USA testet i hemmelighet kreftfremkallende stoffer i Vest-Canada under den kalde krigen, finner forsker

Pentagon fortalte aldri den føderale regjeringen at den ville spraye et kjemikalie på Winnipeg og to Alberta-byer, sier den amerikanske professor Lisa Martino-Taylor.Forfatter av artikkelen:Victor FerreiraPubliseringsdato:06. okt 2017  •  Sist oppdatert for 3 år siden  •  4 minutters lesing

Lokale myndigheter ble matet en omslagshistorie av Pentagon om radiologiske våpentester, ifølge dokumenter innhentet av Lisa Martino-Taylor, professor i sosiologi ved St. Louis Community College. FOTO AV AP PHOTO / JEFF ROBERSON

Artikkel Sidefelt

Dele

TRENDER

  1. ‘Completely off’: Giuliani’s star witness likened to ‘SNL character’ after Michigan hearingwith Video
  2. If Meng is released to China, she’ll return to hero’s welcome and likely continue her work at Huaweiwith Video
  3. Watch this premier break down and cry as he pleads for people to ‘stay apart at Christmas’with Video
  4. Trump tells Pompeo he can do what he likes with Iran — just don’t start World War III: Report
  5. Conrad Black: The Liberal government’s policy of self-impoverishment will hurt us all

Artikkelinnhold

Den amerikanske hæren dumpet i hemmelighet et kreftfremkallende stoff på uvitende kanadiere i Winnipeg og Alberta under den kalde krigen i tester knyttet til våpen som involverte radioaktive komponenter ment å angripe Sovjetunionen, ifølge klassifiserte dokumenter avslørt i en ny bok.

Mellom 9. juli 1953 og 1. august 1953 ble seks kilo sinkkadmiumsulfid sprayet på intetanende borgere i Winnipeg fra fly fra den amerikanske hæren. Hæren kom tilbake 11 år senere og gjentok eksperimentene i Suffield, Alta. og Medicine Hat, Alta., ifølge Lisa Martino-Taylor.

USA testet i hemmelighet kreftfremkallende stoffer i Vest-Canada under den kalde krigen, finner forsker
Lukk klebrig video

Lokale myndigheter hadde ingen kunnskap om disse eksperimentene, ifølge dokumenter innhentet av Martino-Taylor, professor i sosiologi ved St. Louis Community College og forfatter av “Behind the Fog: How the US Cold War Radiological Weapons Program Exposed Innocent Americans.” I stedet ble de matet med en omslagshistorie av Pentagon.

“I Winnipeg sa de at de testet det de karakteriserte som en kjemisk tåke for å beskytte Winnipeg i tilfelle et russisk angrep,” sa Martino-Taylor. “De karakteriserte det som en defensiv studie da det faktisk var en støtende studie.”

Annonse

HISTORIEN FORTSETTER NEDENFORDenne annonsen er ikke lastet inn ennå, men artikkelen din fortsetter nedenfor.

Innholdet på artikkelen fortsatte

Lisa Martino-Taylor avslører detaljene bak hemmelige eksperimenter i den kalde krigen i Behind The Fog PHOTO AV HANDOUT

Selv i kanadiske og amerikanske dokumenter ble testene referert til som biologiske og kjemiske, når dokumentene antyder at de faktisk involverte å kombinere de to med radiologiske komponenter for å danne kombinasjonsvåpen.

Sink-kadmiumsulfidet fungerte som et fluorescerende sporstoff som ville hjelpe den amerikanske hæren til å bestemme hvordan radioaktivt nedfall fra et våpen som ble brukt på sovjeterne ville reise gjennom vindstrømmer, sa Martino-Taylor.

Canada deltok i friluftseksperimenter som en del av en trepartsavtale det holdt med USA og England. Pentagon informerte imidlertid aldri den føderale regjeringen om at den ville spraye et kreftfremkallende middel (kadmium) på Winnipeg, en by med omtrent 300 000 mennesker i 1950, ifølge Martino-Taylors forskning.

Kjemikaliene var luktfrie, fargeløse og så små at de ikke hadde vært synlige for det blotte øye. Den lille størrelsen på partiklene kan ha gjort dem farligere, ifølge boka, på grunn av hvor dype de kunne bli innlagt i det menneskelige luftveiene.

Men da den amerikanske hæren kom tilbake i 1964 for tester i Alberta, uttrykte et notat fra kanadiske tjenestemenn bekymring for at et “amerikansk fly sendte ut tydelig synlige utslipp,” sa Martino-Taylor.

Det var i Suffield der den amerikanske hæren foreslo å fremme noen av eksperimentene sine for å inkludere fosfor-32, et radioaktivt materiale, og VX, et nervemiddel som nylig ble brukt til å myrde Kim Jong Nam, broren til Nord-Koreas Kim Jong Un. USA jobbet med å produsere et radioaktivt nervemiddel av de to egenskapene. Interne notater gjør oppmerksom på planene om å få 100 pund VX levert til Suffield.

Annonse

HISTORIEN FORTSETTER NEDENFORDenne annonsen er ikke lastet inn ennå, men artikkelen din fortsetter nedenfor.

Innholdet på artikkelen fortsatte

Et annet 1964-notat fra Suffield nevnte at den amerikanske hæren ønsket å besøke Suffield for å “diskutere bruk av radioaktive sporstoffteknikker i kjemiske våpenforsøk.” Som forberedelse til andre tester som involverte BG, en bakterie som antas å være ufarlig, skisserte den amerikanske hæren antall sykehus og sykesenger tilgjengelig i området.

“USA var veldig aggressiv,” sa Martino-Taylor. “Canada virket mindre om bord når jeg leste gjennom dokumentasjonen.”

På egen jord var eksperimentene i den amerikanske hæren enda strengere. Radioaktivt materiale ble injisert i sykehuspasienter uten deres samtykke, og gravide i Nashville fikk en radioaktiv cocktail å innta, slik at forskere kunne avgjøre om den kunne overføres til babyene deres. Barn ble matet med radioaktivt havregryn som en del av en “science club”, sa Martino-Taylor, og fikk Mickey Mouse-klokker og baseballbilletter for deres fortsatte deltagelse.

MER OM DETTE EMNET

VX-giften som drepte Kim Jong Nam angrep hjernen, lungene, leveren og milten, sier patologKjemiske våpen fra det hemmelige kanadisk-amerikanske sennepsgassprogrammet i Panama skal ødelegges

Canada har en lang historie med å utsette folket for tvilsomme og farlige eksperimenter. Under andre verdenskrig ble sennepsgassprøver utført på 3000 frivillige på en militærbase i Suffield. På 1960-tallet analyserte CIA-eksperimenter i Quebec på uvitende emner om det var mulig – med bruk av LSD og elektrosjokk – å eliminere minner og bygge dem opp igjen.

Annonse

HISTORIEN FORTSETTER NEDENFORDenne annonsen er ikke lastet inn ennå, men artikkelen din fortsetter nedenfor.

Innholdet på artikkelen fortsatte

Tiår senere er det fortsatt ukjent hvilken effekt sprøytingen hadde på mennesker. I 1994 fant Manitobas overlege en «ubetydelig risiko for befolkningen generelt.» I sin forskning fant Martino-Taylor imidlertid at Phillip Leighton, radiologiske våpenekspert under åpen luft som designet eksperimentene, kalte forbindelsen “giftig” og sa at den kom i en eske med et giftmerke.

En St. Louis-kvinne fortalte The Associated Press at hun husker at hun ble sprayet med et fint pulver av et fly. Hun har hatt kreft i bryst, skjoldbruskkjertel, hud og livmor. En annen sa at hun ble født i en St. Louis-bygning hvor pulveret ble spredt fra hustakene. Fire av hennes 11 søsken døde senere av kreft.

Tre demokratiske medlemmer av kongressen, som representerer områdene der testingen fant sted i Missouri, California og Tennessee, har krevd svar siden bokens utgivelse.

Ingen er gitt, sa Martino-Taylor. 

Legg igjen en kommentar