Cuba akustisk angrep: Hva er et skjult lydvåpen?

Publisert25. august 2017

Den amerikanske utenriksdepartementet sier at diplomatene på Cuba har hatt symptomer inkludert hørselstap etter mistanke om soniske angrep, hvorav noen – ifølge noen rapporter – ikke høres for menneskelige ører.

Bruk av lyd som våpen er ikke nytt, men hva med uhørte lydangrep?

Hvilken skade kan lyden gjøre?

Hvis du noen gang har fulgt advarselen om å bruke ørepropper til en høyt konsert, har du tatt vare på hårcellene i det indre øret som henter støy og sender det til hjernen. Du har prøvd å unngå hørselstap eller tinnitus (øresus).

Men lyd kan ha effekter som går utover hørsel.

Symptomer på lydanfall kan omfatte svimmelhet, hodepine, oppkast, tarmkramper, svimmelhet, permanent hørselstap og til og med hjerneskade.

Hvordan ville et uhørbart lydvåpen fungere?

Det er to alternativer – gå lavt eller gå høyt.

Lavere frekvenser enn mennesker kan høre – under 20Hz – er kjent som infralyd. De brukes av dyr, inkludert elefanter, hvaler og flodhester for å kommunisere.

Infralyd kan påvirke menneskets hørsel hvis det er veldig høyt, og kan forårsake svimmelhet og til og med oppkast eller ukontrollerbar avføring hvis den brukes veldig intenst.

Men dr. Toby Heys har fortalt New Scientist at et angrep med infralyd vil stole på “et stort utvalg av subwoofere” og “ikke ville være veldig skjult”.

Med tanke på Associated Press- rapportene at ambassademedarbeidere var målrettet mot deres boliger, er det vanskelig å se hvordan noen ville trekke det uten de enorme stativene av høyttalere som ga spillet bort.

Ultralydfrekvenser over 20.000Hz, eller 20kHz, er ikke hørbare for mennesker, men kan skade delene av øret, inkludert hår, som fanger opp lyd.

Dette er mer sannsynlig i kubansk tilfelle ettersom ultralyd lettere kan målrettes. Den har mange medisinske applikasjoner, så den har vært i forkant av forskningen, og retningsbestemte høyttalere finnes allerede for hjemmebruk. Disse kan lede lyd gjennom vegger.

Men alt utstyr må være rimelig stort for å få plass til et batteri som kan drive det sterkt nok, og et ultralydangrep vil sette andre mennesker i nærheten – inkludert potensielt den som utfører angrepet – i fare.

Steve Goodman, forfatter av boken Sonic Warfare, sa til BBC Radio 4 at det var “ikke klart” om uhørbare lydbølger kunne gi noen det hørselstapet statsdepartementet beskrev.

“Informasjonen som er gitt er så vag at det er vanskelig å si,” sa han.

Hvem har denne typen teknologi?

Igjen er det ikke klart. Og det er heller ikke klart hvem som ville ha utført et slikt angrep på ambassadens ansatte. Cuba har nektet involvering, og sikkerhetsanalytikere sier at det kan ha blitt gjort av et tredjeland som er fiendtlig overfor USA.

Elizabeth Quintana, en senior stipendiat ved den britiske baserte militære tenketanken Royal United Services Institute (RUSI), spesialiserer seg på nye teknologier i forsvarsverdenen.

“USA har blitt overrasket over i hvilken grad andre har tatt igjen dem i alle slags teknologier,” sa hun til BBC.

“Det er sannsynligvis ikke så mye en overraskelse at teknologien eksisterer, mer at andre er klar over den og bruker den.”

Har lyd blitt brukt som våpen før?

Ja. Lydkanoner brukes i mengdekontroll av politistyrker over hele verden, ble montert på et skip for å avskrekke somaliske pirater, og ble gjort tilgjengelig for politiet i London under OL i 2012, selv om de ikke ble brukt.

Noen versjoner er i stand til å produsere øredøvende lydnivåer på 150 desibel på en meter. De kan døve mennesker innenfor en 15 meters rekkevidde, og noen kan høres miles unna – ikke helt den subtile, skjulte operasjonen som skal ha skjedd i Havana.

Mann i opprørs politiutstyr bak høyttalerenhet
bildetekstPolitiet i USA har tilgang til Long Range Acoustic Devices, en form for sonisk kanon

Lyd har også blitt brukt i psykologiske operasjoner – den amerikanske hæren spilte tungmetall og vestlig barnemusikk til irakiske krigsfanger i et forsøk på å frata dem hvile og få dem til å samarbeide i avhør.

Og noen butikkeiere i Storbritannia bruker såkalte Mosquitos, enheter som avgir høye lyder (15-18 kHz) og kan ikke høres av folk som har fylt 25 år, for å prøve å motvirke tenåringer fra å stå rundt nær inngangen til butikkene sine .

Men i alle disse eksemplene kunne personen som ble målrettet høre lyden – en viktig forskjell fra hendelsene som sies å ha skjedd i Havana.

Legg igjen en kommentar