti-ubåt krigføring, samt overvåking og søke- og redningsoppdrag. 

EVNE

Poseidons omfattende oppdragssystem har en APY-10-radar med modus for høyoppløselig kartlegging, et akustisk sensorsystem, inkludert passive og multistatiske sonobøyer, elektrooptisk / IR-tårn og elektroniske støttetiltak (ESM). Dette utstyret gir omfattende søke- og sporingskapasitet, mens flyets våpensystem inkluderer torpedoer for å engasjere underlagsmål. 

TYPEHISTORIE

Boeing kunngjorde tilgjengeligheten av sin nye passasjerfly med kort / mellomlang rekkevidde Model 737 i 1964. Flyet slet med å få ordre, og Boeing lanserte i sitt utviklingsprogram på lite mer enn håp. Den første 737-100 prototypen fullførte sin jomfrutur 9. april 1967, og etter å ha løst en rekke problemer klarte Boeing å selge bare 30 – flyselskapene ønsket større kapasitet. Den strekkede 737-200 var flyet de trengte, og 737-suksessen siden har vært astronomisk.

Den første store endringen i linjen kom med CFM56 turbofan, som erstattet den opprinnelige Pratt & Whitney JT8D fra 1984. Som svar på kontinuerlige forbedringer i Airbus A320, omarbeidet Boeing 737 igjen, som 737 Next Generation (NG), med en ny fløy, full autoritet digital motorstyring (FADEC) og andre forbedringer. Blant NG-variantene valgte Boeing 737-800 som grunnlag for sin Poseidon-underkastelse for å erstatte veteranen Lockheed P-3 Orion i US Navy-tjeneste.

En kontrakt for utvikling av Poseidon ble tildelt i juni 2004, og den første flyvningen fulgte 25. april 2009. Den amerikanske marinen kunngjorde den første operasjonsevnen 29. november 2013, og Poseidon leveres nå ikke bare til amerikanske enheter, men også til Indian Navy og Royal Australian Air Force.

BAE Systems Nimrod MRA.Mk 4-oppgradering av eksisterende Nimrod MR.Mk 2-flyrammer hadde vært i gang i noen år da den ble akseptert under 2010 Strategic Defense and Security Review. MR.Mk 2 ble også trukket tilbake, og etterlot Storbritannia uten effektivt langtrekkende maritimt dekk. Project Seedcorn så personell utstasjonert i maritime patruljeenheter med allierte luftvåpen, og opprettholdt vitale ferdigheter frem til 2015 Strategic Defense and Security Review bekreftet det tiltenkte kjøpet av ni Poseidons til RAF.

Med valgt Poseidon-skvadronnummer, vil typen operere fra RAF Lossiemouth, der infrastruktur forberedes for ankomst rundt 2020. Flyet vil være utstyrt med amerikanske våpen, selv om britiske våpen kan bli integrert i fremtiden. 

OM REAPER (MQ-9A)

ROLLE

MQ-9 Reaper (Reaper MQ-9A) er et eksternt pilotert fly med middels høyde, lang utholdenhet (MALE) designet for intelligens, overvåking, måloppkjøp og rekognosering (ISTAR) og angrepsoppdrag. Flyets utholdenhet og utvalg av overvåkingssensorer er et viktig supplement til RAFs bemannede plattformer. 

EVNE

Et mannskap som består av en pilot, sensoroperatør og misjonsintelligens-koordinator flyr Reaper fra en fjernkontrollstasjon (GCS). Et lanserings- og gjenopprettingsteam i teateret er ansvarlig for bakken. Det operasjonelle mannskapet styrer flyet, dets sensorer og våpensystem via et avansert, sikkert satellittkommunikasjonssystem som gir datalink-mulighet over horisonten fra baser i Storbritannia og USA.

To kameraer i flyets fremre kropp gir besetningen fremover ved landing og start, mens en fullsensersuite med målretting, dagslys-TV og infrarød funksjon er montert under Reapers fremre skrog. En intern syntetisk blenderadar kompletterer MQ-9s sensorpakke. 

Reaper drosjer ut for missiom fra Kandahar med fire Hellfire-missiler.
Misjonsklar med fire Hellfire-missiler.

TYPEHISTORIE

Det amerikanske militæret har brukt ubemannede luftbiler (UAV), også kjent som fjernstyrte luftsystemer (RPAS) eller, populært sett, droner, til etterretningsinnsamling siden 1960-tallet. I desember 1984 startet en ny vei for utvikling da Defense Advanced Research Projects Agency startet et program for å utvikle en serie små UAVer med flere roller. Programmet ble kjent som Amber and Leading Systems Inc (LSI), laget flere Amber-prototyper under ledelse, og fløy den første i 1986.

Opprinnelig drevet av motorer på bare 65 hk, rav Amber-prototypene veien for LSI å starte utviklingen av Gnat 750, egnet for salg på eksportmarkedet. Fortsatt begrenset av 65 hk av Rotax stempelmotor, så Gnat 750 bemerkelsesverdig ut som en halvskala Reaper. General Atomics kjøpte LSI før Gnat kom i produksjon, og fullførte typens første flytur i 1989. Gnat 750, og relaterte I-Gnat og Gnat XP, fikk begrenset tjeneste hos amerikanske byråer til i det minste langt ut på 1990-tallet.

Da hadde General Atomics kommet videre med utformingen av den kraftigere, mer dyktige MQ-1 Predator, som den rullet ut i august 1994, mot en kontrakt som ble tildelt først 7. januar. Produksjon av en 100 hk versjon for USAF og US Navy ble bestilt i august 1997, etter at en håndfull pre-produksjonsfly hadde blitt utplassert for tjeneste over Bosnia i 1996. Predators eksepsjonelle overvåkingsevne var umiddelbart tydelig, men ingen reell innsats for å utstyre den med målsøkingssystemer eller våpen skjedde før 2000.

Sommeren 2001 var vellykkede rettssaker med AGM-114 Hellfire og et målrettet system om bord fullført, og Predator hadde avfyrt missiler i sinne mot mål i Afghanistan før årsskiftet. Mens MQ-1 ble våpenarbeidet, jobbet General Atomics med en ny UAV som ble utpekt Predator B. Tittelen var faktisk en feilbetegnelse, siden flyet hadde lite til felles med MQ-1, bortsett fra den generelle konfigurasjonen.

Predator B inneholdt en 900shp TPE331 turboprop og var designet for en tung nyttelast av sensorer og våpen. USAF forpliktet seg til Predator B-programmet under betegnelsen MQ-9A Reaper (Reaper MQ-9A). Arbeidet med prototypene var godt i gang i løpet av 2001, og typen ble tilgjengelig for drift i 2007.

RAFs tilknytning til Reaper har sin opprinnelse i 1115 Flight, dannet under Combined Joint Predator Task Force i januar 2004. Dette innebygde britiske personellet i US Predator-operasjoner, og ga en kjernekompetanse da Reaper-opplæringen startet i desember 2006. Driften i Afghanistan startet. i 2007, 39 kvm som jobbet fra Creech Air Force Base, Nevada med et første seks fly, selv om en av disse senere ble tapt.

Fem ekstra fly ble kontrakt i 2012, og 26. oktober ble XIII Sqn reformet som forberedelse til operasjoner fra RAF Waddington. Reaper hadde planlagt å gå ut av drift i 2015, men har siden da vært sterkt forpliktet til Operation Shader. Strategisk forsvar og sikkerhetsgjennomgang 2015 bekreftet at en ny RPAS ville bli søkt for å inkludere mer enn 20 fly for levering fra 2018.

I april 2016 kunngjorde MoD valget av Protector, basert på Certifiable Predator B, for å erstatte Reaper, mens det amerikanske utenriksdepartementets godkjenning gir så mange som 26 flyruter, som 16 bekreftede og ti alternativer. Ny GCS vil også bli anskaffet, og britiske våpen kan integreres.

https://www.raf.mod.uk/aircraft/sentry-aew1-e3d/

Legg igjen en kommentar