David Suzuki på Chemtrails

David Suzuki på Chemtrails
Bilder som denne vises over hele Internett, presentert som bevis på “chemtrails”
Konspirasjoner gir drivstoffnektelse og tro på chemtrails

Jeg skrev nylig om geoteknologi som en strategi for å håndtere klimaendringer og karbondioksidutslipp. Det vekket kommentarer fra folk som forveksler denne vitenskapelige prosessen med den uvitenskapelige teorien om “chemtrails”. Noen hevdet også at kolonnen støttet geo-engineering, noe den ikke gjorde.

Reaksjonen fikk meg til å lure på hvorfor noen mennesker tror på fenomener avvist av vitenskap, som chemtrails , men benekter reelle problemer demonstrert av enorme mengder vitenskapelig bevis, som klimaendringer.

Chemtrails-troende hevder at regjeringer rundt om i verden deltar i hemmelige organisasjoner for å frø atmosfæren med kjemikalier og materialer – aluminiumsalter, bariumkrystaller, biologiske midler, polymerfibre osv. – for en rekke skumle formål. Disse inkluderer kontrollerende vær for militære formål, forgiftning av mennesker for befolkning eller tankekontroll og støtte for hemmelige våpenprogrammer basert på High Frequency Active Auroral Research Program, eller HAARP .

Forskere har testet og brukt sky- og atmosfærisk såing for værendring og betraktet dem som måter å bremse den globale oppvarmingen. Med så mange ukjente og mulige utilsiktede konsekvenser, kan denne praksis føre til skade. Men konspirasjonsteorien for chemtrails er mye bredere, og antyder at militære og kommersielle flyselskaper er involvert i konstant massiv daglig sprøyting som skader den fysiske og mentale helsen til borgere over hele verden.

Jeg har ikke plass til å komme inn i det absurde ved troen på et komplott som vil kreve verdensomspennende samarbeid mellom regjeringer, forskere og flyselskapsledere og piloter for å samle og sprøyte ufattelige mengder kjemikalier fra høyder på 10.000 meter eller mer. Jeg er vitenskapsmann, så jeg ser på troverdig vitenskap – og det er ingen for eksistensen av chemtrails.

De er kondensstier, dannet når varm, fuktig luft fra stråleeksos blander seg med kaldere luft med lavt damptrykk. Dette kommer selvfølgelig med sine egne miljøproblemer.

Fra chemtrails til klimafornektelse

Men det som interesserer meg er sammenhengen mellom nektelse av klimaendringer og tro på chemtrails. Hvorfor aksepterer så mange mennesker en teori som det ikke er vitenskapelig bevis for, mens de avviser et alvorlig og potensielt katastrofalt fenomen som lett kan observeres og som overveldende bevis har bygget seg opp i flere tiår?

Til å begynne med er nektelse av klimaendringer og chemtrails teorier ofte konspirasjonsbasert. En studie av forskere ved University of Western Australia fant “tilslutning til en klynge av konspirasjonsteorier … forutsier avvisning av klimavitenskap så vel som avvisning av andre vitenskapelige funn.”

Mange fornektere ser på klimaendringene som et massivt komplott eller svindel begått av verdens forskere og vitenskapelige institusjoner, regjeringer, FN, miljøvernere og uhyggelige krefter for å skape en sosialistisk verdensregjering eller noe.

Ikke alle går til slike ytterligheter. Noen aksepterer klimaendringer, men benekter at mennesker er ansvarlige. Likevel virker det ikke rasjonelt å benekte noe så unektelig! I en Bloomberg-artikkel peker forfatter og professor ved Harvard Law School Cass R. Sunstein på tre psykologiske barrierer for å akseptere klimaendringer som også kan bidra til å forklare hvorfor det er lettere for folk å tro på chemtrails: Folk ser på lett tilgjengelige eksempler når de vurderer fare, fokus “På risiko eller farer som har en identifiserbar gjerningsmann”, og ta mer hensyn til umiddelbare trusler enn langsiktige.

Forskerne Ezra Markowitz og Azim Shariff ved avdelingene for psykologi og miljøstudier ved University of Oregon legger til noen flere, inkludert at menneskeskapte klimaendringer “fremkaller selvforsvarsforstyrrelser” og politiseringen “fremmer ideologisk polarisering.”

Folk som abonnerer på utrolige konspirasjonsteorier kan føle seg hjelpeløse , så de ser på seg selv som ofre for mektige krefter – eller som helter som står opp mot disse kreftene. Enten det er å fornekte reelle problemer eller kunngjøre imaginære, hjelper det å styrke et verdensbilde som er mistroisk mot regjeringer, medier, forskere og skyggefulle kabaler, ofte referert til som bankstere, globale eliter, Illuminati eller den nye verdensorden.

Problemet er at vitenskapelig fornektelse er, når det gjelder chemtrails, en sprø distraksjon og, når det gjelder klimaendring, en barriere for å løse et presserende, kritisk problem. Vitenskap er sjelden 100 prosent sikker, men det er det beste verktøyet vi har for å avtale våre handlinger og deres konsekvenser, og for å finne løsninger på problemer. Vitenskapen er klar: menneskeskapte klimaendringer er den mest presserende trusselen mot menneskeheten, og vi må jobbe for å løse dem. Vi har ikke tid til debunked konspirasjonsteorier.

Skrevet med bidrag fra David Suzuki Foundation Communications Manager Ian Hanington.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.