Amerikansk geoingeniørforskning får en løft med $ 4 millioner fra Kongressen

Av John Fialka, E&E News23. januar 2020, 10:00

BOULDER, COLORADO— Toppforsker for klimaendring for National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) sa at han har mottatt $ 4 millioner dollar fra kongressen og tillatelse fra byrået sitt til å studere to nød – og kontroversielle – metoder for å avkjøle jorden hvis USA og andre nasjoner klarer ikke å redusere de globale klimagassutslippene.

David Fahey, direktør for Chemical Sciences Division ved NOAAs Earth System Research Laboratory, fortalte sine ansatte i går at den føderale regjeringen er klar til å undersøke vitenskapen bak “” – eller det han kalte en “Plan B” for .

Fahey sa at han har fått for å utforske to tilnærminger.

Den ene er å injisere svoveldioksid eller lignende aerosol i stratosfæren for å hjelpe til med å skygge jorden mot mer intens sollys. Det er mønstret etter en naturlig løsning: vulkanutbrudd, som har blitt funnet å avkjøle jorden ved å avgi store skyer av svoveldioksid.

Den andre tilnærmingen ville bruke en aerosol av havsaltpartikler for å forbedre evnen til lavtliggende skyer over havet til å fungere som skygge.

Denne teknikken er lånt fra “skipsspor” – eller lange skyer som passerer havfrakteskip som blir sett på av satellitter som reflekterende veier. De kan utvides ved å injisere damp fra sjøvann av spesialiserte skip for å skape skyggevirkninger.

Forskning i begge teknikkene, understreket Fahey, anbefales i en kommende studie av National Academies of Sciences, Engineering og Medicine med tittelen “Climate Intervention Strategies that Reflect Sunlight to Cool Earth.”

Men i et tegn på hvor kontroversielt temaet er, anbefalte Fahey å endre nomenklaturen fra geoteknologi til “klimaintervensjon”, som han beskrev som et “mer nøytralt ord.”

Fahey understreket også at dette ikke er en godkjenning for å gå videre med geoingeniør. Snarere er det å forberede den amerikanske regjeringen for en politisk beslutning hvis verden ikke klarer å begrense økningen av global oppvarming tilstrekkelig.

“Geoteknologi er denne sammenfiltrede saken, og vitenskap er bare en av dem,” sa han.

“En av tingene jeg er interessert i er å la oss skille vitenskapen ut,” la han til. Tanken er å gi politiske beslutningstakere et klart bilde av hvordan et oppskytningsbud for å redde planeten ville fungere.

Selv da ville resultatene sannsynligvis ikke være umiddelbare. Fahey viste lysbilder og grafikk som bemerket at en plan B kan ta til neste århundre å fullføre avkjølingen.

Likevel kan bedre vitenskap “kjøpe tid” for å forbedre innsatsen, sa han.

Det ville være ulemper, bemerket han etter å ha blitt spurt av en forsker om injeksjoner av svoveldioksid i atmosfæren kan redusere sjømat ved å forsure havene.

“Når du putter aerosoler opp i atmosfæren, gjør det mange ting,” svarte Fahey, en fysiker. “Det åpner opp hele menyen med ting du måtte bekymre deg for.”

Han sa at andre aerosoler som kalsitt eller titania “kan ha mindre innvirkning, men ingen vet. Vi ønsker å se på dem i laboratoriet.”

Flere mindre nasjoner har klaget over at bruk av fly for å injisere aerosoler i atmosfæren kan endre været eller ødelegge ozonlaget, som beskytter mennesker mot noe av den mer skadelige strålingen fra sollys.

Fahey foreslo at en vitenskapelig tilnærming ville kreve å løse en liste over ukjente, inkludert tester for å finne ut hva som er i stratosfæren i dag, og hvordan man får aerosoler til å spre seg homogent. Et annet sannsynlig forskningsområde: utilsiktede .

“Vi må bruke atmosfæriske observasjoner for å finne ut hva vi gjør,” la han til.

For øyeblikket har regjeringen ingen planlagte eksperimenter, og NOAAs autoritet strekker seg ikke inn i stratosfæren. Men det er et i Kongressen kalt “Climate Intervention Research Act” som vil utvide dets jurisdiksjon.

“Det kan være mer enn $ 100 millioner knyttet til dette, blir jeg fortalt,” forklarte han.

Inntil nå har verken kongressen eller administrasjonen våget å takle plan B-saken. Det nærmeste å teste det er et Harvard University-sponset prosjekt kalt “Stratospheric Controlled Perturbation Experiment” (SCoPEx).

Den foreslår en i liten skala ved hjelp av en propelldrevet ballong. Det ville stige til en høyde på 12 miles over New Mexico og deretter slippe mindre enn 2,2 pounds kalsiumkarbonat.

Ideen er å skape et rørformet område på himmelen – omtrent seks tiendedeler av en kilometer lang og 109 meter i diameter – gjennom hvilken den sensorpakkede ballongen sakte kunne bevege seg frem og tilbake, blande luften og overvåke solreflekterende evner av de spredte materialene. Det vil også spore effekten av det behandlede området på den omgivende atmosfæren.

Når SCoPEx ville skje er fortsatt ukjent.

Harvard, som er følsom overfor spørsmålet om hvordan man skal styre slike eksperimenter, har utnevnt en ekstern rådgivende komité for å hjelpe til med å overvåke og evaluere testen. I følge , en fysiker fra Harvard som er en av lederne for prosjektet, vil komiteen utenfor hjelpe til med å avgjøre om og når eksperimentet skal gå videre.

Finansiering av eksperimentet kommer fra Harvard forskningsmidler og en liste over eksterne bidragsytere til et fond kontrollert av Harvards Solar Geoengineering Research Program. Sammenlignet med amerikanske rom-, forsvars- og klimarelaterte eksperimenter vil kostnadene for innsatsen være minimale.

Keith kunne ikke nås for kommentar om Faheys kunngjøring, men Fahey sa at NOAA støtter Harvard-stratosfæretesten og har bidratt med et instrument for å hjelpe den til å måle spredning av partikler.

“Vi blir nødt til å gi opp noen ting for å gå inn i Plan B. Derfor vil vi være motiverte til å prøve designer aerosoler, men vi har kanskje ikke tid,” forklarte Fahey.

“Det er hva Harvard vil gjøre. Det går tilbake til spørsmålet om hvilken vei du vil være på,” la han til og bemerket forskjellen mellom en mulig internasjonal beslutning om å redusere klimagassutslipp eller å være for sen og tvunget til å implementere en Plan B. for å stoppe løpsk klimaendringer.

“Jeg vil ikke være på den sene veien, men spørsmålet er hvilke stier som vil være åpne for oss,” sa han. “Jeg tror ingen kan spille ut alle sjakktrekkene i denne saken. Det er så komplisert.”

Gjengitt fra Climatewire med tillatelse fra E&E News. Copyright 2020. E&E gir viktige nyheter for fagfolk innen energi og miljø på  www.eenews.net

Les mer:

Klimapolitisk milepæl som ble begravet i 2020-budsjettet (Grist)

En dusting av salt kan kjøle planeten

USA bør forfølge kontroversiell geoingeniørforskning, sier føderale forskere for første gang

Finansier klimaintervensjonsforskning, sier studie

Dr. Cool (profil av David Keith)

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.